Călin Georgescu, interviu tensionat la BBC. Ce a spus despre fricile românilor care nu-l vor președinte

Data actualizării: Data publicării:
ID214217_INQUAM_Photos_Ovidiu Dumitru_Matiu
Călin Georgescu Foto: INQUAM Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Candidatul extremist la președinția României, Călin Georgescu, a declarat pentru BBC că, dacă va fi ales, va pune capăt oricărui sprijin pentru Ucraina, dând chiar impresia că neagă existența unui război. El a catalogat îngrijorările exprimate de românii care i se opun drept propagandă și a continuat să-l catalogheze pe Putin drept un „patriot și un lider”, într-un interviu pe care jurnalista BBC Sarah Rainsford, corespondenta pentru Europa de Est, l-a catalogat drept tensionat.

Georgescu participă la un al doilea tur de scrutin duminică, unde va candida împotriva Elenei Lasconi, o fostă prezentatoare TV care face campanie pe o platformă ferm pro-UE, scrie BBC News.

Georgescu, a cărui singură campanie electorală s-a desfășurat pe rețelele de socializare, a declarat că va face din „poporul român” prioritatea sa. Dar a negat că succesul său surprinzător de până acum a fost rezultatul unei operațiuni de influență susținută de Rusia, spunând că nu-i pasă de „minciunile” agențiilor de informații din țara sa, deoarece el lucrează cu Dumnezeu și cu poporul.

Miercuri, într-o mișcare extrem de neobișnuită, președintele României a publicat documente declasificate care detaliau ceea ce a fost numit o campanie masivă și „foarte organizată” pentru Georgescu pe TikTok, coordonată de un „actor de stat”. Documentele includeau o evaluare a serviciilor de informații conform căreia Rusia efectua atacuri hibride asupra României, pe care o considera un „stat inamic”, precizează site-ul radiodifuzorului public britanic.

Curtea Constituțională este acum inundată de cereri de examinare a acuzațiilor de ingerință în vederea unei eventuale anulări a alegerilor. Procurorii au anunțat că deschid o anchetă penală, dar nu există niciun termen privind momentul în care aceasta s-ar putea încheia.

„Le este frică”, este modul în care Georgescu a respins dovezile conform cărora sute de mii de dolari au fost cheltuiți pentru a promova conținutul campaniei sale, încălcând atât legea electorală din România, cât și propriile reguli ale TikTok.

El a negat că ar fi „omul Moscovei”, referindu-se batjocoritor la „agențiile de neinteligență” din România. „Ei nu pot accepta că poporul român a spus, în cele din urmă, «ne vrem viața înapoi, țara noastră, demnitatea noastră»”, a spus el, prezentându-se ca luptând împotriva unei instituții inflexibile.

Într-un interviu uneori tensionat, în care i-a lăudat pe Donald Trump și pe liderul populist maghiar Viktor Orban, Georgescu s-a referit la Vladimir Putin ca la un „patriot și un lider”. El a adăugat apoi: „Dar nu sunt un fan”.

Georgescu a părut să nege existența războiului din Ucraina

Dar când a fost întrebat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, el a întrebat mai întâi: „Sunteți sigur de asta?”, părând să nege însăși existența războiului.

El a declarat apoi că România este interesată doar să promoveze pacea la granița sa, dar a refuzat să spună că aceasta ar trebui să se facă în condițiile Kievului.

Când a fost întrebat dacă este de acord să rămână alături de Ucraina, așa cum spune UE, „atât timp cât va fi nevoie”, Georgescu a spus „Nu”. El a spus că lucrurile se vor schimba.

„Sunt de acord doar că trebuie să am grijă de poporul meu. Nu vreau să-mi implic poporul”, a răspuns el, clarificând că România - membră a UE și a NATO - nu va mai oferi niciun sprijin militar sau politic vecinului său.

„Zero. Totul se oprește. Trebuie să am grijă doar de poporul meu. Avem și noi o mulțime de probleme”.

Ar fi o schimbare dramatică de poziție pentru București, care ar fi muzică pentru urechile Rusiei, comentează sursa citată.

În România, președintele are o putere considerabilă, inclusiv influență în domenii precum politica externă. El este, de asemenea, comandantul suprem al forțelor armate și numește prim-ministrul.

România are o graniță lungă cu Ucraina și a fost un susținător ferm al Kievului de la invazia la scară largă din 2022. Bucureștiul a furnizat un sistem de apărare antirachetă Patriot, precum și sprijin financiar. De asemenea, România a devenit o rută cheie de export pentru cerealele ucrainene, deoarece bombardamentele rusești au paralizat activitatea porturilor din această țară.

Sub o președinție Georgescu, România s-ar alătura Ungariei și Slovaciei ca simpatizanți ai Rusiei pe flancul estic al NATO, notează BBC.

Ar fi, de asemenea, o lovitură serioasă pentru solidaritatea UE în privința Ucrainei, chiar în momentul în care se confruntă cu perspectiva de a-și asuma mai multe responsabilități în ceea ce privește sprijinirea Kievului odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Va menține România în UE și NATO, dar totul va „negociat”

Georgescu a subliniat că va menține România în interiorul UE și al NATO, dar că totul de acum înainte va fi „negociat” și se va concentra pe interesele țării sale.

El a refuzat să spună că Rusia lui Vladimir Putin reprezintă o amenințare la adresa securității Occidentului.

Susținerea teoriilor conspirației a stârnit, de asemenea, îngrijorări, inclusiv negarea pandemiei Covid și îndoiala că cineva a aterizat vreodată pe Lună.

În România se află o bază militară NATO uriașă, aproape de Marea Neagră, precum și o instalație americană de apărare antirachetă.

Georgescu se descrie acum ca profesor universitar, dar a lucrat anterior în Ministerul Afacerilor Externe.

În mod evident, are susținători - mesajul său de viață curată, „România pe primul loc”, este popular, în special în afara Bucureștiului, dar în capitală, mulți oameni sunt îngrijorați de direcția pe care ar putea să o ia țara lor, mai scrie BBC.

În această seară, protestatarii se vor aduna în centrul Bucureștiului pentru a cere ca România să rămână strâns aliată cu Europa.

Întrebat dacă înțelege de ce sunt speriați, Georgescu a scuturat din cap: „Asta e doar propagandă”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce ar trebui să știm despre apa gazoasă și scăderea în greutate, conform celor care...
Digi FM
O femeie cu 9 copii, criticată după ce a anunțat că-l va naște pe al zecelea: „Nu suntem bogați, dar suntem...
Pro FM
Lavinia Pîrva, irezistibilă într-o rochie mulată, cu crăpătură lungă pe picior. Atitudinea jucăușă i-a...
Film Now
James Cameron promite că Avatar 3 va fi cel mai îndrăzneț din serie: "Dacă nu faci alegeri curajoase, pierzi...
Adevarul
Ce mănâncă un cardiolog la micul dejun pentru o tensiune arterială mai bună. Aceste alimente sunt la îndemâna...
Newsweek
Pensionarii lăsați fără pensie majorată la indexare au ajuns la mila C.A.R.-urilor. Împrumută bani
Digi FM
Cum a reușit un român să întârzie cu 177 de minute 18 trenuri, în gara centrală din Hamburg
Digi World
Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. De ce apare tinitusul...
Digi Animal World
Comanda pe care orice animal de companie trebuie să o știe: „Nu există loc de negociere”
Film Now
Una dintre marile dorințe ale Sandrei Bullock are legătură cu Keanu Reeves: Vreau să fac asta înainte de a...
UTV
Lora a dezvaluit secretul siluetei sale de invidiat. „Micsorati cantitatile portiilor si aruncati sucurile"