Alegeri parlamentare 2024. Cu ce promisiuni noi vine PSD, după ani de zile petrecuți la guvernare

Matthew Garvey Data publicării:
ID280937_INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu
Cu ce promisiuni noi vine PSD, după ani de zile petrecute la guvernare / Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cârstoveanu

Partidul Social Democrat (PSD) este partidul care a stat cel mai mult la guvernare de la Revoluție încoace. În alegerile parlamentare din 2024, PSD intră din postura de partid la putere care, alături de Partidul Național Liberal (PNL), a controlat Guvernul în ultimii trei ani. Au fost la putere și vor să rămână acolo în continuare. 

Măsurile propuse de PSD în programul de guvernare 2025-2028 trebuie privite și din această perspectivă. 

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie. Potrivit sondajelor, partidele cu cele mai mari șanse să prindă noul legislativ (2024-2028) sunt PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, SOS și REPER. Digi24.ro a vă prezintă o parte dintre măsurile propuse de aceste partide în cinci domenii cheie: Economie, Educație, Sănătate, Externe/Apărare și Justiție. 

Economie și programe de investiții/finanțare

PSD propune, astfel, mai multe programe de investiții care, acumulate, ar presupune miliarde de euro. Sursele de finanțare indicate de social-democrați în programul de guvernare sunt bugetul de stat și fondurile europene. De exemplu, PSD propune: 

  • 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea Start-Up-urilor de înaltă tehnologie;
  • 400 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat pentru dezvoltarea afacerilor de către fabrici autohtone;
  • 447 de milioane de euro schemă de ajutor de stat, granturi pentru investiții în industria prelucrătoare;
  • 650 de milioane de euro pentru creșterea cu 10% a producției de materiale de construcții în următorii 6 ani;
  • 200 de milioane de euro de la bugetul de stat și din fonduri UE pentru susținerea firmelor românești care vor participa la reconstrucția Ucrainei;
  • 200 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat pentru dezvoltarea modelelor de aparate de zbor și lansarea producției de drone românești;
  • 1 miliard de euro pentru investiții și achiziții de licențe în producția de echipamente la standarde NATO și pentru programele de înzestrare ale MApN;
  •  400 milioane de euro pentru formarea de specialiști în domeniile știință, tehnologie, inginerie și matematică, formarea cadrelor didactice, accesul la resurse educaționale, laboratoare, echipamente, parteneriate între companii de tehnologie și universități;

Pe lângă programele exemplificate mai sus, social-democrații promit că impozitul pe venit rămâne la 10%, impozitul pe profit rămâne la 16%, TVA-ul rămâne la 19%, impozitele pe proprietate nu vor fi modificate și că pragul de impozitare pentru IMM-uri să rămână la 500.000 de euro. PSD mai promite că „orice modificare de taxe și impozite va fi discutată în prealabil cu mediul de afaceri”.

Tot PSD susține că își dorește raționalizarea cheltuielilor din sistemele publice prin „eliminarea cheltuielilor nejustificate iraționale, eficientizarea sistemului de achiziții publice și criterii de performanță pentru salarizarea din sistemul public. 

Printre măsurile propuse se mai regăsesc reducerea taxelor și impozitului cu până la 5% la salariile mai mici de 5.700 de lei brut, iar până în 2029 să fie reduse taxele și impozitele la salariile mai mici de 8.500 de lei brut. De asemenea, contribuția pentru sănătate la salariile familiilor cu copii ar urma să fie scăzută, în viziunea PSD.

La capitolul Transport, PSD promite că România va avea o rețea rutieră rapidă de peste 2.000 de kilometri. La capitolul Agricultură, social-democrații susțin plata la timp a subvențiilor pentru fermierii români, o primă de angajare în agricultură și interzicerea importurilor neconforme din țările terțe.

Educație

PSD propune „investiții masive în infrastructura materială din învățământ”, extinderea Programului de învățământ dual, profesional și tehnic și consolidarea învățământului tehnologic. Totodată, PSD propune revitalizarea liceelor agricole și introducerea educației pentru sănătate în școli, dar și „generalizarea” proiectului privind educația juridică. 

Printre măsurile existente în programul de guvernare al PSD se regăsește un program prin care ar urma să fie alocate 104 de milioane de euro din fonduri europene pentru ca tinerii din medii defavorizate să urmeze studii superioare. 

„Suport individual sau de grup pentru dezvoltarea competențelor cheie în vederea asigurării succesului școlar și a creșterii ratei de absolvire precum și tranziția către nivelul următor de învățământ” este o altă lozincă propusă de PSD.

Sănătate

PSD promite să finalizeze spitalele regionale (Iași, Cluj-Napoca, Craiova), spitalele de mari arși (București, TImișoara, Târgu Mureș), un centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul cu protonoterapie, dar și construcția de spitale noi.

Social-democrații mai arată că ar trebui ca persoanele din conducerea spitalelor să fie „profesionalizate”. 

Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală pentru pacienții critici (care au suferit atac vascular-cerebral, infarct miocardic sau arși), „accelerarea” unor programe de screening pentru pacienții cu boli cardiovasculare, diabet zaharat sau cancer și finalizarea Planului Național de îngrijiri paliative (care ar urma să cuprindă creșterea finanțării pentru minimum 4.000 de paturi de paliație, dezvoltarea de centre de paliație pentru copii și îngrijiri paliative la domiciliu) sunt alte măsuri propuse în cadrul programului de guvernare.

PSD mai vrea să realizeze o platformă unică a Asigurărilor de Sănătate, să reformeze Colegiul Medicilor din România și să încurajeze revenirea medicilor români în țară. Social-democrații au subliniat că statul trebuie să își mențină rolul de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin intermediul CNAS.

Justiție

La capitolul Justiție, PSD vrea „Revizuirea cadrului legal pentru susținerea accesului prin ajutorul public judiciar pentru persoane fizice și juridice și evaluarea nivelului taxelor judiciare de timbru atunci când acestea restrâng considerabil accesul beneficiarilor la justiție”.

„Identificarea unor criterii obiective de meritocrație și experiență pentru accesul magistraților la grade profesionale superioare și la funcții de conducere în vederea asigurării unui act de justiție în acord cu standardele europene”, este o altă măsură propusă de PSD în domeniul Justiției. 

Social-democrații mai urmăresc reducerea duratei de soluționare a dosarelor și punerea „eficientă” în executare a hotărârilor judecătorești. Totodată, PSD propune înființarea graduală a unor tribunale specializate în litigii comerciale, pentru mediul de afaceri, dar și a unui corp de specialiști pentru complete specializate în litigii de achiziții publice.

PSD mai vrea să finalizeze construcția a două penitenciare noi, să le modernizeze pe cele existente și să realizeze Cartierul pentru Justiție din București.

Apărare și Externe

Continuarea colaborării cu SUA (inclusiv în ceea ce privește programele majore de înzestrare a Armatei și o prezență sporită a trupelor americane în țara noastră), o cooperare mai bună din punct de vedere al apărării cu statele aliate (Franța, Turcia, Marea Britanie, Polonia, Bulgaria, Germania, Ucraina, Republica Moldova, printre altele), se regăsesc printre prioritățile listate de social-democrați. 

PSD lansează două promisiuni: „creșterea rolului României în NATO” și „România puternică în Uniunea Europeană”. Mai susține un parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aderarea României la OCDE în 2026 și ipoteza conform căreia România să fie un centru de instruire a piloților de aeronave F-16.

„Lucrări de modernizare și extindere a infrastructurii din bazele militare și centrele din România unde sunt dislocate sau urmează să fie dislocate trupe și capabilități ale statelor aliate", este o altă măsură propusă de PSD în programul de guvernare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri