Romaşcanu: Dacă se retrage, Cîrstoiu va fi înlocuit cu alt candidat comun cu șanse

Data actualizării: Data publicării:
romascanu la o sedinta
Lucian Romașcanu. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a declarat că strategia coaliţiei, în cazul în care se retrage din cursa pentru şefia Primăriei Capitalei Cătălin Cîrstoiu, este de a avea un alt candidat comun al celor două partide cu şanse de a câştiga un mandat la conducerea PMB, iar o decizie va fi luată luni. El a mai spus că mandatul medicului Cîrstoiu este pe masa coaliţie, însă consideră că acesta ar trebuie să spună dacă se retrage sau merge mai departe. Social-democratul a mai precizat că ideal ar fi ca partidele din coaliţie să câştige şi funcţia de primar general şi să aibă şi Consiliul General pentru că e mai uşor să fie implementate proiectele pentru Bucureşti.

„Sigur că dacă domnul Cîrstoiu va decide să se retragă nu este o chestiune de costuri, pentru că până la urmă ţi le asumi. Este un lucru în care va trebui. Pentru mine este o oarecare amărăciune pentru că nu am apucat să vorbim despre viziunea domnului Cîrstoiu despre Bucureşti, despre viziunea contracandidaţilor. Am discutat foarte mult despre foarte puţin, aş zice eu. O să vedem”, a afirmat Lucian Romaşcanu, luni la Parlament.

Întrebat în cazul în care se retrage Cîrstoiu, dacă este bătut în cuie că va fi un candidat comun al coaliţiei sau se merge şi pe candidaţi separaţi, Romaşcanu a răspuns: „Toate declaraţiile conducerii celor două partide au fost în sensul unui candidat comun şi acesta este şi sensul acestei alianţe, cel puţin la nivel central”.

„N-are rost să avem listă comună, să avem candidaţi comuni la sectoare şi să nu avem un candidat comun la Capitală, deci eu cred că se va merge pe un candidat comun care poate fi, până la urmă, domnul Cîrstoiu. Nu s-a luat nicio decizie”, a completat el. 

Purtătorul de cuvânt al PSD nu a putut spune cine va fi candidatul comun şi a adăugat PSD şi PNL i-au oferit sprijinul lui Cătălin Cîrstoiu.

„Aţi văzut întâlniri de campanie, acţiuni împreună cu sectoarele, lucru la programele de guvernare împreună cu Gabi Firea şi Sebastian Burduja. Pentru cineva care intră pentru prima oară într-o asemenea competiţie, lucrurile sunt cu totul noi şi probabil că dinamica pe care ar fi simţit-o ca necesară domnul Cîrstoiu a fost diferită de cea din teren. Poate că puteam face mai mult. Cu certitudine facem mai mult. Lucrurile erau în prindere de viteză. Acum o să vedem care este rezultatul. A fost un candidat care a venit dintr-o coaliţie care s-a născut destul de greu, de unde şi pierderea de timp în lansarea candidaturii sale. Apoi să urneşti două partide foarte mari pe un candidat şi pe o campanie comună, iarăşi nu este un mecanism extrem de simplu, dar din punct de vedere a verbului a abandona asta înseamnă o intenţie, ceea ce pot să vă spun cu certitudine că nu a existat”, a mai explicat el.

Acesta a mai spus că mandatul lui Cătălin Cîrstoiu privind candidatura este pe masa coaliţiei, iar medicul ar trebui să zică dacă se retrage sau merge mai departe.

„Mandatul său este pe masa coaliţiei, dar în acest moment cred că este primul care trebuie să spună dacă merge sau nu înainte pentru că toate presiunea şi tot ce s-a întâmplat s-au revărsat asupra dumnealui, în primul rând. Sigur că va fi probabil împreună cu dumnealui în coaliţie o discuţie, dar eu înclin să cred că decizia îi aparţine. Lucrurile nu vor decurge cu uşurinţă, dar eu cred că pot decurge înspre un rezultat bun al domnului Cîrstoiu la Bucureşti. Lucrurile sunt foarte complicate. V-o spun ca un observator profesionist, că e în fişa postului, dar şi ca un telespectator sau cititor de media, mult foarte mult a fost dedicat atacului împotriva domnului Cîrstoiu, iar ceilalţi doi candidaţi şi-au văzut de treaba şi au fost promovaţi aşa cum probabil ar fi trebuit să fie toţi. A fost o lipsă de balans pe care am văzut-o, nu acuz pe nimeni, iar acest lucru sigur că are şi repercursiuni în ceea ce înseamnă opinia publică”, a completat social-democratul Romaşcanu.

Chestionat ce va fi mai important să aibă PSD şi PNL, primarul general sau să câştige coaliţia Consiliul General, Lucian Romaşcanu a replicat: „Sunt foarte atent la ce spun acum, dar în acelaşi timp este clar ce spune istoria – un primar are nevoie de Consiliul General”.

„Nu este o chestiune de rea voinţă neapărat, este o chestiune de conflict de viziuni şi am văzut că atunci când nu există o alianţă în Consiliu care să susţină primarul, lucrurile merg destul de prost. Deci mie mi-ar plăcea să avem şi primarul şi Consiliul pentru a duce proiectele necesare pentru Bucureşti, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii patru ani”, a mai precizat el.

El a mai spus că strategia coaliţiei, în cazul în care se retrage din competiţia pentru şefia PMB medicul Cătălin Cîrstoiu, este înlocuirea acestuia cu un alt candidat comun cu şanse să câştige Primăria Capitalei.

„Dacă domnul Cîrstoiu se va retrage, strategia coaliţiei este de a înlocui cu un alt candidat cu şanse, acelaşi pentru coaliţie. Da, candidat comun. Nu cred că se va merge pe candidat separat. Nu ştiu. Nu sunt acolo (la discuţia liderilor coaliţiei – n.r.). Nu pot să vă zic acum cum se va termina această şedinţă. Cu certitudine alianţa va avea un candidat unic. Acesta este un fapt şi este menţionat de ambii preşedinţi (PSD şi PNL – n.r.). Sunt convins că îl vom afla astăzi”, a conchis Romaşcanu.

Coaliţia PSD-PNL s-a reunit, luni de la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea sa. Decizia vine în condiţiile în care doctorul trebuia să îşi depună candidatura, luni, la Biroul Electoral Municipal (BEM).

Liberalii iau în calcul inclusiv să meargă cu un candidat propriu la Primăria Capitalei, în cazul în care medicul nu va mai fi candidatul alianţei PSD-PNL, în timp ce PSD vrea ca şi la Capitală cele două partide să vină cu un candidat comun, membru de partid.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat luni, înainte de şedinţa coaliţiei, că dacă vor să mai funcţioneze coaliţia, crede că e nevoie să aibă mintea la ei şi să vină cu candidat unic, pentru că, dacă merg cu candidat separat, dinamitează şansele lui George Tuţă şi Rareş Hopincă, candidaţii comuni ai celor două partide la sectoarele 1 şi 2. „E o situaţie grea, dar trebuie să ieşim astăzi cu o soluţie finală”, a mai spus liberalul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri