Video MAI: Dosare penale pentru 11 infracțiuni. Alegători ar fi primit buletine de vot gata ștampilate/ Bani pentru coruperea votanților

Data publicării:
o persoana introduce in urna un buletin de vot
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Afacerilor Interne anunţă că duminică au fost înregistrate 73 de sesizări de la începerea procesului de votare şi că au fost deschise dosare penale pentru 11 posibile infracţiuni. Cele mai multe sesizări se referă la faptul că alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ştampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puţine.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat, în informarea de la ora 11:00, că polițiștii fac verificări cu privire la 17 dintre sesizările primite și că s-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii în context electoral, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la ora 11:00 la alegerile locale și europarlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare.

S-au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, 9 avertismente și 8 amenzi de 7.800 lei.

Dajbog a precizat că au fost primite mai multe sesizări privind nereguli la buletinele de vot – alegătorii ar fi primit buletine gata ștampilate, ori mai multe decât aveau dreptul sau mai puține.

Pe o stradă din Ploiești, se ofereau sume de bani în scopul convingerii alegătorilor să voteze un anumit candidat. Polițiștii verifică situația.

În Maramureș, un angajat al unei firme a reclamat că la intrarea în serviciu i s-ar fi promis bani pentru a vota un anumit candidat la Primărie. Polițiștii au deschis dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

În Caraș-Severin, un cetățean austriac care a renunțat la cetățenia română a votat folosind un permis de ședere în țara noastră, sens în care s-a întocmit dosar penal pentru votarea fără drept.

În Tulcea, un cetățean a reclamat că i-a fost luat actul de identitate în secția de votare pentru a i se împiedica dreptul de vot. Din primele verfificări, a reieșit că actul de identitate a fost luat chiar de fratele reclamantului. I s-a întocmit dosar penal pentru împiedicarea dreptului electoral.

În Botoșani, un cetățean care avea interdicție la vot în justiție, a încercat să voteze. Se fac cercetări pentru fraudă la vot.

În Vrancea, un candidat a sesizat prin 112 că un reprezentant al unui alt partid, membru al unui birou electoral, oferă bani votanților. Bărbatul a oferit 50 de lei unui votant în schimb ce se afla în afara secției de votare, dar în interiorul imobilului în care funcționează această secție. S-a întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

În București, un bărbat a fost reclamat în Sectorul 1 că ar fi fotografiat în interiorul cabinei de vot, iar la verificări a susținut că a fost o eroare.

La Constanța, pompierii au fost sesizați că lângă trei secții de votare se simte miros de gaz, la verificări s-a constatat că erau probleme cu canalizarea.

Totodată, Poliţia Capitalei a transmis că informaţiile privind faptul că în incinta unei secţii de votare din Sectorul 5 ar exista buletine de vot deja ştampilate nu au fost confirmate, după verificările făcute de către poliţişti.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri