Un tânăr influencer a câștigat alegerile europarlamentare din Cipru, ca independent, și merge în Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
fidias
Fidias Panayiotou a câștigat 40% din voturi din grupul de vârstă 18-24 de ani. Colaj foto / surse foto: instagram.com/fidias0

YouTuberul Fidias, care se descrie drept un „profesionist care face greșeli”, iar unele dintre proiectele sale din online includ încercarea de a îmbrățișa 100 de celebrități – inclusiv pe Elon Musk – și călătoriiile în jurul lumii fără bani, a câștigat un mandat în Parlamentul European la alegerile de duminică din Cipru. Fidias Panayiotou a candidat ca independent.

Tânărul de 24 de ani are peste 2,6 milioane de abonați și - deși nu are experiență politică - a strâns 19,4% din voturile ciprioților și s-a calificat pentru a merge în PE ca eurodeputat de Cipru, scrie BBC.

„A fost un șoc ceea ce s-a întâmplat, un miracol”, a spus Panayiotou. El a declarat pentru postul de stat CyBC: „Partidele ar trebui să ia asta ca pe un avertisment că trebuie să se modernizeze și să asculte oamenii”.

Anul trecut, Fidias a fost forțat să-și ceară scuze după ce a provocat indignare în Japonia pentru un videoclip YouTube în care arăta că a mers cu trenul fără să plătească bilet și că nu și-a achitat factura pentru micul dejun la un hotel de cinci stele. Clipul, care a strâns milioane de vizionări, era despre călătoria ui prin Japonia, fără să plătească nimic, ascunzându-se prin toalete și prefăcându-se bolnav.

Dar, duminică, el și-a sărbătorit victoria cu o adunare în Piața Eleftheria din capitala insulei Nicosia, unde a spus: "Scriem istorie. Nu doar în Cipru, ci și la nivel internațional".

Potrivit Politico, Fidias a declarat în ianuarie că va candida. Apărând la un post TV cipriot, Alpha Cyprus, îmbrăcat sport, cu pantaloni scurți, un sacou și trei cravate, a recunoscut că nu a votat niciodată, că știe puțin despre politică și UE, dar că nu mai suporta guvernarea „tocilarilor” de la Bruxelles.

Când și-a depus candidatura în aprilie, a recunoscut că scopul nu e să fie ales, ci să motiveze tinerii să se implice în politică.

Națiunea insulară mediteraneană are o populație de aproximativ 900.000 de locuitori. Prezența la vot în Cipru a fost de puțin sub 59% - în creștere față de 45% la alegerile din 2019, analiştii atribuind creșterea în parte „factorului Fidias”.

Conform analizei datelor de la exit poll de către site-ul de știri Philenews, Panayiotou a câștigat 40% din voturi din grupul de vârstă 18-24 de ani și 28% din voturi din grupul de 25-34 de ani.

La alegerile de duminică au fost aleși șase europarlamentari ciprioți.

Fidias s-a clasat pe locul al treilea în urma partidului conservator DISY (25%), care și-a păstrat cei doi europarlamentari, și a partidului comunist AKEL (22%), care a pierdut unul dintre cei doi europarlamentari ai săi.

Alegătorii ciprioți au ales și un europarlamentar din partidul ultranaționalist ELAM (11%) și din partidul centrist Diko (10%).

Citește și Rezultate alegeri europarlamentare. Debutanţi excentrici în PE: un pilot de curse, un fost paraşutist, un influencer pe Instagram

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale