Angel Heredia (stânga) și Lucian Bute
Potrivit rds.ca, site-ul unei televiziuni canadiene specializate în știri sportive, Ortega este partener cu Angel Heredia, iar acesta din urmă este specialist în pregătirea fizică a sportivilor. A lucrat cu Juan Manuel Marquez, Jean Pascal, dar și cu Badou Jack, ultimul adeversar al lui Bute, meci după care, de altfel, a ieșit pozitiv testul antidoping în cazul lui Lucian Bute.
Ángel Guillermo Heredia Hernández este un fost atlet de origine mexicană, care în prezent este preparator fizic. A studiat chimia şi este expert recunoscut în lucrul cu substanțe care se află la limita legalității.
Daniel Ortega şi Angel Heredia au mai lucrat, în trecut, cu sportivi de talie mondială, printre care atleții Marion Jones și Tim Montgomery, depistați pozitiv.
Heredia, el însuși un utilizator de hormoni umani de creștere și testosteron, s-a specializat în chimie, ca și tatăl său, și a explorat metode care să reducă șansele depistării unor substanțe la teste și totodată să potențeze efectul lor asupra sportivilor. I se spune „Memo”.
A fost de mai multe ori citat ca martor de FBI și agenția americană antidoping.
În ultimii ani, susține că a renunțat, ca preparator, la prescrierea unor substanțe pentru sportivi, specializându-se în metode de pregătire fizică și suplimente alimentare legale. A lucrat și cu sportivii Juan Manuel Marquez și Jorge Arce în 2011, ajutându-i pe amândoi să obțină titlul mondial la box.
De altfel, pe contul său de Instagram are și o fotografie în care apare alături de Lucian Bute și echipa sa:
În ajunul meciului de la Washington, Heredia și Ortega, preparatorii fizici ai lui Badou Jack și respectiv Lucian Bute, au petrecut minute bune conversând, scrie Jean-Luc Legendre, pe site-ul rds.ca. „Explică asta ceva?”, se întreabă autorul articolului. Și tot el răspunde: „Probabil că nu. Însă știind că partenerul preparatorului fizic al lui Bute este un specialist în ale chimiei, deja amestecat în scandaluri de dopaj, poate că e de făcut o legătură”, menționează autorul articolului intitulat „Scandalul Lucian Bute: cine e de vină?”.
Iar Jean-Luc Legendre continuă: Grație contribuției lui Daniel Ortega, Lucian Bute spunea că are mai multă energie. Pugilistul de 36 de ani spunea că se simte ca și cum ar fi avut zece ani mai puțin. Iar performanțele sale în ring veneau în sprijinul afirmațiilor. În cinci luni, Bute a ținut piept, pe parcursul a 24 de runde, a doi campioni mondiali, fără a câștiga, dar terminând de fiecare dată lupta în forță. Într-un interviu recent, actualul antrenor al lui Bute, Howard Grant, îmi explica în ce măsură Daniel Ortega nu lăsa nimic la voia întâmplării și preleva în mod regulat eșantioane de sânge pentru analize, „ca să găsească ce lipsește”, scrie jurnalistul canadian.
Și apoi justifică: „Pentru că îl iubim și îl respectăm atât pe Lucian Bute, ne-ar plăcea să credem că fostul campion al lumii este nevinovat. Indiferent că a consumat sau nu acel produs în cunoștință de cauză, fapta rămâne și va trebui să suporte consecințele. Cel puțin până când contraexpertiza eșantionului B ar dovedi contrariul. Dar acest tip de răsturnare de situație se întâlnește foarte rar”, menționează jurnalistul.
El crede că în cazul lui Bute, este vorba de sfârșitul carierei profesionale și deplânge acest deznodământ. „Iubit de zece ani de public, Lucian Bute, a cărui imagine a fost întotdeauna impecabilă, se confruntă acum cu un scandal de dopaj. O poveste care, ironia sorții, survine exact la patru ani după înfrângerea suferită în meciul cu Carl Froch. (...) Este păcat pentru întreaga industrie a boxului din Quebec”, conchide ziaristul.
Dacă este găsit vinovat, Lucian Bute riscă o suspendare cuprinsă între nouă luni și doi ani.
Citiți și: