VOTEAZĂ ÎN CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ! Ce prevăd programele politice ale lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Data publicării:
Colaj Ponta - Iohannis Digi24 3 -1

 

ROLUL PREŞEDINTELUI

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Scoaterea instituției prezidențiale din arena conflictelor politice.

Un președinte care pune cetățeanul înaintea statului.

Președintele trebuie să fie garantul principiului potrivit căruia cetățeanul va sta mereu înaintea statului, iar instituțiile statului servesc și respectă cetățeanul.

Un președinte echilibrat, mediator și integrator, dar ferm.

Prima obligaţie a Preşedintelui României este aceea de a asigura funcţionarea eficientă și integrată a instituţiilor statului.

Un președinte model de comportament public.

Redescoperirea sentimentului de demnitate națională.

Un președinte promotor și garant al statului de drept.

Punerea în practică a tuturor angajamentelor internaționale ale României în materie de stat de drept, în spiritul și litera lor. Aceste angajamente le punem în practică nu pentru că ne forțează cineva, ci pentru că demnitatea ne cere să ne respectăm cuvântul dat.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Ambiţia mea este să aducem o schimbare autentică, una în care scandalul şi războiul politic să nu îşi mai facă loc la vârful statului.De aceea, cred că primul pas după 16 noiembrie este să oprim scandalul, să punem capăt stării de conflict din societatea noastră, să pacificăm România şi să orientăm toate resursele pe care le avem spre construcţie, spre dezvoltare, spre bunăstare. Nu transferăm lupta politică în societate.

Nu facem din lupta politică un scop în sine. Lupta politică are sens şi utilitate câtă vreme duce la identificarea celor mai bune şi mai sprijinite soluţii de dezvoltare pentru România.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. LIVE BLOG. EXIT-POLL. Procentele pe care le-au obținut candidații

Rolul președintelui de mediator între stat și societate și între instituții și cetățeni va presupune inițierea unui sistem de promovare a formelor de cooperare pentru degajarea consensului și stabilirea interesului general.

Construcţia unei comunităţi politice democratice prin stimularea dialogului cu societatea.

SOCIETATEA – TINERII - PENSIILE

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS

Voi încuraja dezbaterea cu privire la introducerea unui sistem de pensii ocupaţionale și a unui sistem de asigurări sociale pentru activităţi ocazionale. Susţin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale, prin statutul profesional şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, bazat pe contribuția asiguratului și a angajatorului, inclusiv a statului, acolo unde angajatorul este statul.

La fel ca și în cazul celorlalte mari sisteme publice, precum educația și sănătatea, problema sistemului de pensii trebuie abordată pe termen lung.  

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Strategie naţională de luptă împotriva sărăciei

- Stil de guvernare în care se menţine un echilibru între creşterea economică şi reparaţiile sociale (ultimii 2 ani au demonstrat că reducerea sărăciei se poate face în paralel cu creşterea economică)

- Întărirea politicii de coeziune (de stimulare a recuperării decalajelor de dezvoltare dintre regiuni), prin fonduri europene

- Continuarea politicilor guvernamentale de indexare a pensiilor şi salariilor, de creştere a salariului minim şi de întărire a politicilor sociale

- Punerea în aplicare a obiectivelor Agendei România în Europa 2020 (în special cele privind politicile sociale – educaţie, cercetare, inovaţie).

HARTA VOTULUI. O țară, două Românii

Acţiunea statului şi a societăţii civile organizate în vederea sprijinirii categoriilor vulnerabile vizează asigurarea de condiţii şi şanse egale în societate.

Singurele care trebuie să conteze în parcursul profesional al fiecăruia sunt valoarea, munca şi meritele personale.

În Guvern şi în celelalte instituţii publice trebuie să-şi găsească loc tinerii absolvenţi, oamenii care au valoare şi care vor să schimbe ţara în care trăiesc.

Crearea de noi locuri de muncă pentru tineri (scădere şomaj în zona tinerilor; stimulare angajare – plan naţional de angajare tineri)

REPERELE ACESTUI OBIECTIV:

- Atragerea în sistemul public a cât mai multor tehnocraţi, din noile generaţii, oameni de succes în domeniile lor, pentru a contribui la reformele necesare unei Românii Puternice

- Depolitizarea administraţiei publice

- Preluarea de către Stat a unui rol activ în integrarea pe piaţa muncii a vârfurilor generate de sistemul de educaţie (astfel încât statul să devină prima opţiune de angajare pentru cei mai buni absolvenţi ai sistemului public de educaţie).

Şansele economice de care se bucură România trebuie direcţionate în mod special către zonele şi categoriile profund afectate de sărăcie, pentru a le ridica nivelul de trai.

Dezvoltarea economică nu este un scop în sine; ea este indispensabilă României, dar trebuie pusă în slujba şi în beneficiul cetăţenilor.

Astfel, creşterea economică trebuie direcţionată, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, spre reducerea diferenţelor dintre cei bogaţi şi cei săraci şi creşterea nivelului de trai pentru toţi. 

DEMOGRAFIA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Pentru orizontul anilor 2015-2020, voi propune spre dezbatere mai multe direcţii de acţiune. Prima dintre ele vizează ieşirea din mentalitatea de austeritate atunci când vine vorba de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi adoptarea unor măsuri în acest sens care să nu descurajeze natalitatea.

A doua direcţie urmăreşte creşterea accesului la servicii de grădiniţă şi creşă.

Voi propune gândirea unui sistem de deduceri personale pentru persoanele fizice care realizează venituri potrivit Codului Fiscal, ţintit pentru persoanele care au copii în îngrijire.

Voi propune un pact naţional pe tema politicilor cu privire la copil şi populaţie, la care voi chema toate forţele politice şi sociale.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Strategie de promovare a familiei, ca instituţie fundamentală a României (inclusiv din punct de vedere al stimulării natalităţii)

EDUCAŢIA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Am convingerea că putem să devenim efectiv un „tigru al Europei”, în același sens în care au apărut „tigrii din Asia” care îşi bazează pe educaţie şi disciplină în societate creşterea și dezvoltarea.

În viziunea mea, un sistem performant presupune:

- un segment preuniversitar suficient de consistent, dar nu bazat exclusiv pe acumulare de informații, ci pe o formulă duală care îmbină în mod creativ teoria cu practica și care oferă opțiuni diferite de ieșire în funcție de abilități și competențe;

- un segment universitar în care se acumulează masiv competențe și care permite în mod real specializarea într-un domeniu, ce poate fi apoi urmată de o hiperspecializare;

- corelarea cu cercetarea. Crearea unui sistem foarte performant care să ducă România în zona de înalte tehnologii poate să funcţioneze numai dacă, în paralel, se desfășoară o activitate de cercetare foarte serioasă. Despărţirea educaţiei de cercetare este o greşeală fundamentală. Ele trebuie să fie corelate;

- încurajarea educației continue.

- Desigur, este de discutat și despre statutul dascălilor în societate. Nu poţi să ai un corp profesoral performant dacă nu ai o remuneraţie corespunzătoare.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Susţin consolidarea celor trei piloni pe care se bazează sistemul: profesorii (salarizarea şi pregătirea continuă), planurile cadru, programele şi manualele (revizuirea şi adaptarea la nevoile actuale ale elevilor), infrastructură (reabilitare, modernizare, dezvoltare).

Biserica trebuie încurajată să se deschidă către tineri, într-un parteneriat cu Statul și în folosul concret al cetățenilor, iar accesul tinerei generaţii la cultură şi educaţie trebuie regândit prin proiecte strategice, menite să întărească şi să afirme identitatea europeană a românilor.

SĂNĂTATEA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Pacientul va fi cu adevărat în centrul sistemului, iar personalul medical va fi tratat cu respect și salarizat pe măsură. Ca un principiu fundamental, consider că prevenția trebuie să fie preocuparea zero în abordarea asupra sănătății publice.

Prioritatea acordată sănătății trebuie să se reflecte într-o creștere a finanțării de la bugetul de stat. Dar aceasta trebuie însoțită de instituirea unor mecanisme legislative, de management, de control și sancțiune, care să constituie garanția că banii publici sunt cheltuiți în mod corect și eficient.

Ca președinte, voi așeza la masă toți actorii politici și voi propune acceptarea de către toate forțele politice a unei proiecții bugetare pe termen lung, în care prioritatea pentru sănătate să fie concretizată prin alocarea a 6% din PIB, indiferent de componența politică a cabinetului sau de configurația Parlamentului.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

- Continuarea redeschiderii spitalelor şi construirea noilor spitale regionale

- Creşterea veniturilor medicilor tineri, în cadrul strategiei de atragere de resurse medicale în ţară (+10% în următoarele 6 luni, în două tranşe)

- Finanţarea suplimentară a marilor proiecte din Sănătate (reducerea mortalităţii generate de boli pentru care, până acum, nu a existat finanţare de la stat)

- Extinderea şi garantarea pachetului de bază al de servicii medicale

- O nouă listă de medicamente compensate şi gratuite, supusă unui proces continuu de evaluare

- Extinderea reţelei SMURD, în România şi Republica Moldova

RELAŢIA CU ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Susţin crearea unui Consiliu Consultativ format din reprezentanții comunităților de români de peste graniță. Acest Consiliu va trebui să constituie cadrul în care vor fi dezbătute temele ce preocupă românii din afara granițelor și armonizate pozițiile instituțiilor.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

România are nevoie de toţi cetăţenii ei, fără discriminări şi excluderi. Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a fi solidari şi de a coopera, astfel încât România să devină ţara în care fiecare îşi găseşte locul, rolul şi împlinirea personală şi profesională.

În fine, întâlnirea cu fraţii noştri din Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene nu este nu doar un obiectiv de interes naţional, ci un crez al fiecărui român patriot de pe ambele maluri ale Prutului.

- Reglementări moderne privind migraţia

- Accesul tinerilor care muncesc şi învaţă în străinătate la concursurile din administraţia publică

- Pachete de stimulare fiscală a celor care reintegrează tineri (din ţară, dar şi din străinătate)

- Stimularea diaspora ca punte de atragere de investiţii

- Strategie de generare a unui corp de experţi din diaspora, integraţi în structurile executive româneşti.

JUSTIŢIA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS

Construcția unui stat în care legea să nu fie în avantajul unor grupuri de interese, ci să fie legitimă, unanim aplicată și respectată.

Voi încuraja dezvoltarea capacității procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și îmbunătățirea performanței la nivel local, în paralel cu cea foarte bună de la nivel național.

Voi susține îmbunătățirea capacității Agenției Naționale de Integritate care are un rol vital în prevenirea faptelor de corupție.

Voi sprijini elaborarea unui Cod al Incompatibilităților și Conflictelor de Interese, care să unifice legislația disparată în materie.

Ca Președinte al României, voi milita pentru ca toate organismele statului implicate în combaterea corupției și a crimei organizate, cele care fac parte din sistemul judiciar, servicii de informații sau aflate în subordinea Ministerului de Interne să fie finanțate corespunzător și să fie libere de orice intervenție partizană.

Voi folosi dreptul de grațiere doar acolo unde eroarea judiciară este probată sau Guvernul recomandă situații sociale ieșite din comun.

Nu sunt în favoarea unor legi ale amnistiei care să includă infracțiunile de corupție și conexe. Nu voi grația persoane condamnate pentru infracțiunea de corupție.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

- Întărirea luptei împotriva corupţiei, prin consolidarea instituțiilor și aplicarea strategiilor realizate în ultimii 2 ani

- Nimeni nu mai poate fi deasupra legii – toate anchetele începute cu privire la neregulile din ultimii 10 ani trebuie să fie finalizate cu răspunsuri din partea instituţiilor statului

- Eliminarea controlului politic din numirea magistraţilor şi depolitizarea Curţii Constituţionale

- Consolidarea luptei împotriva infracţiunilor violente

- Informatizarea sistemului judiciar

- Implementarea legislaţiei europene privind confiscarea extinsă

- Strategii de combatere a inegalităţilor din zone cheie din societate

- Dreptate în relaţia dintre stat şi mediul economic (statul – partener de încredere, care îşi plăteşte datoriile la timp; statul – apărător al intereselor românilor în relaţia cu marile companii; statul – renegociere corectă a redevenţelor privind resursele naturale).

ECONOMIA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS

Prosperitatea nu poate fi, în esenţă, decât marca liberalismului şi a economiei de piaţă.

1) garantarea proprietății, deoarece dreptul la proprietate este instituția vitală a libertății și a economiei de piață, atunci când proprietatea este obţinută legitim şi prin respectarea legii;

2) libertatea economică, susținerea inițiativei private şi asigurarea competiţiei corecte

3) industria competitivă şi agricultura modernă, care să creeze valoare adăugată, pentru ca românii să aibă locuri de muncă, stabile şi bine remunerate;

4) protejarea avuției naționale, prin valorificarea inteligentă a potențialului de resurse naturale, în condiții lipsite de riscuri pentru mediul natural; politici și sisteme publice sustenabil

Liberalismul și politicile economice de dreapta vor conduce la dezvoltarea clasei de mijloc în România, aceasta fiind coloana vertebrală a unei națiuni și cel mai elocvent criteriu de prosperitate a unei societăți.

Cea mai importantă probă este aderarea României la zona euro, care trebuie să însemne, pentru anii următori, o adevărată ancoră pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate și accelerarea creșterii economice.

Să nu mai facem deficite bugetare în anii de boom economic, așa cum a fost cazul deficitelor record din anii de dinaintea crizei.

Să nu introducem impozite în anii de criză sau atunci când economia își caută culoarul relansării și al consolidării, așa cum este cazul impozitelor și accizelor recent introduse.

Economia liberală este economia afacerilor, iar soluțiile trebuie căutate în susținerea mediului de afaceri, a capitalului românesc, a întreprinderilor mici și mijlocii. Aici este sursa adevărată a locurilor de muncă pe care românii le așteaptă, locuri de muncă stabile și bine plătite, care să extindă rapid clasa de mijloc. 

Absorbția fondurilor europene trebuie să fie prioritatea zero a oricărei guvernări. O economie lipsită de capital este obligată să fructifice șansele dezvoltării durabile cu bani europeni.

Dezvoltarea pieței de capital și a sistemului financiar, în general, este o altă direcție strategică a modelului liberal de dezvoltare, una menită să mobilizeze capitalul investițional și să asigure accesul eficient și facil al investitorilor străini la piața locală.

A fi contribuabil nu înseamnă a avea doar obligații fiscale către stat, ci a avea dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficiență și chibzuință în cheltuirea banilor publici, adică bună guvernare, în general.

Reprezintă o prioritate absolută revenirea TVA la 19%.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Şansele economice de care se bucură România trebuie direcţionate în mod special către zonele şi categoriile profund afectate de sărăcie, pentru a le ridica nivelul de trai.

Creşterea economică trebuie direcţionată, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, spre reducerea diferenţelor dintre cei bogaţi şi cei săraci şi creşterea nivelului de trai pentru toţi.

Putem deveni „economia de top a Europei de Est” dacă vom continuacreşterea economică cu o strategie care exclude austeritatea.

- Intrare în Zona Euro în următorii 5 ani

- Independenţa energetică totală în următorii 5 ani şi ocuparea poziției de lider energetic regional

- Marile proiecte de investiţii în infrastructură (autostrăzi în special)

- Strategie de exploatare responsabilă a resurselor naturale

- Continuarea Planului Naţional de investiţii, prin stimularea investiţiilor cu valoare adăugată ridicată, care să multiplice crearea de locuri de muncă şi valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează

- Investiţii greenfield pentru creşterea ocupării, creşterea exporturilor, creşterea productivităţii prin transfer tehnologic

AGRICULTURA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Este vitală transfomarea agriculturii româneşti într-un motor de creştere economică, prin crearea de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural și prin susținerea performanței și a veniturilor agricultorilor.

Pentru o agricultură performantă, lucrările de cadastru trebuie finalizate cu celeritate.

Mica exploatație agricolă trebuie să înceteze a mai fi doar mijloc informal de protecție socială, ci trebuie să genereze motivație economică și răsplată pe măsura performanțelor comerciale.

Statul trebuie să sprijine, prin toate tipurile de instrumente – fiscale, legislative, financiare – atragerea de investiții majore în agricultură, căci competitivitatea agriculturii trebuie să se bazeze pe capitalizare și acces facil al agricultorilor la finanțare.

România poate deveni numărul 1 în UE în privința agriculturii ecologice. Agricultura ecologică și produsele tradiționale merită să devină veritabile mărci înregistrate ale performanțelor românești.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Putem redeveni „Grânarul” Europei, dacă vom continua ce s-a făcut în ultimii doi ani în agricultură. Susţinerea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale.

INFRASTRUCTURA

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Kilometrii de autostradă nu rămân pe hârtie, ci sunt construiți, contractele sunt încheiate corect, nu în detrimentul statului român, iar termenele de finalizare trebuie să fie respectate.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Marile proiecte de continuare a investiţiilor în infrastructură, de stimulare a agriculturii, de realizare de autostrăzi, de protecţie a mediului şi de exploatare responsabilă a resurselor naturale, de asigurare a independenţei energetice, de modernizare a administraţiei şi de atragere a unor oameni valoroşi în sistemele publice de educaţie şi sănătate nu pot fi garantate decât de un Preşedinte util care înţelege să construiască împreună cu un Guvern sprijinit pe o majoritate parlamentară solidă.

SCHIMBAREA CONSTITUŢIEI

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

În anul 2015, vreau să relansez și să impulsionez finalizarea dezbaterilor cu privire la schimbarea Constituției.

A doua temă importantă a anului 2015 privește reforma de fond a legislației electorale, respectiv a sistemului de alegere a Camerei Deputaților, Senatului, președinților de Consilii Județene și primarilor.

A treia temă privește modificarea legislației partidelor politice, atât în privința condițiilor de înființare a unor noi formațiuni, cât și a finanțării acestora.

Voi genera o dezbatere asupra necesității stabilirii unor limite financiare în ceea ce privește campaniile electorale.

Trebuie să reglementăm definitiv problema așa-zisului turism electoral, respectiv a listelor electorale suplimentare.

Statul român are datoria de a lua toate măsurile necesare pentru ca milioanele de români care muncesc și trăiesc în afara granițelor să aibă toate condițiile pentru a-și exercita dreptul fundamental la vot. Sunt în favoarea votului electronic și în favoarea votului prin corespondență.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Revizuirea Constituţiei (în reperele proiectului susţinut de USL – preşedinte cu atribuţii clar delimitate; separaţie clară a puterilor executive; eliminarea abuzurilor permise în prezent; asigurarea

independenţei justiţiei şi a consolidării statului de drept)

- Reforma electorală (prin reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la un sistem electoral corect)

REGIONALIZARE ŞI DESCENTRALIZARE

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS

Voi susține reluarea unei discuții serioase cu privire la regionalizare și descentralizare.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Desăvârșirea descentralizării va trebui realizată pe o largă bază consensuală, prin consultarea tuturor actorilor interesați(comunități locale, organizații neguvernamentale, partide politice, administrație locală etc.).  

REPUBLICA MOLDOVA CA PRIORITATE NAŢIONALĂ

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS:

Un parteneriat strategic pentru aducerea Republicii Moldova în spațiul european este un imperativ politic major

Avem, în acest moment, ca proiect politic asumat unanim - Președinție, Guvern, Parlament - ideea de sprijin european pentru Chișinău.

A pune „reunificarea” împotriva „integrării” e greșit și inutil. „Reunificarea” este alternativa pe care doar Bucureștiul o poate oferi și doar Chișinăul o poate accepta și beneficia de ea. Dacă cetățenii Republicii Moldova nu doresc reunificarea, nimeni nu îi poate forța, iar dacă o doresc, nimeni nu îi poate opri să o facă. Aceasta este consecința ultimă a relației speciale dintre cele două state

Ca Președinte al României, nevoia de a construi un „nou Snagov” pentru societatea românească va fi cadrul în care îmi voi asuma problematica Republicii Moldova.

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

Sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

POLITICA EXTERNĂ

ÎN VIZIUNEA LUI KLAUS IOHANNIS

O politică externă sinergică: națională, europeană și euroatlantică

Politica externă a României urmărește atingerea intereselor noastre naționale prin intermediul NATO și UE.

Susțin necondiționat dezvoltările de securitate și politico-militare din cadrul NATO și sunt adeptul unei Politici Externe și de Securitate Comune în cadrul UE.

Întărirea parteneriatului cu SUA Cred cu tărie că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de calitatea de membru al NATO şi al UE, reprezintă, pentru România, elementul fundamental al politicii noastre externe şi al strategiei naționale în domeniul securităţii.

Un rol mai important în NATO, dar și în plan regional

În calitate de Președinte al României, voi propune tuturor partidelor politice un acord pentru asigurarea constantă a unei finanţări anuale de 2% din PIB pentru apărare.

Consider că sumele suplimentare direcţionate de la buget către MApN vor trebui folosite, în principal, pentru programele majore de înzestrare ale Armatei României. Totodată, prin acest acord, voi solicita partidelor semnatare să se angajeze că nu vor diminua bugetul destinat Apărării în timpul exercitării guvernării.România ca actor european: recuperarea decalajului de dezvoltare

În raport cu Uniunea Europeană, există câteva obiective naționale pe care îmi propun să le sprijin, ca președinte, prin armonizarea politicilor tuturor instituțiilor implicate:

susținerea elaborării unui Plan de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 10 ani

accederea rapidă la spațiul Schengen,

asumarea unei date clare pentru adoptarea monedei euro agreată de toate partidele și BNR, diminuarea decalajului de dezvoltare între România și primele 6 state europene

realizarea unei Platforme Naționale Comune de maximizare a absorbției fondurilor europene,

ÎN VIZIUNEA LUI VICTOR PONTA:

România trebuie să privească pe termen lung la agenda europeană şi să demareze în perioada următorului mandat prezidenţial pregătirile pentru preşedinţia română a Uniunii Europene, din 2019.

Cconsolidarea parteneriatelor strategice euro-atlantice (în special cel cu Statele Unite ale Americii), o întărire a relaţiilor cu statele influente la nivel regional (precum Polonia şi Turcia) şi o stimulare a integrării europene a Republicii Moldova – putem demonstra că suntem o naţiune europeană puternică.

REPERELE SECURITĂŢII NAŢIONALE:

- Întărirea statului de drept şi combaterea fermă a corupţiei

- Modernizarea administraţiei publice (proiect în corelaţie continuă cu reforma necesară a administraţiei publice)

- Finanţarea corespunzătoare a Armatei şi a celorlalte structuri ale statului cu rol central în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională

- Consolidarea pilonilor centrali ai securităţii economice (independenţa energetică, securitatea alimentară, combaterea evaziunii şi economiei subterane, întărirea controlului asupra activelor strategice ale statului, gestionarea corectă, în interes naţional, a resurselor naturale)

- Dezvoltarea capabilităţilor de combatere a noilor ameninţări specifice erei informaţionale

- Cooperare strânsă între instituţiile naţionale, respectiv între acestea şi partenerii internaţionali

- Susţinerea iniţiativelor vizând conturarea unei dimensiuni mai ferme a UE în materie de apărare (şi de politică externă)

- Respectarea, cu aceeaşi seriozitate, a angajamentelor asumate la nivelul NATO şi UE.

VEZI AICI PROGRAMUL POLITIC AL LUI KLAUS IOHANNIS

VEZI AICI PROGRAMUL POLITIC AL LUI VICTOR PONTA

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...