ALEGERI MAREA BRITANIE. David Cameron, victorie surprinzătoare. Conservatorii pot forma singuri guvernul

Data publicării:
alegeri marea britanie - getty

ACTUALIZARE 12:00 Rezultatele oficiale confirmă victoria zdrobitoare a lui David Cameron și a conservatorilor. Marii învinși și-au anunțat deja demisiile din poziția de lideri ai partidelor lor, în timp ce regina Elisabeta a II-a l-a însărcinat pe David Cameron cu formarea unui noi guvern.

ACTUALIZARE 8:30 Premierul conservator David Cameron se îndrepta, vineri, către o victorie surprinzătoare la alegerile legislative, care îi permite să-și continue politica de reforme și să organizeze referendumul promis pe tema apartenenței Marii Britanii la UE. În același timp, naționaliștii scoțieni au obținut un rezultat istoric, de natură să reaprindă aspirațiile lor separatiste.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Pentru un viitor mai bun pentru toată lumea!” - urează premierul pe Twitter într-o postare însoțită de o fotografie în care își îmbrățișează soția.

În jurul orei locale 6:00 (8:00, ora României), premierul David Cameron - al cărui mandat în Camera Comunelor a fost reconfirmat - a salutat „o noapte extraordinară pentru conservatori”, deși nu și-a revendicat încă formal victoria. Conservatorilor le-ar mai trebui doar un mandat pentru a obține majoritatea absolută în Camera Comunelor. Ei ar avea deja 325 de portofolii din parlamentul cu 650 de membri, dar majoritatea practică de vot este asigurată (pentru că președintele Camerei de obicei nu votează, iar două locuri sunt rezervate). Este o proiecție a rezultatelor prezentată de BBC cu puțin înainte de ora locală 6:00. Conform acestei proiecții, laburiștii ar avea numai 323 de locuri, iar naționaliștilor scoțieni din SNP le revin 58 din cele 59 de locuri posibile. Dacă această proiecție – care apare după numărarea voturilor din două treimi dintre circumscripții – este confirmată de rezultatele definitive, David Cameron va putea forma un nou guvern fără a avea nevoie de aliați.


ACTUALIZARE 7:30 Liderul laburist, Ed Miliband, și-a păstrat mandatul de parlamentar. El a comentat însă că rezultatul general al alegerilor este „foarte dezamăgitor” pentru partidul său și a mărturisit că „a fost o noapte foarte dificilă”. 

ACTUALIZARE 7:00 Vicepremierul Nick Clegg, lider al liberal-democraților, și-a păstrat mandatul de deputat.

ACTUALIZARE vineri, ora 5:20  Candidata Partidului Național Scoțian (SNP) Mhairi Black a a fost aleasă deputat în Parlamentul de la Londra la numai 20 de ani. Ea devine astfel cel mai tânăr membru din istoria Parlamentului britanic (1667), după ce a reușit să-i ia locul experimentatului Douglas Alexander, una dintre figurile centrale ale Partidului Laburist.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Mhairi Black este studentă la Științe Politice la Glasgow și are vederi de stânga. Spirit militant, a manifestat împotriva războiului din Irak și lucrează pentru organizația umanitară Oxfam.

ACTUALIZARE vineri, ora 0:30 A început numărarea voturilor pe circumscripții.

Primele reacții din partea politicienilor britanici îndeamnă la prudență față de rezultatele prognozate de sondajul efectuat la ieșirea de la urne. Chiar și liderul naționaliștilor scoțieni (SNP), Nicola Sturgeon, a spus că i s-ar părea incredibil ca partidul său să fi obținut aproape maximum de mandate posibil (58 din 59). 

Vicepreședintele Partidului Laburist spune că în unele circumscripții rezultatele sunt mult prea strânse pentru a putea fi declarat un câștigător.

Șeful de campanie al liberal-democraților, lordul Ashdown, a declarat la BBC: „Dacă acest exit-poll se confirmă, îmi mânânc în public pălăria”.


ACTUALIZARE 24:00. S-au închis urnele. Primele sondaje la ieșirea de la urne îi indică pe conservatori câștigători. Ei ar fi obținut 316 mandate, în timp ce laburiștii ar avea 239 de locuri. Partidul Național Scoțian, considerat cel care ar putea înclina balanța, a obținut cel mai bun rezultat posibil, având 58 de mandate dintr-un maximum posibil de 59 în parlamentul național. În alegerile din 2010 nu obținuse decât șase locuri.

Este un rezultat peste așteptări pentru Partidul Conservator. Practic, ar obține cu nouă mandate mai mult decât în actuala legislatură și i-ar mai trebui mai puțin de zece mandate pentru a avea majoritate (majoritatea absolută este de 326 de locuri, dar în practică sunt suficiente, de fapt, 323 de voturi). 

Este cel mai prost rezultat înregistrat de laburiști în ultimul sfert de secol și aceasta se explică prin voturile pierdute în Scoția, unde electoratul s-a orientat către Partidul Național Scoțian.

Liberal-democrații vicepreședintelui Nick Clegg au suferit însă cea mai grea pierdere, pierzând foarte multe mandate față de actuala legislatură. De la 57 de locuri ei ar rămâne cu doar zece locuri.

Analiștii se așteaptă și la sfârșitul carierei politice a liderului UKIP, Nigel Farage, al cărui partid antiimigrație a obținut numai două mandate.

Plaid Cymru, partid din Țara Galilor, ar avea patru mandate, iar ecologiștii două.

Sondajul este realizat de  NOP/MORI pentru televiziunile BBC, ITV și Sky.

În această configurație, David Cameron rămâne premier, Ed Miliband probabil va demisiona, sunt de părere experții.

PORTRET. David Cameron, cel mai tânăr premier britanic din ultimii 200 de ani

De altfel, proiecțiile anunțate de exit-polluri au avut imediat ecouri la New York, unde lira sterlină s-a apreciat față de dolar.

De la Londra, Sanda Nicola a comentat rezultatele exit-pollul alături de invitații săi, Christian Mititelu și Petru Clej:

 „Nu poate fi alt premier decât David Cameron”, consideră jurnalistul Petru Clej. „Tactica fricii folosită de Cameron a funcţionat din plin”, spune el.

Rămân două probleme mari pentru Cameron: problema gestionării referendumului pentru rămânerea sau ieșirea regatului din Uniunea Europeană, care va consuma multă energie în rândul conservatorilor. Va fi o luptă foarte grea. Rămâne și problema naţionaliştilor scoţieni. După ce au pierdut referendumul pentru independență, acum par să-şi fi luat revanşa”, notează Christian Mititelu.

„Declarațiile lui Miliband din campanie l-au costat mult. A pus accentul mereu pe ceea ce numea a se da întâietate oamenilor muncii, un vocabular ce ţinea de altă epocă. Depinde de sindicate nereformate, care nu par să ţină pasul cu această globalizare. Atitudinea lui ostilă faţă de lumea afacerilor şi faţă de bancheri trezeşte îngrijorare. Problema asta a contribuit la înfrângere”, a explicat Christian Mititelu.

„N-are de ales decât să-şi dea demisia. A fost cel mai nepopular lider laburist de la Michael Foot încoace. E cel mai slab rezultat în mandate al Partidului Laburist din 1983, când lider era Michael Foot”, arată Petru Clej.


ACTUALIZARE 23:30 Încă jumătate de oră până la închiderea urnelor. Sanda Nicola și invitatul ei, Brăduț Ulmanu, discută despre modul în care votează cetățeanul britanic: 

Nu poți să votezi în Marea Britanie dacă nu te înregistrezi în prealabil electronic, dacă nu primești prin poștă un buletin de vot. Cu buletinul de vot mergi la secția de votare, cu acest document practic te legitimezi, pentru că în Anglia nu există ceea ce noi numim carte de identitate sau buletin. Dimineață, existau numeroase relatări că mulț alegători, deși îndepliniseră formalitățile cerute cu mult timp înainte, nu primiseră buletinele de vot și se plâng că au fost împiedicați să-și exercite dreptul de vot.


 ACTUALIZARE 21:20 De la București, din studioul „Jurnalului de Seară”, EMIL HUREZEANU a comentat miza alegerilor din Marea Britanie și a reliefat relevanța pe care scrutinul o are și pentru români:

ACTUALIZARE 21:00 Mai sunt trei ore până la închiderea urnelor. 43.000 de secții de votare au fost amenajate în întreg regatul. Principalii lideri politici au votat deja.

Primele proiecții ale votului sunt așteptate după miezul nopții, iar rezultatele oficiale finale ar putea interveni vineri, în jurul prânzului. Este o competiție electorală strânsă și fiecare vot contează.

Sanda Nicola vorbește cu invitații ei - Irina Haivas, managerul unui fond de investiții din Londra, și jurnalistul Petru Clej, doi români care și-au exercitat deja dreptul de vot - despre specificul campaniei din Marea Britanie și despre perspectivele pe care le deschide votul de astăzi:


Toţii ochii Europei, dar şi ai Americii sunt azi pe Marea Britanie care este în faţa unui scrutin cu impact pentru viitorul Uniunii Europene, dar şi pentru relaţia pe care Regatul Unit o are cu Washingtonul. Zeci de milioane de oameni sunt aşteptaţi să-i aleagă pe cei 650 de membri ai Camerei Comunelor, în cele mai strânse alegeri parlamenatare de până acum. Lupta este una extrem de strânsă. În unele sondaje, Partidul Conservator al premierului David Cameron are doar un procent în faţa laburiştilor, în timp ce altele îi dau la egalitate. Trimisul Digi24 la Londra, Sanda Nicola, a luat pulsul acestui scrutin şi vine acum cu informaţii de ultimă oră.

Actualizare ora 11.00: Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, s-a prezentat la secţia de votare, unde a ajuns împreună cu soţia sa, Samantha.   

Partidul Conservator a venit la putere în 2010, moment în care David Cameron, la numai 43 de ani, a devenit cel mai tânăr premier britanic din ultimii 200 de ani. Imediat după anunţarea rezultatelor din alegeri, David Cameron a anunţat că va forma prima coaliţie guvernamentală din istoria ţării de după cel de-al Doilea Război Mondial.  

Strategia de politică externă a cabinetului Cameron a inclus retragerea trupelor britanice din Afganistan, unde prim-ministrul a efectuat vizite frecvente. Totodată, şeful Guvernului de la Londra a întreţinut o relaţie specială cu Washingtonul şi s-a dovedit a fi un aliat valoros pentru preşedintele Barack Obama. Pe de altă parte, relaţiile cu Franţa nu au fost atât de cordiale. În vreme ce preşedintele Francois Hollande a fost tratat modest în cadrul vizitei în Regat, cancelarul Angela Merkel a primit un tratament superior când a vizitat Londra doar câteva săptămâni mai târziu. Într-o încercare de a câştiga încrederea euroscepticilor din propriul partid, Cameron a promis că, dacă va câştiga scrutinul de anul acesta şi nu va reuşi să renegocieze relaţia cu Uniunea Europeană, va organiza un referendum pe tema ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. 

Actualizare ora 10.50: Nicola Sturgeon, candidata Partidului Naţional Scoţian, lidera executivului de la Edinburgh, s-a prezentat la vot.

Nicola Sturgeon a fost învestită în noiembrie 2014 în funcția de șefă a executivului scoțian în cadrul unui vot al parlamentului regional din Edinburgh, devenind prima femeie care deține un astfel de post în Scoția. 

Actualizare ora 10.15: Matinal, liderul laburiştilor, Ed Miliband, şi-a exprimat deja votul în Anglia, la Doncaster.

În campanie, Ed Miliband s-a întâlnit cu electoratul la Leeds, un oraş din zona industrială din nordul Angliei, unde atât susţinerea pentru laburişti cât şi ura pentru conservatori este puternică. Liderul stângii a declarat că, în ultimii cinci ani, Marea Britanie a fost condusă doar de către bogaţi şi că, dacă va ajunge la guvernare, muncitorii vor fi puşi în prim-plan.

Actualizare ora 9.00: Urnele de vot s-au deschis în Marea Britanie. Peste 45 de milioane de britanici sunt aşteptaţi la vot, în cele 43.000 de secţii. În această ţară nu poţi vota dacă nu te-ai înregistrat în prealabil şi dacă nu ai intrat în posesia unui buletin de vot cu care te legitimezi în secţia de votare. 


În ziua de dinaintea votului, sondajele de opinie au arătat o egalitate aproape perfectă între Partidul Conservator şi cel Laburist, după ce, pe toată perioada campaniei electorale, diferenţa a fost de unul sau două procente.

Două sondaje diferite dau principalele formaţiuni, Partidul Conservator şi Partidul Laburist, la egalitate, cu 33 la sută din preferinţele de vot. Este de aşteptat ca Marea Britanie să aibă, ca şi în ultimii cinci ani, un guvern de coaliţie, deoarece niciun partid nu va reuşi să obţină majoritatea celor 650 de locuri din Parlament.  

În 2010, conservatorii au câştigat alegerile, însă nu au obținut majoritatea în Camera Comunelor. De aceea, imediat după anunţarea rezultatelor, conservatorul David Cameron, împreună cu soţia sa, Samantha, a venit pe Downing Street la numărul 10 – reședința premierilor britanici - şi a anunţat că pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va fi condus de un guvern de coaliţie. L-a numit vicepremier pe liberal-democratul Nick Clegg şi a oferit cinci portofolii unor oameni din partidul acestuia. Ce se va întâmpla după scrutinul din 2015? Nimeni, absolut nimeni nu poate să spună în acest moment.

În orice caz, pe Nick Clegg alianța cu Partidul Conservator l-a costat în ochii electoratului și foarte probabil partidul său va pierde jumătate dintre locurile pe care le are acum în Parlament. Nu se știe dacă vor mai fi dispuși să-i sprijine pe conservatori și s-ar putea să treacă de partea laburiștilor. Conducerea partidului e ceva mai înclinată către conservatori, dar marea masă a membrilor e mai dispusă să colaboreze cu laburiștii.

Atât David Cameron cât şi liderul laburist, Ed Miliband, au profitat de ultimele ore de campanie şi au încercat să-i convingă pe nehotărâţi.

Potrivit sondajelor de opinie, 10 sau poate 20 la sută dintre alegători sunt nehotarâţi şi aici fiecare vot contează. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum 23 de ani când sondajele arătau acelaşi parlament fără majoritate şi în ultimul moment, conservatorii timizi, cum îi numesc comentatorii de aici, s-au răzgândit şi au votat pentru Partidul Conservator", a explicat pentru Digi24 jurnalistul Petru Clej.

„Probabil că niciunul dintre partide, adică aproape sigur niciunul dintre partide nu va obține o majoritate absolută pentru a forma un guvern singur. Și atunci, depind foarte mult de alianțele pe care le pot construi. Și, deși conservatorii sunt creditați în sondaje cu mai multe mandate în Parlament decât laburiștii, chiar dacă procentual sunt practic la egalitate, ei au mai puține posibilități de alianțe”, spune și jurnalistul Christian Mititelu, cel care a condus secția română a BBC timp de 20 de ani.

Electoratul nu mai dorește acest sistem bipartizan, care a funcționat zeci și zeci de ani. Înainte aveau 80 la sută împreună, acum au 60 și din cauza asta, electoratul vrea și alte combinații, a explicat Christian Mititelu.

Laburiștii au mai mulți prieteni politici. Naționaliștii scoțieni (SNP) – despre care se spune că ar putea înclina balanța, obținând până la 57 de mandate în Camera Comunelor, dacă vor câștiga în toate circumscripțiile din Scoția (ceea ce e foarte probabil) – sunt apropiați mai degrabă de laburiști și s-au oferit să-i sprijine, chiar dacă nu neapărat într-o alianță, dar măcar în Parlament. Cu toate acestea, liderul laburist, Ed Miliband, nu pare foarte încântat de această perspectivă, de a se alia cu naționaliștii scoțieni conduși de Nicola Sturgeon.

„Există un pericol și există și un precedent istoric, cu naționaliștii irlandezi, la începutul secolului trecut. Atunci când îi cooptezi la guvernare, pretențiile lor cresc și este un pas în plus spre o eventuală independență a Scoției”, a explicat Christian Mititelu. „Plus că ea (Nicola Sturgeon) are și o poziție destul de radicală, vrea sfârșitul așa-numitei austerități și se opune modernizării arsenalului nuclear al Marii Britanii, lucru pe care niciun partid serios nu-l acceptă”, a completat jurnalistul.

"Premierului în exercițiu David Cameron îi lipsește un plus de imagine pentru a-și asigura un nou mandat. Este un om care provine dintr-un mediu privilegiat și lucrul acesta se vede, este puțin prea detașat, nu are suficientă pasiune într-o campanie electorală și asta l-a costat. În schimb, liderul laburist Ed Miliband a crescut ca statură în timpul campaniei. Dacă vorbim de o comparație între partide, situația e neschimbată de luni de zile", spune Christian Mititelu.

Tot el a explicat și ceea ce nouă, alegătorilor români, ni s-ar putea părea o „ciudățenie”: lipsa afișajului electoral agresiv, a panourilor electorale. „Se întâmplă asta în primul rând pentru că cheltuielile de campanie sunt strict limitate și nu poți să depășești banii care îi aloci și trebuie să declari tot ce ai strâns. În al doilea rând, ca să rezervi panotaj, trebuie să o faci cu luni de zile înainte și posibilitățile sunt și ele foarte îngrădite. Nu poți să pui oriunde imagini mari cu lideri de partide. În al treilea rând, există tradiția ca respectivul candidat să vină să-ți bată la ușă, să vorbească cu tine. Chiar și cei care s-au folosit foarte mult de mediile sociale, de internet, au făcut-o în primul rând ca să ia contactul cu alegătorii, dar tot la ușă se duc să bată ca să discute”, a explicat Christian Mititelu

(VIDEOSanda Nicola explică pe cine susțin principalele publicații britanice)

Miza alegerilor este una ridicată, pentru că premierul rezultat în urma acestui scrutin poate decide viitorul european al Marii Britanii. Actual prim-ministru, David Cameron, a promis că va organiza un referendum pentru rămânerea sau ieşirea regatului din Uniunea Europeană.

Teoretic, există doar două posibilităţi. Fie David Cameron îşi păstrează funcţia, fie devine premier al Marii Britanii laburistul Ed Miliband. Există însă şi o a treia variantă, cea în care nu reuşeşte nimeni să formeze o majoritate în Camera Comunelor şi atunci scrutinul se reia cel mai probabil în luna iulie. Însă deocamdată nici David Cameron și nici Ed Miliband nu vor să se gândească serios la această posibilitate.

Ultima zi de campanie, ultimele mesaje

David Cameron şi Ed Miliband, liderii celor mai mari două partide britanice, au făcut un ultim apel la electorat pentru a atrage cât mai multe voturi. Liderul conservator crede că scrutinul este cel mai important al acestei generaţii şi că alternativa la formaţiunea sa este haosul. În schimb, şeful laburiştilor susţine că va guverna pentru toţi britanicii, indiferent de avere sau de statutul social.

David Cameron a avut o ultimă întâlnire cu susţinătorii săi în oraşul Carlisle, din nord-vestul Angliei, un fief al conservatorilor. Premierul britanic a afirmat că acestea sunt cele mai importante alegeri din ultimii ani şi că alegătorii au de ales între a continua progresele făcute de Partidul Conservator sau instabilitatea adusă de un guvern laburist susţinut de naţionaliştii scoţieni.

Acestea sunt alegerile care vor defini această generaţie. Vom continua munca făcută în ultimii cinci ani sau ne întoarcem la început şi renunţăm la toate sacrificiile şi eforturile făcute? Eu spun: haideţi să terminăm de construit ce am început”, a îndemnat premierul conservator.

În schimb, Ed Miliband s-a întâlnit cu electoratul la Leeds, un oraş din zona industrială din nordul Angliei, unde atât susţinerea pentru laburişti, cât şi respingerea conservatorilor este puternică. Liderul stângii a declarat că, în ultimii cinci ani, Marea Britanie a fost condusă doar de către bogaţi şi că, dacă va ajunge la guvernare, muncitorii vor fi puşi în prim-plan.

Luptăm pentru o Mare Britanie care răsplăteşte munca fiecărei persoane, nu doar a celor care câştigă sute de mii de lire. Luptăm pentru o Mare Britanie unde fiecare tânăr, indiferent de mediul din care provine, are şansa să ducă o viaţă mai bună decât părinţii săi. Luptăm pentru o Mare Britanie unde toată lumea joacă după aceleaşi reguli”, a spus Ed Miliband.

(Din Downing Street nr 10, pentru Digi24, au transmis Sanda Nicola şi Cristian Ban).  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”