Premierul turc, Recep Erdogan / FOTO: MEDIAFAX
Mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Istanbul şi au cerut demisia premierului. Manifestanţii au atacat forţele de ordine cu pietre şi sticle incendiare. Pentru a dispersa mulţimea furioasă, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
Demonstraţii violente împotriva şefului guvernului turc au fost şi în capitală, la Ankara.
Violenţele s-au produs după ce pe Internet a apărut o înregistrare audio, atribuită lui Recep Erdogan. În înregistrarea postată pe o reţea de socializare, se aude o voce care ar aparţine premierului Recep Tayip Erdogan. Aparent, acesta îi cere fiului său să scoată din casă o sumă mare de bani, pentru ca apoi să spună că au mai rămas 30 de milioane de euro, de care familia Erdogan trebuie să scape. Înregistrarea a apărut la două zile după ce partidul premierului turc a început campania pentru alegerile locale de luna viitoare.
Un oficial guvernamental susţine că înregistrările sunt, de fapt, un montaj al mai multor discuţii ale şefului guvernului de la Ankara. Premierul a ameninţat că îi va da în judecată pe autorii acestui montaj.
Și premierul turc a susţinut că înregistrarea este falsă.
„Este un act de trădare faţă de premier şi Republica Turcă. Şi aş vrea să subliniez faptul că acesta nu este un atac împotriva lui Recep Tayyip Erdogan. Nu există acuzaţii la care să nu pot răspunde”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei.
Opoziţia a cerut demisia lui Recep Erdogan.
„Premierul Turciei, care este pătat de acuzaţiile de corupţie şi furt, trebuie să demisioneze imediat. Turcia nu poate progresa cu o astfel de povară”, a spus Haluk Kok, reprezentant al opoziției.
Părerile turcilor de rând sunt, însă, împărţite:
„Turcia este victima unei răzbunări interne. În privinţa autenticităţii, cred că totul este adevărat şi cred că Turcia merge pe un drum fără întoarcere”, a declarat un cetățean turc.
„Nu cred că aceste înregistrări sunt autentice. Nu există nicio probă, nicio legătură, nimic. Oamenii dau vina unii pe alţii”, este de părere un altul.
Scandalul vine după un altul, la fel de răsunător, care a avut în centru tot membri ai guvernului turc. În urmă cu două luni, un om de afaceri, apropiat lui Recep Erdogan, şi fiii a trei miniştri au fost arestaţi. Ei sunt acuzaţi că au dat mită şi au trucat mai multe licitaţii pentru lucrări publice. De altfel, în urma acestui scandal, 350 de membri ai poliției din Ankara au fost schimbați.
Pe de altă parte, proteste violente au avut loc la Istanbul și în weekend. Atunci, mii de oameni au ieşit pe străzi ca să denunţe noile măsuri anunţate de guvern, care sporesc cenzura şi restricţiile asupra Internetului.