ACTUALIZARE 0:00 Manifestanții încep să plece din Piața Syntagma, dar apar noi motive de îngrijorare în Grecia: băncile ar pregăti un plan în virtutea căruia ar putea lua 30 la sută din depozitele de peste 8 mii de euro ale persoanelor fizice şi firmelor pentru a se salva de la faliment. Informaţia este publicată de Financial Times care citează surse bancare de la Atena.
Scenariul ar urma să fie aplicat de cel puţin o instituţie financiară din Grecia, dacă Banca Centrală Europeană declară băncile elene insolvente şi nu reia finanţarea sistată în urmă cu câteva zile. Informaţia vine cu o zi înainte de referendum.
ACTUALIZARE 22:00 Șeful guvernului grec s-a dus vineri seara în Piața Syntagma şi le-a vorbit celor 25.000 de susţinători ai săi, în ultimele 20 de minute ale mitingului. El a încercat încă o dată să îşi convingă conaţionalii să voteze NU la referendumul de duminică. Un miting paralel, al taberei DA se desfăşura în acest timp pe stadionul Kalimarmaro, locul în care au fost organizate pentru prima dată jocuri olimpice moderne, în 1895.
Tabăra NU, manifestație în Piața Syntagma. Foto: Gulliver / Getty Images
„Orice s-ar întâmpla luni, noi vom fi învingători! Pentru că noi vom fi trimis deja un mesaj de demnitate. Nimeni nu poate ignora această înflăcărare, nimeni nu poate ignora agonia pe care o trăim, îngrijorările noastre, speranţele noastre. Noi sărbătorim hotărârea noastră, curajul nostru de a încredinţa dreptul de a decide, în mâinile poporului grec”, le-a spus premierul elen conaționalilor săi.
Citiți și:
Potrivit unei estimări a poliției, la ora locală 20:00, se strânseseră 15.000 de susținători ai respingerii acordurilor cu creditorii internaționali (tabăra NU) și 12.000 de susținători ai acordurilor (tabăra DA).
Tensiunea creşte în Grecia pe măsură ce se apropie referendumul.
Băncile anunţă că mai au lichidităţi până luni, iar dacă Banca Centrală Europeană nu le va mai da fonduri, nu vor mai avea ce să elibereze oamenilor. Aceştia stau în continuare în faţa bancomatelor pentru a scoate bani. În acest timp, premierul continuă să sfideze creditorii şi cere populaţiei să voteze NU la referendum.
Mitingul taberei DA, pe stadionul Kalimarmaro. Foto: Gulliver / Getty Images
Și, în toiul crizei, se implică un actor important: Biserica Greacă se pronunţă pentru un acord cu creditorii.
În schimb, Curtea Constituțională a evitat să se pronunțe asupra unei solicitări referitoare la constituționalitatea convocării referendumului de duminică. Plângerea fusese depusă de doi cetățeni, care se plângeau de convocarea prea din scurt a referendumului, aspect ce fusese sesizat zilele trecute și de secretarul general pentru drepturile omului al Consiliului Europei.
În ciuda situaţiei critice, premierul elen nu ezită să-şi prezinte pretenţiile. Alexis Tsipras dorește o reducere cu 30% a datoriei grecești și o perioadă de grație de 20 de ani.
O dovadă că războiul declaraţiilor a împărţit societatea elenă în două sunt sondajele pentru referendum. Sunt rezultate contradictorii. Grecii care vor spune OXI, adică NU, sau NAI, adică DA măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali sunt aproape la egalitate.
Un deznodământ imprevizibil
DA - 44,8%
NU - 43,4%
Indecişi - 11,8%
(Sursa: Institutul ALCO)
Soarta Greciei în Zona Euro
- pentru rămânerea în zona euro - 74%
- pentru ieşirea din zona euro - 15%
- indecişi - 11%
(sursa: Institutul ALCO)
Națiune divizată
DA - 42,5%
NU - 43%
Indecişi - 9%
Nu răspund/Nu votez - 5,5%
(Sursa: Public Issue, sondaj comandat de Syriza)
Costurile referendumului
- 20 milioane euro (surse guvernamentale)
- 120 milioane euro (surse din opoziţie)
(Sursa: The Guardian)
Grecii chemaţi la vot
- program secţii de votare: 07:00 - 19:00
- se votează doar în secţiile din Grecia
- 10,5 milioane de alegători.