Până acum, pe străzile Atenei şi-au făcut auzită vocea două tabere - cea pro şi cea contra unui acord cu creditorii internaţionali. Vineri au ieşit în stradă şi sindicaliştii. Ei vor, însă, invalidarea referendumului.
„Vom vota NU pentru ambele opţiuni, deoarece amândouă însemnă un nou memorandum cu noi măsuri de austeritate pentru populaţie. 95% din programul lui J.C. Juncker se regăseşte în pachetul premierului. Din punctul de vedere al muncitorilor, este ca şi cum ai alege cu ce funie să fii spânzurat”, spune un sindicalist.
Grecii sunt pe zi ce trece mai nemulţumiţi, mai ales că limitarea tranzacţiilor bancare continuă. Dacă tinerii stau la rând la bancomat, pensionarii aşteaptă bon de ordine ca să poată intra în bănci.
Listele cu persoanele care-și pot ridica pensia au fost afișate la intrarea în fiecare oficiu bancar, iar personalul de aici oferă bonuri de ordine.
- Poate oricine să scoată bani de la bancă?
- Nu, nu cred. E doar pentru pensii, pentru vârstnici. Eu aştept împreună cu mama.
Probleme au şi cei care nu foloseau până acum instrumentele de plată moderne. Caută soluţii să-şi poată retrage banii din bancă.
În afară de pensionarii care așteaptă în fața băncii pentru a-și rifdica pensia, sunt și mulți oameni tineri care vor să intre înăuntru pentru a-și face card. Acest mod de plată este foarte puțin folosit în Grecia, unde oamenii preferă să plăteasca cash.
Pentru firme, limitarea tranzacţiilor este un chin, spun analiştii. Nu-şi pot plăti furnizorii şi riscă să intre în faliment.
„Dacă vrem să importăm bunuri de peste graniţă, chiar şi materie primă pentru producţia din fabrici, este imposibil. Pentru că nu putem trimite bani sub nicio formă, nici prin bănci, nimic. Trebuie să mergem fizic în altă ţară, cu bani în bagaj, pentru a putea cumpăra lucruri. Asta înseamnă că mâine toate magazinele pot fi goale”, explică Miltiadis Guzuris, consultant fiscal.
Bancherii estimează că grecii retrag 3.000 de euro pe secundă. Iar dacă vor scoate bani în acelaşi ritm, băncile vor rămâne fără resurse în aproximativ două zile.