Șantaj cu arma economică. Putin ameninţă că va tăia gazul și sugerează Europei să plătească datoriile Ucrainei
„Compania Gazprom este nevoită să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate", le-a scris Putin liderilor europeni.
Scrisoarea a fost transmisă pe canale diplomatice liderilor din România, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia.
Putin a explicat că decizia Gazpromului este determinată de incapacitatea Ucrainei de a-și plăti datoriile, în ciuda prețului preferențial la care au fost livrate gazele rusești.
Moscova susține că Ucraina nu a plătit pentru livrările din luna martie, ceea ce face ca datoria totală acumulată din noiembrie să se ridice la suma-record de 2,2 miliarde de dolari.
„Aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că în martie încă s-a aplicat un preț de discount de 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz. Chiar și la acest preț, Ucraina nu a plătit niciun dolar”, a scris Putin în scrisoarea citată de agenția RIA-Novosti.
„Suntem pe deplin conștienți că această mișcare crește riscul ca gazul natural care tranzitează teritoriul ucrainean (destinat Europei – n.r.) să fie sifonat. De asemenea, suntem conștienți că ar pune Ucraina în dificultate de a acumula suficiente rezerve de gaz pentru a fi folosit la toamnă și la iarnă”, avertizează Putin.
Președintele spune clar că asigurarea unui flux continuu de gaz destinat Europei, care trebuie să tranziteze conductele Ucrainei, presupune ca Kievul să plătească în viitorul apropiat un avans de 5 miliarde de dolari. Abia atunci Gazpromul ar pompa 11,5 miliarde de metri cubi de gaz în facilitățile subterane de stocare a gazului din Ucraina. Liderul de la Kremlin menționează că se așteaptă ca Uniunea Europeană să contribuie la scoaterea Ucrainei din această situație.
„Faptul că partenerii noștri europeni s-au retras unilateral din efortul concertat de a rezolva criza ucraineană și chiar din consultările cu partea rusă nu-i lasă Rusiei nicio alternativă. Rusia nu poate și nu ar trebui să să suporte singură povara sprijinirii economiei Ucrainei prin oferire de discounturi și ștergerea datoriilor, adică, de fapt, să folosească aceste subvenții pentru a acoperi deficitul Ucrainei în schimburile ei comerciale cu statele membre UE”, spune Putin. Rusia susține că a subvenționat economia Ucrainei cu 35,4 miliarde de dolari în ultimii patru ani.
Președintele Putin a făcut unele propuneri - încă neprecizate - și cere partenerilor din țările UE să se negocieze cu Rusia la nivel ministerial pentru a ajuta economia Ucrainei să iasă la lumină.
În 2006 si 2009, Rusia a întrerupt pentru câteva zile alimentarea cu gaz a Europei, prin conductele care traverseaza Ucraina. Dependența Europei față de gazul natural rusesc variază de la țară la țară. În România, aproape 25% din gazul consumat provine din Rusia. Alte țări însă, cum ar fi Bulgaria, Slovacia, Republica Moldova, Letonia, Estonia se apropie de o dependență de sută la sută.
Situația a fost sesizată și de premierul Victor Ponta, care a minimalizat pericolul pe care l-ar avea pentru România decizia autorităților ruse de a închide robinetul la gaze: „România, față de alte țări din regiune care depind sută la sută de importul gazului din Rusia, are o dependență scăzută, o medie de 25% din gazul pe care noi îl consumăm se importă din Rusia. Fiind o iarnă foarte caldă, acum avem rezervele necesare pentru perioadă mai lungă de timp, însă evident, dacă vorbim de o situație de o criză de săptămâni, de luni, nu este nicun fel de pericol nici pentru populație, nici pentru industrie”, a declarat Victor Ponta în reacție la anunțul Kremlinului.
Încă o veste proastă: blocarea importurilor ruse din Ucraina
Un alt mesaj al lui Putin este însă mult mai grav: blocarea importurilor Rusiei din Ucraina. Un astfel de blocaj riscă să ruineze industria acestei ţări, având în vedere că producătorii metalurgici şi de utilaje ucraineni depind aproape în totalitate de piaţa rusă, relatează Bloomberg.
Regiunile estice, unde trăieşte 28% din populaţia de 45 de milioane de locuitori a Ucrainei, asigură aproape jumătate din producţia industrială a ţării. Putin încearcă să descurajeze intenţia autorităţilor de la Kiev de a încheia acordul de asociere cu Uniunea Europeană și dacă blochează economia în estul prorus al Ucrainei, atunci măsurile vor lua amploare.
- Etichete:
- ucraina
- putin
- gazprom
- gaz
- lideri europeni
- scrisoare
- arma economica
- dependenta europei de gazul rusesc
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News