Economiile scandinave cad în propria capcană

Data publicării:
economiile scandinave

Modelul nordic este zdruncinat din interior, voci cu greutate atât din sfera politică, cât și din cea a afacerilor contestă tot mai puternic sustenabilitatea economiilor scandinave.

Productivitatea stagnează, iar datele economice arată creșteri greoaie. Studii de specialitate citate de Financial Times recomandă reducerea cheltuielilor guvernamentale și limitarea ajutoarelor sociale. Generozitatea statului ţine un segment al populaţiei departe de câmpul muncii.

La nivel macroeconomic, se remarcă scăderea competitivităţii. Dacă în anii 80, Norvegia, Finlanda și Danemarca înregistrau creșteri ale productivităţii de 2-3 procente în fiecare an, în ultimul deceniu creșterea a frânat puternic până la un 1% anual.

Salariile angajaţilor au jucat un rol decisiv. Ștacheta a fost ridicată atât de sus, încât pentru a-și permite să-și remunereze forţă de muncă, companiile au fost nevoite să devină foarte competitive. Tendinţa însă s-a inversat când salariile au ajuns să limiteze numărul de slujbe disponibile. Companiile se gândesc de două ori înainte de a face angajări și în paralel șomerii nu sunt încurajaţi să caute un loc de muncă, fiindcă primesc ajutoare generoase de la stat. Presiunile pe statul social sunt agravate de îmbătrânirea populaţiei, dar și de numărul mare de imigranţi adoptaţi de ţările nordice.

În Suedia, de pildă, 15% din populaţie are altă naţionalitate, în vreme ce Finlanda are a doua cea mai îmbătrânită populaţie din lume, după Japonia. Demografia lucrează împotriva economiilor scandinave.

Răspunsul la aceste probleme ar fi mai multe locuri de muncă, o populaţie mai productivă care să susţină statul social și care să garanteze bunăstarea populaţiei.

Politicienii cântăresc soluţii precum ridicarea vârstei de pensionare sau introducerea tinerilor mai devreme în câmpul muncii. Altfel, întregul aparat de protecţie socială devine prea scump și imposibil de susţinut.

Statul social riscă să se devoreze pe sine. Premierul Suediei atrage atenţia că economia are nevoie de mai multe ore de muncă, altfel guvernul nu va mai putea să ofere beneficii sociale. Nevoia de a reduce costurile a determinat un anumit grad de reformă în sistemele nordice. Servicii publice au ajuns să fie administrate din sfera privată.

Pentru sporirea eficienţei, serviciile de ambulanţă și de pompieri au fost privatizate în Danemarca, la fel și o mare parte din spitalele și școlile Suediei.

Reforma constantă, spune premierul suedez, e singura cale prin care modelul nordic poate supravieţui. Altfel, modelul nordic pică în propria sa capcană.

Citiți și: 

Suedia. Probleme în paradisul social al Europei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...