Economiile scandinave cad în propria capcană

Data publicării:
economiile scandinave

Modelul nordic este zdruncinat din interior, voci cu greutate atât din sfera politică, cât și din cea a afacerilor contestă tot mai puternic sustenabilitatea economiilor scandinave.

Productivitatea stagnează, iar datele economice arată creșteri greoaie. Studii de specialitate citate de Financial Times recomandă reducerea cheltuielilor guvernamentale și limitarea ajutoarelor sociale. Generozitatea statului ţine un segment al populaţiei departe de câmpul muncii.

La nivel macroeconomic, se remarcă scăderea competitivităţii. Dacă în anii 80, Norvegia, Finlanda și Danemarca înregistrau creșteri ale productivităţii de 2-3 procente în fiecare an, în ultimul deceniu creșterea a frânat puternic până la un 1% anual.

Salariile angajaţilor au jucat un rol decisiv. Ștacheta a fost ridicată atât de sus, încât pentru a-și permite să-și remunereze forţă de muncă, companiile au fost nevoite să devină foarte competitive. Tendinţa însă s-a inversat când salariile au ajuns să limiteze numărul de slujbe disponibile. Companiile se gândesc de două ori înainte de a face angajări și în paralel șomerii nu sunt încurajaţi să caute un loc de muncă, fiindcă primesc ajutoare generoase de la stat. Presiunile pe statul social sunt agravate de îmbătrânirea populaţiei, dar și de numărul mare de imigranţi adoptaţi de ţările nordice.

În Suedia, de pildă, 15% din populaţie are altă naţionalitate, în vreme ce Finlanda are a doua cea mai îmbătrânită populaţie din lume, după Japonia. Demografia lucrează împotriva economiilor scandinave.

Răspunsul la aceste probleme ar fi mai multe locuri de muncă, o populaţie mai productivă care să susţină statul social și care să garanteze bunăstarea populaţiei.

Politicienii cântăresc soluţii precum ridicarea vârstei de pensionare sau introducerea tinerilor mai devreme în câmpul muncii. Altfel, întregul aparat de protecţie socială devine prea scump și imposibil de susţinut.

Statul social riscă să se devoreze pe sine. Premierul Suediei atrage atenţia că economia are nevoie de mai multe ore de muncă, altfel guvernul nu va mai putea să ofere beneficii sociale. Nevoia de a reduce costurile a determinat un anumit grad de reformă în sistemele nordice. Servicii publice au ajuns să fie administrate din sfera privată.

Pentru sporirea eficienţei, serviciile de ambulanţă și de pompieri au fost privatizate în Danemarca, la fel și o mare parte din spitalele și școlile Suediei.

Reforma constantă, spune premierul suedez, e singura cale prin care modelul nordic poate supravieţui. Altfel, modelul nordic pică în propria sa capcană.

Citiți și: 

Suedia. Probleme în paradisul social al Europei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...