Poate Europa absorbi noua populaţie, cea a miilor de refugiaţi care se îndreaptă spre inima continentului? Este întrebarea pe care o lansează istoricul Neagu Djuvara, într-un dialog cu Luca Niculescu, la Digi24.
„Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase”, spune istoricul Neagu Djuvara.
Găsirea unei soluţii prin care să fie oprit valul de imigranţi, considerat cel mai mare din timpurile moderne, nu va fi o misiune uşoară.
„Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei În mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de nişte naţii foarte diferite de europenii noştri, se pot întâmpla fenomene de refuz”, spune Neagu Djuvara.
Marele istoric comentează şi exodul românilor din ultimii 25 de ani.
„Românul, timp de veacuri, răspundea formulei Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în ţara mea. Or, în mod extraordinar, într-o singură generație, generația copiilor mei, ca să spun aşa, au descoperit că e mai bine în altă parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe colțul ăsta, arcul carpatic şi Marea Neagră, şi Dunărea. Suntem nemișcați de 5.000 de ani și acum ne plimbăm în lumea întreagă și avem dorința de a ne stabili în altă parte”, explică istoricul.
Neagu Djuvara este unul dintre românii care ştiu din propria sa experienţă ce înseamnă exilul. El însuşi a trăit departe de România mai bine de 40 de ani.