BREXIT | Argumentele celor două tabere

Data publicării:
argumente

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Avem deja un statut special în UE. Nu facem parte din zona euro, avem propria monedă. Nu suntem în zona Schengen, ne-am păstrat propriile graniţe. Aşa că statutul de membru UE este benefic pentru Marea Britanie. Am obţinut schimburile comerciale, am obţinut cooperarea şi ne permite să obţinem ce dorim noi din conlucrarea cu alte ţări.

Sunt argumentele liderului din Downing Street 10, pentru ca Regatul Unit să rămână în clubul celor 28. David Cameron spune aceste lucruri ştiind foarte bine că îşi pune în joc şi cariera politică. De altfel, premierul a anunţat că nu plănuieşte să plece din fruntea guvernului, indiferent de rezultatul referendumului. Evident, miza votului din 23 iunie depăşeşte cu mult destinul premierului.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Sunt chestiuni europene care mă frustrează? Da. Dar eu sunt prim-ministrul care stă la masă cu ceilalţi 27 de şefi de stat şi de guvern. Uneori, această organizaţie mă scoate din minţi. Credeţi că stau acolo şi mă gândesc că ne-ar fi mai bine dacă am ieşi din UE? Suntem genul care renunţă? Credem că ne va fi mai bine dacă vom ieşi din UE şi dacă vom părăsi piaţa comună? În niciun caz”.

Când a pornit tăvălugul referendumului, David Cameron nu se gândea desigur că va avea de înfruntat o opoziţie atât de puternică în sânul propriului cabinet şi partid. Cu siguranţă i-ar fi fost de ajutor să-l aibă de partea sa pe fostul primar al Londrei, un personaj cu multă priză la public. Numai că Boris Johnson s-a instalat cu arme şi bagaje în tabăra pro-Brexit.

Boris Johnson, fost primar al Londrei: „Am decis, după foarte multe strângeri de inimă, pentru că nu am vrut să fac nimic. Ultimul lucru pe care am vrut să-l fac a fost să fiu împotriva lui David Cameron sau împotriva guvernului. Dar, cu mare durere în suflet, nu cred că am de ales: voi face campanie pentru ieşirea din UE”.

Adepţii desprinderii susţin că este imposibil să controlezi imigraţia ca membru al Uniunii Europene. Ei dau vina pe numărul mare de imigranţi pentru scăderea salariilor muncitorilor britanici. De cealaltă parte, tabăra care se opune ieşirii din Uniunea Europeană spune că imigranţii, mai ales cei veniţi din UE, plătesc mai mult pe taxe decât încasează de la stat. Şi că economia are de câştigat de pe urma lor.

Nigel Farage, liderul UKIP: „Cred că zona euro este o catastrofă. Uitaţi-vă ce au făcut Greciei şi ţărilor mediteraneene. Criza imigranţilor nu doar că a divizat ţările între ele, dar le-a divizat şi în interior. MUSCA Nu suntem împotriva nimănui. Nu suntem împotriva nimănui. Este o lipsă de responsabilitate să stăm cu uşile deschise. Atunci când foarte mulţi imigranţi vin în acelaşi timp nu sunt şanse sau speranţe să se integreze cu adevărat”.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Dacă vine cineva din UE să lucreze, staţi puţin, este foarte important, dacă vin să lucreze nu vor primi ajutor de şomaj. Dacă nu-şi găsesc o slujbă în primele şase luni, li se va cere să plece. Dacă îşi găsesc de lucru, trebuie să muncească patru ani şi să cotizeze înainte să poată avea acces complet la ajutoarele sociale”.

George Osborne, ministrul britanic de Finanţe: „Nu controlezi imigraţia distrugând economia. Mi se pare ceva nebunesc. Controlezi imigraţia prin controale adecvate în rândul celor care vin din afara UE şi asigurându-te că aceia care vin să muncească, graţie liberei circulaţii din UE, nu vin aici doar să profite de beneficii. Întâi trebuie să dea, abia apoi să ia”.

Dacă în ceea ce priveşte imigraţia chiar firmele britanice susţin nevoia unui flux important de străini, susţinătorii pro-Brexit apasă pedala pe alt subiect sensibil: banii. Cine şi cum cheltuieşte banii contribuabilului britanic. Londra virează 440 de milioane de euro pe săptămână în bugetul comunitar. Tabăra pro-Brexit spune că aceşti bani ar putea fi folosiţi exclusiv pentru nevoile cetăţenilor britanici. În schimb, tabăra proeuropeană mizează pe beneficiile apartenenţei la UE, care sunt mai mari decât costurile.

David Cameron, premierul Marii Britanii: „Să părăsim piaţa unică ar fi o greşeală enormă pentru economie şi ţară. Nu cred că rezolvăm problema imigraţiei prin mărirea şomajului, prin scăderea veniturilor din taxe sau posbile reduceri în sistemul bugetar. Nu ar trebui să ne asumăm asemenea riscuri. Eu zic să nu riscăm”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
kim jong un și vladimir putin își ciocnesc paharele cu vin
Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...