Guvernul plafonează salariile în companiile de stat. Cât ar putea câștiga managerii

Data publicării:
ponta guvern gov-13.ro

Premierul Victor Ponta a precizat că proiectul acestei ordonanţe a fost introdus pe agenda şedinţei de miercuri a guvernului şi conţine prevederi inspirate din legislaţia Poloniei şi agreate de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

„Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de 1.000 de euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus, se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor.

„Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an”, a spus Victor Ponta, enumerând salariile pregătite pentru directorii din Nuclearelectrica.

Surse din cadrul companiei au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că directorii companiei Nuclearelctrica ar putea câştiga până la 210.000 euro pe an, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie ar putea încasa 84.000 euro pe an, dacă AGA, controlată de stat, aprobă propunerea ca directorii executivi să primească indemnizaţii lunare de până la 76.800 lei.

Unii manageri ar putea spera la creșteri salariale

Guvernul a decis să plafoneze salariile șefilor din companiile de stat, după modelul polonez. Vor putea ajunge la cel mult șase salarii medii din sectorul respectiv. Pentru unii manageri, înseamnă reducerea salariilor, pentru alții nu e nico constrângere sunt deja în limitele stabilite, deci ar putea spera chiar la creșteri.

Premierul a insistat pentru limitarea salariilor mari din companiile de stat după ce managerii de la Nuclearelectrica au propus să li se aprobe salarii de peste 17.000 de euro pe lună. Acum, directorul Nuclearelectrica are un salariu lunar de circa 4.000 de euro.

„Nu știu de ce suntem miniștri și nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 de lei pe an, deci peste o sută de mii de euro. Am tot vorbit despre această problemă, ministrul de finanțe zice să nu dăm tot cât se câștigă la companii de stat, dar văd aici salarii de 11.000 de euro, 8.000 de euro, cei mai amărăți au 6.000 de euro”, spunea Victor Ponta, premierul României.

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, ca salariile șefilor din companiile de stat să fie plafonate la nivelul a șase salarii medii brute din ramura respectivă. Potrivit valorilor calculate de Institutul Național de Statistică, asta ar putea însemna, în multe dintre cazuri, lefuri mai mari decât acum.

Ar putea ieși în pierdere managerii privați

La Romgaz, de exemplu, directorul general ar putea beneficia de un salariu dublu, adică peste 5.000 de euro. Câteva mii de lei în plus ar putea primi, la final de lună, și șeful Complexului Energetic Oltenia sau cel al Nuclearelectrica.

În schimb, ar ieși în pierdere managerii privați aleși să eficientizeze activitatea companiilor de stat.

Directorul Poștei Române poate câștiga, la finalul lunii, doar jumătate din salariul de acum, iar șeful TAROM va primi o leafă redusă cu 10.000 de lei.

Nu este prima dată când premierul vorbește despre limitarea salariilor din companiile de stat. A făcut-o și acum o lună, tot în ședința de Guvern, când a dat publicității salariile șefilor din companiile energetice unde statul este acționar majoritar. Specialiștii în resurse umane atrag însă atenția că, de fiecare dată, criteriul performanței a fost trecut cu vederea, atunci când au fost stabilite salariile directorilor de la stat.

Cât vor putea câștiga directorii generali

La Romgaz, salariul de 11.018 lei/lună ar putea ajuge la 22.470 lei/lună.

La Complexul Energetic Oltenia, suma de 13.455 lei/lună ar putea crește la 17.730 lei/lună.

La Nuclearelectrica, salariul de 14.851 lei/lună sageata ar putea crește la 17.730 lei/lună.

Ion Smeeianu, directorul Poștei Române, ar putea lua un salariu mai mic, de la 21.500 lei/lună, la cel de 11.448 lei/lună.

Edouard Heinzmann, directorul TAROM, de la cei 43.000 lei/lună ar putea ajunge la 32.436 lei/lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”