„Oameni excepţionali, a căror pierdere va fi greu de suportat pentru tot colectivul”, spune Mariana Păuleţ, medic primar de urgenţă la Spitaluol Sf. Spiridon din Iaşi.
Pilotul Doru Gavrilă era comandor la Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi. Avea peste 4.000 de ore de zbor la activ.
„Doru Gavril era comandantul Unității Speciale de Aviație Iași din luna mai 2015. În vârstă de 53 de ani, el avea brevet de pilot militar, pe elicopter, din 1985, iar din 1991 era și instructor de zbor”, transmite corespondentul Digi24.
Şi copilotul, partenerul de zbor la lui Doru Gavril, şi-a găsit sfârşitul în misiunea din Republica Modova. Familia lui nu a fost încă informată.
Medicul Mihaela Dumea are 37 de ani, un băieţel de patru ani şi participa la misiunile SMURD de la finalul anului 2014, de când au fost reluate zborurile. Colegii spun că era dedicată cu totul activităţii de medicină de urgenţă.
„Dramatic, uluitor, pierdere uriașă pentru Spitalul Sfântul Spiridon. Aveau tăria și puterea și experiența zborului, ca să-l numesc așa, nu erau niște începători. E o dramă, e o dramă și dincolo de asta acești oameni au plecat să salveze niște vieți și și-au găsit sfârșitul”, a declarat Ioan Bârliba, directorul Spitalului Sfântul Spiridon.
„Mihaela Dumea, în afara faptului că era extraordinar de bine pregătită profesional, un om de o seriozitate şi de o modestie ieşită din comun, era şi cu o dragoste foarte mare pentru a împărtăşi studenţilor, colaboratorilor din tot ceea ce ştia ea, cu un singur scop: să salveze vieţi”, mărturiseşte medicul Mariana Păuleţ.
Era unul dintre cei mai vechi asistenţi medicali de la SMURD Iaşi. Adrian Gabriel Sandu, în vârstă de 40 de ani, participa la zborurile SMURD din anul 2005 şi şi-a pierdut şi el viaţa în accidentul din Republica Moldova. Soţia sa lucrează tot la SMURD. Au un copil care este în clasa întâi.
„Ne-am văzut dimineaţă, ne-am întâlnit la cafea dimineaţă, am băut cafeaua, iar ca şi colegi erau nişte colegi extraordinari, plini de viaţă”, povesteşte asistentul Ciprian Cornea.
„Gabi Sandu face parte dintre asistenţii care au făcut SMURD şi elicopter şi înaintea tragediei de acum 11 ani. Cu toate acestea, datorită pasiunii sale, a profesionalismului, a unui caracter uman excepţional a continuat să facă SMURD şi după această tragică experienţă”, spune medicul Mariana Păuleţ.
În urmă cu 11 ani, Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit la doar 3 kilometri depărtare de pista aeroportului. Au murit pilotul, copilotul, asistentul şi medicul aflaţi în aparatul de zbor.
La Iaşi sunt 11 medici şi 12 asistenţi care zboară cu elicopterele SMURD.