La Arad, situaţia este şi mai gravă: stocurile s-au dovedit neîndestulătoare iar medicii au împrumutat sânge de la un spital din Zalău. Şi se pot considera norocoşi. Centrul de transfuzii din Constanţa a cerut două săptămâni la rând sânge unor instituţii din apropiere, dar n-a primit. În aceste condiţii, doctorii sunt nevoiţi să amâne intervenţiile chirurgicale care nu constituie o urgenţă.
De la începutul lunii, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi au venit să doneze sânge, în medie, câte 30 de oameni pe zi. Asta în condiţiile în care un flux normal ar presupune cel puţin 80 de donatori.
„La ora actuală ducem mare lipsă de grupele A pozitiv şi zero pozitiv, dar toate sunt în general deficitare. Iar mulţi dintre donatorii din aceste zile vin numai pentru că rudele lor au nevoie”, a spus dr. Andreea Vatamanu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine.
„Am amânat bolnavul pentru 3-4 zile. Un bolnav cu ciroză, de 50 şi ceva de ani, cu trombocite mici la care a trebuit sânge mai mult. Era din Vaslui, am sunat acolo, familia, mobilizare generală şi cu alte spitale şi am reuşit să trecem de moment”, a spus Mugurel Bosânceanu, medic primar la Institutul Regional de Oncologie.
Din păcate, spitalul din Iaşi nu este o excepţie nefericită. Peste tot în ţară găsim situaţii asemănătoare, ba chiar mai grave. La Arad, de exemplu.
„Am avut un deficit destul de mare de sânge din cauza concediilor aşa se întâmplă în fiecare an. Săptămâna trecută am adus sânge de la Zalău. În acest moment am fi deficitari pe A negativ”, a spus Laura Păcurariu, director al centrului de transfuzii Arad.
Şi la Oradea, numărul donatorilor a scăzut cu 15-20%. Din 45 de persoane întregistrate într-o perioadă normală, acum sunt cel mult 30.
„Pe acest fond de reducere a persoanelor care donează intervine o creștere a solicitărilor din partea spitalelor. În ultimele două săptămâni am contactat alte patru centre judeţene de transfuzii, refuzul a fost sistematic. Intervențiile programate trebuie amânate în favoarea pacienților care constituie urgențe”, a spus Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine.
Pot dona sânge doar persoanele sănătoase, fără afecţiuni cronice, cu vârsta până în 50 de ani. Donatorii beneficiază de analize gratuite, tichete de masă în valoare de 65 de lei şi sunt scutiţi de la serviciu în ziua donării.