Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Achim Irimescu a declarat că ţara noastră "este o piaţă de mâna a zecea, în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate."
Potrivit ministrului, "în România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet, se schimbă saramura la brânză, iar brânza ajunge din nou la vânzare". El a mai spus că, în aceste cazuri, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului nu îşi face datoria şi că este nevoie de un control al importurilor alimentare.
Ulterior, într-un comunicat oficial, ministrul Agriculturii şi-a nuaţat declaraţiile. Cazurile legate de spalarea salamului cu oţet sunt izolate, iar afirmaţiile ministrului legate de importuri s-au referit la necesitatea creşterii numărului de controale astfel încât produsele expirate să nu ajungă la comercializare.
Întrebat în același interviu acordat Ziarului Financiar dacă știe cazuri de importuri neadecvate, ministrul Agriculturii a răspuns: „Când vameşii au oprit un camion la frontieră cu carne de porc din Polonia, şoferul a luat-o la fugă, nici măcar actele nu le avea la el, pentru că mulţi importatori nu sunt polonezi, ci români "descurcăreţi".
În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peştelui. Pentru pieţele din Europa acesta se eviscerează şi se scoate. În România, care e piaţă de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mână de lucru. Aşadar pentru România se lasă aşa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în muşchi şi ăsta e un peşte contaminat. Până la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peşte în România la un preţ foarte scăzut şi am reuşit să-i blochez atunci.
Acum două luni discutam cu importator şi mi-a zis: "Dacă asta se cere, asta aduc; când mi-l găseşte cineva îl ducem şi facem făină de peşte. Nimeni nu-i controlează (pe importatori – n. red.). A fost carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România“.
Contactaţi de Digi24, reprezentanţii ANPC au promis o reacţie oficială în orele următoare.