Pentru a-i convinge, managerul firmei, şi el un român revenit acasă după ani petrecuţi dincolo de graniţe, le promite salarii şi condiţii de lucru la fel ca în ţările de adopţie.
După zece ani petrecuți în Irlanda, Valentin Mureșan s-a întors în România şi a pus pe picioare o afacere în domeniul IT. Se întâmpla în 2005. Acum are 70 de angajați şi vrea să îşi extindă compania. Are la dispoziţie 40 de milioane de dolari, primiţi de la un fond privat de investiţii.
S-a gândit că banii ar fi cel mai bine investiţi în tineri români care s-au specializat în străinătate. „Ideea vine de la o constrângere, de la faptul că a existat un exod al tinerilor talentați în IT. Dacă îți dorești destul de mult să te întorci acasă la prieteni la familie, poate partea financiară nu mai este o piedică”, spune Mureșan.
Studenții români care învață în străinătate își pot lăsa de acum pașaportul deoparte doar pentru excursiile în care chiar au nevoie de el. Treizeci de locuri libere îi așteaptă la o companie IT din Timișoara și condiții similare cu cele din Occident.
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei peste cinci mii de tineri pleacă în fiecare an să studieze în străinătate şi cei mai mulţi dintre ei rămân să lucreze în ţările care i-au adoptat.