Banii românilor din străinătate, la control 

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei-7

Unele dintre firmele care au acum conturile blocate şi-au anunţat deja salariaţii trimişi în străinătate că nu le mai asigură bani pentru cazare. „Firma zice că nu ne mai poate plăti cazarea din cauza problemelor care sunt în România”, a spus Petrică Loba, lucrător în Franța.

Agenţiile de muncă temporară le oferă acestor români salarii mici, de regulă 1.000 de lei. Grosul banilor îi primesc sub forma de diurne.

Faţă de acasă, suntem plătiţi bine - diurna care ne ajunge lunar este undeva la 1.500 de euro”, a spus Bara Lorand, lucrator temporar în Franța. Fiscul, însă, consideră că, de fapt, firmele deghizează salariile sub formă de diurne pentru evitarea taxelor şi impozitelor din România. Potrivit Fiscului, uneori diurnele depăşesc 2.000 de euro.

Firmele se apară şi spun că respectă legea. „Considerăm că aceste controale sunt exagerate, noi lucrăm în legalitate, respectând legislaţia europeană”, a spus Stephane Tison, fondatorul Asociației Întreprinderilor de Munca Temporară.

Potrivit Codului Muncii, salariatul detaşat are dreptul la diurnă. Firmele private pot stabili orice sumă drept diurnă, care scapă de impozitare dacă nu depăşeşte nivelul de 2,5 ori diurna stabilită de Guvern pentru bugetari. „Dacă discutăm de un salariat trimis în Franţa, conform catalogului din instituţiile publice, diurna este de 35 de euro. Asta înseamnă că, pentru o firmă privată, nivelul diurnei ca venit neimpozabil este de 87,5 euro”, a spus Adrian Bența specialist în fiscalitate.

Firmele care au fost controlate pâna acum de Fisc au primit deja noi estimari ale prejudiciilor. „Pleacă de la 3-4 milioane de euro pentru o firma cu 100 de salariaţi. Aceste sume, in mod realist, nu vor putea fi niciodată recuperate”, a spus Alexandru Marin, avocatul agenților de muncă temporară.

Fiscul a început controalele încă din iulie şi până acum a verificat un sfert dintre firmele care trimit români la muncă în străinătate. 30 de astfel de firme au conturile blocate din luna august, ceea ce înseamnă că nu mai pot plăti cazările şi deplasările salariaţilor. Fiscul execută un control de amploare, vizând firme care împreună numără peste 100 de mii de salariaţi.

„Au fost constatate şi cazuri extreme, în care veniturile asupra cărora s-a plătit impozit şi contribuţii sociale au fost la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară pentru un program de lucru de două ore (322 lei în 2014), în timp ce diurna neimpozabilă a atins şi 2.000-2.500 de euro”, a fost răspunsul ANAF. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Noua alegere a lui Trump pentru Departamentul Justiției, Pam Bondi. Foto: Profimedia Images
Noua propunere a lui Trump pentru Departamentul Justiției este Pam Bondi, fost procuror general în Florida
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...