Peste 15% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 24 de ani au cel mult opt clase, arată datele Eurostat. Este încă un exemplu al eșecului statului în reformarea sistemului de Educație.
Gabriel Dumitrache are 23 de ani și este unul dintre sutele de mii de tineri care au abandonat școala. De 4 ani trăiește mirajul muncii în construcții peste hotare.
Gabriel Dumitrache, român care lucrează în străinătate: Din cauza lipsei de bani, pentru că în România ca să te ții de școală, să îți continui studiile, îți trebuie bani, să te ajute părinții. Ce am realizat aici în Belgia, poate nici într-o viață de om nu realizam în România.
Reporter: Ce venituri ai cu aproximație lunar?
Gabriel Dumitrache: O medie așa să zic între 3 - 4000 de euro
Peste 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au renunțat la școală până la finalul clasei a VIII-a sau imediat după terminarea acesteia.
Mihaela Nabăr, director executiv al unei organizații umanitare: "Dacă ar fi să mă uit la părăsirea timpurie a școlii este 24,6% în rural. Ceea ce înseamnă că vorbim de două Românii".
Gelu Duminică, sociolog: "Rata de abandon școlar este conectată foarte tare cu rata de sărăcie din România. Clasa a 6-a, clasa a-7-a. Acolo avem cea mai mare curbă de abandon."
În pregătirea examenelor naționale mulți înțeleg de fapt că nu au nicio șansă, să aia acel examen și abandonează.
România este campioană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. La nivelul Uniunii Europene, aceasta a scăzut sub 10%, iar obiectivul este să ajungă la 9% în 2030%. În România, rata de părăsire timpurie a școlii a fost de 17.8% în 2012, iar ținta a fost ca, în 2020, să ajungă la 11,3%.
Sărăcia, anturajul, părinți care consideră că școala nu este prioritară în viața copilului, sentimentul de stigmatizare, lipsa unor consilieri educaționali sunt doar o parte din cauze. Abandonul școlar este strâns legat și de calitatea școlii românești.
Antonio Amuza, sociolog: "Lipsa de motivație a profesorilor poată să aibă un impact în actul de învățământ pentru că ei sunt unii dintre cei care poate să îi țină pe copii la școală."
Un studiu făcut de Ministerul Educației împreună cu o platformă educațională arată și alte date îngrijorătoare. 4 din 10 elevi români sunt analfabeți funcțional. Adică știu să citească, dar nu înțeleg ceea ce au citit. Și doar un elev din 10 înțelege mesajul unui text. Efectele se văd în rezultatele slabe pe care le-au obținut elevii clasei a VIII-a la simulări. Peste 40% dintre aceștia nu au reușit să ia nota 5 la Matematică, iar aproximativ 25% au luat note sub 5 la Limba română.
Editor : G.M.