Mistere şi controverse în boala bebeluşilor cu infecţii grave. Anchetatorii au renunțat să mai ceară deshumarea copilului mort

Data publicării:
COPIL BOLNAV SPITAL GettyImages-91983080

„Se simte un pic mai bine. Acum totul depinde de el. Medicii fac tot posibilul pentru viaţa lor. Ceilalţi părinţi, vă daţi seama, se roagă la Dumnezeu să facă o minune să salveze copiii...”

Sunt cuvintele unui părinte al cărui copil născut acum câteva luni luptă cu moartea. 14 bebeluşi sunt acum în două unităţi medicale din Bucureşti, 11 la Spitalul Marie Curie şi trei la Matei Balş. Dintre aceştia, 13 sunt din judeţul Argeş, iar unul din Craiova. Toţi au o infecţie puternică ce le-a provocat o insuficienţă renală. Medicii din Capitală au operat astăzi o parte din ei.

Este o intervenție chirugicală prin care se introduce în cavitatea abdominală un cateter. În felul ăsta suplinim funcția rinichiului. Nu ne așteptăm la schimbări majore. Ei sunt într-o stare care necesită atenție și monitorizare de la oră la oră. Unul dintre pacienți s-a degradat, dar sperăm să putem controla situația”, spune Radu Tăbăcaru, şeful secției ATI de la Marie Curie.

E explozie de cazuri într-un timp foarte scurt”, adaugă el.

Între timp alţi 12 copii rămân internaţi în trei spitale din judeţul Argeş. Dintre aceştia, patru sunt la Spitalul Judeţean Argeş, din Piteşti, la secţia de Boli Infecţioase, cu simptome de infecţie cu rotavirus. Alţi cinci sunt la Spitalul de Pediatrie din Piteşti cu diaree acută, iar trei, cu acelaşi tip de probleme, rămân sub observaţia medicilor din Câmpulung Muscel.

Autorităţile se feresc, însă, să vorbească despre existenţa unui focar de infecţie pe raza judeţului. Asta pentru că zonele din care sunt bebeluşii care au ajuns la spital se află la distanţe destul de mari una de cealaltă. Chiar şi aşa, Direcţia de Sănătate Publică a mers în controale la casele copiilor care sunt internaţi în Bucureşti. Au luat probe din alimentele consumate de aceştia, în speranţa că aşa vor găsi o cauză comună care a dus la îmbolnăvirea bebeluşilor.

Până în prezent s-au recoltat probe de la cinci familii, sau şase... şase familii. Patru nu au fost... am luat legătura cu medicul de familie şi nu sunt la domiciliu părinţii. Deci, nu avem cum să facem anchetă epidemiologică corectă. Până în prezent vă spun, nu am niciun rezultat de laborator ieşit din lucru. (Creşte ceva pe probe?) Până în prezent nu a crescut nimic pe probe, dar nu avem voie să umblăm la ele”, spune Sorina Honțaru, director DSP Argeş.

Pe lângă verificările pe care le fac inspectorii de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii, un procuror din Argeş, ajutat de poliţiştii de la Investigaţii Criminale încearcă să vadă dacă există vreo legătură între cazurile copiilor care încă sunt internaţi la Marie Curie şi moartea bebeluşului infectat cu bacteria E.Coli. Anchetatorii au stat astăzi de vorbă inclusiv cu părinţii tuturor copiilor.

Au discutat decât cu o singură mămică care este în salon cu mine, pe baza unui buletin, a unor date personale, în legătură cu copilul, cum a început totul, ce demersuri au făcut, la ce spitale au mers, de aici copilul cum se simte”, spune mama unuia dintre copiii internați.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări din oficiu pentru infracţiunea de ucidere din culpă ca urmare a decesului minorei şi facem verificări pentru a stabili cauzele care au condus la decesul acesteia. Am luat în calcul toate cazurile de copii din judeţul Argeş ce au fost prezentate la unităţile spitaliceşti din municipiul Bucureşti”, spune Marius Ştefan, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Procurorul a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Argeş analiza apei de la cele trei societăţi furnizoare în Argeş, ca și a apei îmbuteliate cu care a fost preparat laptele copiilor, ca să vadă dacă nu cumva bacteria E.coli s-a transmis prin acest lichid.


ACTUALIZARE 14:00  Moartea bebeluşului din Argeş, contaminat cu bacteria E.coli, este tratată de astăzi ca ucidere din culpă de procurorii care consideră că există un vinovat pe care vor să îl descopere. Au cerut probe din analizele făcute de medicii de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde s-a stins copilul. În acelaşi timp, poliţiştii de la Investigaţii Criminale au venit să stea de vorbă cu părinţii unor nou-născuţi internaţi şi cu medici. Pe de altă parte, anchetatorii au renunțat să ceară deshumarea bebelușului mort, pentru a respecta durerea părinților.

Citiți și: Părinții copiilor acuză medicii din Pitești. „Cred că-s medici veterinari, nu pediatrici”


ACTUALIZARE 12:00 Unul dintre copiii de la Terapie Intensivă se simte mai rău decât ieri, iar medicii îl vor intuba. Un alt copil, la fel, în stare mai gravă decât ieri, va fi transferat de pe secție la Terapie Intensivă. Pentru ceilalți copii, evoluția este destul de bună, dar este posibil ca unii dintre ei să rămână cu sechele.

 „În terapie intensivă avem patru pacienţi. O să mai preluăm unul de pe secţie, pentru că foarte probabil starea lui se va deteriora. În momentul de faţă unuia din cei patru pacienţi prezenţi i s-a alterat starea. Nu merge bine. O să fie protezat respirator”, a declarat medicul Radu Tăbăcaru.

Toţi au viaţa pusă în pericol. De aceea sunt în spital şi de aceea au trecut cu toţii pe la terapie intensivă”, a adăugat el.


  

ACTUALIZARE 10:45  În jurul orei 10.30 la spitalul Marie Curie din Capitală a sosit o echipă de polițiști. Cei patru polițiști au cerut actele sugarilor din Argeș internați aici, pentru a face copii. Ei au urcat și la etajul VI, la secția de Nefrologie, și iau declarații părinților. Este posibil să fie vorba de o nouă anchetă a Poliției.

Unsprezece copii cu infecții grave sunt internați în acest moment la spitalul Marie Curie, opt dintre ei fiind într-o stare îngrijorătoare.

Ieri, polițiștii din Argeș au mers la Topoloveni și au discutat cu familiile copiilor. Din Topoloveni este familia fetiței care a murit la 4 februarie.


Doctorii tot nu au reuşit să afle cum s-au îmbolnăvit copiii. Specialiştii garantează însă că nu e vorba de o infecţie intraspitalicească. Pe de altă parte, declaraţiile sunt contradictorii. Un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii spune că bacteria E.coli a fost confirmată doar în cazul copilului care a murit acum câteva zile, în timp ce reprezentanţii Spitalului Marie Curie spun că toţi cei 11 copii internaţi acolo au septicemie în urma unor infecţii cu E.coli. În total, 27 bebeluşi sunt internaţi în acest moment în spitale din Bucureşti şi din Arges, cu simptome asemănătoare.

„Este vorba de boală diareică acută care apare la copii, etiologiile au fost diverse, aţi văzut, infecţie cu rotavirus, a fost un singur caz până la urmă de infecţie cu E.coli şi, în niciun caz, nu a fost E.coli care produce sindromul enterohemoragic. Practic, îmbolnăvirea la acel copil - nu există documentată niciun fel de sursă că ar fi putut să producă şi alte îmbolnăviri, în afara copilului afectat. Părerea mea este că este doar o asociere nefericită pe cazul de boală diareică acută şi probabil că trebuie mai multă atenţie în momentul în care aceşti copii sunt internaţi şi trataţi pentru că e bine să existe o separare a cazurilor cu infecţie respiratorie şi cu infecţii digestive, pentru ca tratamentul şi evoluţia lor să poată fi urmărite separat”, a declarat, joi seara, la Digi24, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției Nefrologie de la Spitalul Marie Curie, explica însă, joi dimineață, că, cel mai probabil, de vină pentru starea acestor sugari, cu vârste cuprinse între cinci luni și un an și jumătate, este o formă foarte virulentă a bacteriei E.coli. Toate semnele clinice pe care le-au avut cei 11 copii care sunt internați acum la „Marie Curie” indică o manifestare a acestei bacterii, care a generat un sindrom hemolitic uremic.

Nu există rezultate certificate în laborator, pentru că la acest stadiu al bolii nu se mai pot face teste. Viața acestei bacterii e scurtă în organism, dar efectele sunt foarte virulente. Practic, e un tip de septicemie foarte grav, pentru că bacteria atacă peretele vascular al organelor importante, a spus Mihaela Bălgrădean. 

Două anchete încearcă acum să lămurească de la ce s-au îmbolnăvit copiii. Una a Direcției de Sănătate Publică Argeș și una a Ministerului Sănătății. Specialiștii nu au ajuns la o concluzie, dar, in demersul lor, au constatat nereguli. Conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti şi asistenta-şefă au fost amedaţi pentru că nu au separat copiii. În acelaşi salon erau tratați și cei cu boli infecţioase, şi cei cu afecţiuni digestive.

În paralel, se desfășoară și o anchetă penală. Procurorii cer deshumarea bebelușului mort din cauza infecției cu E.coli, însă părinţii refuză.

Inspectorii DSP Argeș au prelevat probe din apa de la robinet și din cea îmbuteliată, dar şi din diferite alimente sau lapte praf, cu care părinţii bebeluşilor infectaţi au declarat că i-au hrănit pe copii.

Probele de alimente sperăm vineri la sfârșitul programului să le avem, durează 72 de ore”, a declarat, joi, Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

Iar primele amenzi au fost date de DSP Argeş care a constatat că bebeluşii cu boli infecţioase erau internaţi în aceleaşi saloane cu ceilalţi. Conducerea spitalului şi asistenta-şefă au fost sancţionaţi.

La Spitalul de Pediatrie din Piteşti a ajuns şi comisia Ministerului Sănătăţii.

Amalia Şerban, director general adjunct Direcţia Generală de Asistenţă Medicală, din cadrul Ministerului Sănătății: „Nu exista triajul copiilor, se făcea în același salon atât cei cu probleme respiratorii, cât şi cu probleme digestive. (...) Din păcate, mass-media ne-a anunţat. Nu DSP-ul”.

Reporter: Adică nu aţi primit nimic oficial?

Amalia Șerban: Oficial, nu. Din păcate, legislaţie există, obligaţie există, dar după cum ştiţi există ca peste tot erori.

De erori vorbeşte şi familia bebeluşului care a murit pe 4 februarie la Spitalul Marie Curie din București. Tatăl copilului susţine că medicii din Pitești nu i-au pus copilului un diagnostic corect.

Ne-au trimis direct la București, fără medic pe ambulanță. Diagnosticul a fost pus greşit de la Piteşti. Un singur medic din Bucureşti a spus că nu e ocluzie intestinală şi să se apuce să-mi opereze copilul!”, spune Vasile Oncescu, tatăl copilului mort.

Pe lânga ancheta medicală mai este și una penală. Procurorii au cerut deshumarea copilului care a murit la Marie Curie, însă părinții refuză.

Vasile Oncescu: „Nu vreau ca nimeni să tulbure liniștea copilului meu, diagnosticul îl știu. Analizele sunt toate la București rămase”.

Procurorii pot însă să ceară un mandat în instanţă care le permite să efectueze deshumarea fără acordul familiei.

Citiți și: 

Alexandru Rafila, despre copiii internaţi cu infecţii grave: Nu există o legătură între aceste cazuri. Este o asociere nefericită
Bebeluși cu infecții grave | Părinții refuză deshumarea copilului mort și acuză medicii de la Pitești că au pus diagnosticul greșit
Amenzi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti
Medici: 3 dintre copiii internaţi la Spitalul Marie Curie au rotavirus
Cât de periculoasă este E.coli: epidemia din Germania din 2011

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...