Totul despre E.coli. Reguli pentru a feri copiii de contaminare

Data publicării:
E.Coli GettyImages-115051151

Flora digestivă a oricărui om conţine miliarde de bacterii care au diverse roluri. De exemplu, E.coli sintetizează vitamina K şi contribuie la imunitatea organismului. Unele specii sunt chiar folosite în tratamentul unor boli gastrointestinale.

Dr. Ovidiu Limoncu, medic pediatru nefrolog: „Trebuie pornit de la cauză și cauza este un anume tip de Escherichia coli. Este o bacterie, un microb. Sunt 700 de specii. Avem în momentul ăsta în organism fiecare Escherichia coli, numai că unele sunt patogene, generează o boală”.

Tipuri

„Avem în infecţia urinară, avem care generează enterocolite. Problema la Escherichia coli care dă SHU e că secretă o toxină care se absoarbe din intestin, loveşte în vasul de sânge, produce o breşă, trombocitele sunt primele care vin să astupe breşa, dar din păcate obstruează vasul, sângele nu mai circulă şi apare insuficiența renală acută (pe primul plan). Afectarea este multisistemică: şi inima suferă, şi creierul, plămânii”, arată dr. Limoncu.

Mai exact, există E.coli nepatogen, adică bacteria bună şi utilă corpului, şi E. coli patogen, bacteria responsabilă de boli, precum Sindromul Hemolitic Uremic.

E.coli patogen este o bacterie care are capacitatea de a produce fie antigene de suprafaţă, care determină o capacitate de colonizare şi ulterior de invazie la nivelul organismului, sau există gene care conditionează apariţia de toxine, cum este E.coli enterohemoragic, care este capabil să producă două tipuri de toxină Shiga”, explică Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie.

De la E.coli nepatogen niciodată nu se poate face sindrom hemolitic uremic.

Sindromul Hemolitic Uremic este o afecţiune rară, care afectează mai ales bebeluşii. Ei se şi contaminează cel mai uşor, pentru că pun mâna pe tot ce este în jur apoi bagă mâna în gură. De aceea, e bine să ştim ce anume îi pune în pericol şi să îi ferim.

De cine trebuie feriți copiii

Clar această boală e dată de o bacterie pe care o transmit animalele cornute prin produsele lor, prin materiile fecale sau blănița lor: vaci, viței, oi, capre. Faptul că oamenii își hrănesc pământul cu îngrășăminte naturale este foarte posibil ca aceste îngrășăminte naturale răspândite pe pământ, acolo crește iarba, care iar e păscută de animale, cresc pomi, fructe”, explică dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie de la „Marie Curie”.

Un pericol pentru sănătatea copiilor pot fi alimentele cumpărate de la vecini sau de la producători mici, unde nu există controale riguroase.

Dr. Ovidiu Limoncu, medic pediatru specializat în nefrologie pediatrică la Institutul Fundeni, avertizează în privința modului de contaminare: „Trebuie o atenție mare la sacrificarea animalelor. Carnea se poate contamina cu fecalele animalelor. Igiena mâinilor: cel care mulge vaca să se spele pe mâini! Mere culese de pe jos. Dacă omul are diaree cu acest SHU poate contamina. Plus transmitere de la om la om”.

Lupta cu E.coli presupune însă grijă constantă, chiar şi în cea mai modernă bucătărie.

Vorbim de Escherichia coli: e foarte rezistentă la mediu. Se multiplică la o temperatură de 4-6 grade. Dacă bagi la frigider alimentul contaminat, se multiplică. La 60 de grade rezistă. La 62 de grade moare. Trăiește pe suprafețe și săptămâni. Supraviețuiește înghețării. Doza infecțioasă: 20 de bacterii pot să dea boala asta. E foarte agresivă”, a avertizat dr. Ovidiu Limoncu la emisiunea „24 de minute”.

De altfel, toxiinfecţiile alimentare determinate tot de E. coli au drept cauză, de cele mai multe ori, legume şi fructe nespălate, lapte nefiert sau carne insuficient preparată termic. Experţii atrag atenţia că multe din sursele vehiculate în spaţiul public drept posibilă cauză a îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş nu au bază ştiinţifică.

Dr. Ovidiu Limoncu, medic pediatru specializat în nefrologie pediatrică la Institutul Fundeni:

- Se poate lua de la lapte praf?

- Exclus.

De la excremente de câini?

Copiii trebuie învățați după ce se joacă cu animale sau se duc la zoo să se spele pe mâini. Câinii nu transmit.

Poate fi de la pesticide?

Exclus.

.... de la vaccinuri?

Exclus. Vaccinul nu are legătură cu E.coli

Aşadar E.coli face parte din viaţa noastră. În varianta patogenă, se transformă într-un agresor pe care nici medicii, nici medicamentele nu îl pot învinge mereu. În cazul Sindromului Hemolitic Uremic, de exemplu, mortalitatea variază între 3 şi 5 la sută. Cu un plus de preocupare pentru igienă şi pentru produsele pe care le consumăm putem reduce riscul contaminării, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...