Traian Băsescu: Victor Ponta este complet discreditat în UE. Îl rog să-și asume formarea unui nou guvern, dar din care domnia sa să lipsească

Data publicării:
basescu - presidency-1

FOTO: presidency.ro

Principalele declarații ale președintelui:

Profit că e plecat dl. președinte ales și dau câteva indicații (râde).

Observ în ultimele zile că premierul Ponta a intrat într-o frenezie a formării unui nou guvern pentru a încerca să schimbe impresia, adunând fărâme de unde poate.

Poate că este legitim acest lucru, mai ales că UDMR a anunțat că se va retrage de la guvernare, din motive numai de dânșii știute. Sigur nu din sensibilitate la electorat, mult timp au fost insensibili

Devine de neînțeles frenezia cu care dl Ponta încearcă să formeze un guvern.

Este complet discreditat în UE, iar prezența sa în fruntea Guvernului este un element de discreditare și pentru România.

Argumentele sunt chiar faptele domniei sale.

Nu s-a uitat că a fost unul din artizanii loviturii de stat din 2012. A reconfirmat înclinaţia sa spre lipsa de democraţie cu alegerile prezidenţiale.

Responsabilitatea organizării alegerilor aparţine Guvernului, primul responsabil este Victor Ponta, nici în turul întâi, nici în turul doi nu s-au asigurat condiţii pentru ca românii să-şi poată exercita votul. Nimeni în UE nu crede că a fost o întâmplare.

Toţi cred că a fost un blocaj generat de Guvern, pentru că, tradiţional, stânga nu obţine majoritatea voturilor din diaspora.

Plagiatul domnului Ponta care se adaugă la imaginea sa de premier. Nu a existat ministru sau oficial în UE care să nu demisioneze când e acuzat de plagiat. Pentru el nu contează, pentru el care are bibliografie falsificată. Dar contează pentru UE. 

În sfârşit, faptul că în intervalul 1997 - 2001 a fost ofiţerul unui serviciu de informaţii fără să facă public acest lucru, iar acest fapt a fost fost în flagrantă contradicţie cu Constituţia, este un alt element de discreditare profundă a domnului Ponta. 

Chiar dacă sunt la sfârşitul mandatului, îl rog pe domnul Ponta să-şi asume, ca preşedinte al PSD, formarea unui nou Guvern din care domnia sa să lipsească din componenţă. 

La noi dl. Ponta se consideră îndreptățit să rămână în funcție. Stai, frate, la partidul tău, care te susține, dar nu murdări imaginea României”

Nu a existat țară în UE în care să se fi înregistrat situația din turul 1 și turul 2 în care premierul să nu demisioneze.

Fac apel la dl Ponta să înțeleagă că a devenit un bolovan la piciorul României.

Aș aborda și un element de satisfacție – modul cum parlamentul a avizat urmăriri penale și arestări în ultima perioadă, cu excepția incidentului de ieri, cu deputatul PNL Teodorescu. Avem toate șansele să avem un raport MCV bun în ianuarie, cu excepția incidentului de ieri. Parlamentul era problema, au rezolvat-o în cea mai mare parte, dar au făcut un pas înapoi. Sper să corecteze incidentul de ieri.

L-am auzit pe dl. Ponta vorbind despre consens la reducerea CAS. Îi amintesc că nu a fost în consens cu mine.

L-am avertizat pe dl. Ponta că va avea probleme cu bugetul pe 2015.

Ştiu că are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva, nu aş vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI.

România a trecut de mult de faza în care nu era capabilă să ducă la capăt un acord cu FMI. Nu aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire de la finele anilor 90.

Cred că dacă nu se continuă acordul cu FMI, va fi o mare bilă neagră şi pentru FMI, ar fi prima dată când o ţară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale decât a intrat.

România a intrat într-o condiţie bună în cel de-al treilea acord consecutiv şi ar fi o mare palmă pentru FMI şi CE dacă România iese mai puţin stabilă decât la intrarea în acord.

FMI şi Comisia au stat şi au privit de la distanţă aventurile fiscale din ultimele opt luni din România, în perspectiva alegerilor.

Fără să fie neapărat un atac, am fost foarte interesat să ştiu dacă în urma acceptului premierului Ponta de a se încasa doar 200 de milioane dolari de la Rompetrol s-a întâmplat ceva, cu atât mai mult cu cât se stabilise şi formarea unui fond de investiţii de un miliard de euro.

Nu doar că nu s-a format fondul, dar nici cei 200 de milioane de dolari nu s-au încasat. Aici, dl prim-ministru trebuie să îşi asume toată responsabilitatea, l-am prevenit.

Înțeleg că dl Ponta vorbește de stabilitate, că de-asta n-ar introduce redevențe noi. Ce stabilitate, când faci trei rectificări bugetare? Omul ăsta nu înțelege ce vorbește când vorbește despre stabilitate și predictibilitate fiscală. Penibili trebuie să fie unii.

Am înțeles că asta îl frământă pe dl. Ponta, stabilitatea. Îl avertizez că nu poate fi modificate redevențele. Ele sunt stabilite în lege și pleacă de la valoarea zăcământului, dar mai există și o metodologie complicată. Trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari de pe teritoriul României și să ai consimțământul tuturor.

Ce poate face Guvernul: pe lângă redevențe mai sunt două taxe – suprataxa pentru gaze și taxa pe resurse. Acestea în mod normal trebuie să dispară în 2015. Poate umbla la aceste două taxe, guvernul le poate menține numele și să le mărească, deoarece taxele sunt problema Guvernului și se aplică tuturor, fără să negociezi, sau poate anula taxele, să pună una nouă care să le înglobeze pe amândouă și să mai pună ceva în plus.

Dacă se producere o creștere foarte mare a acestor taxe, unele zăcăminte ar putea să nu mai fie rentabile.

Este treaba Ministerului Finanțelor, care administrează Codul Fiscal, iar aceste taxe se găsesc în Codul Fiscal și nu în contractele de concesiuni.

UE nu ne lasă să avem redevențe diferite pentru concesionari diferiți.

Singura modalitate la care se aștepta toată piaţa, toţi ştiau că de la 1 ianuarie se va introduce o altă taxă.

Premierul spunea azi să avem stabilitate. Nu, aşa se creează instabilitate. Toată piața a aşteptat să ştie care va fi taxa pentru următorii zece ani, iar acum se amână cu un an, iar planurile lor de afaceri nu pot fi făcute. Vor aştepta încă un an pentru a afla care vor fi aceste taxe.

Marea problemă rămâne credibiliatea dlui Ponta în fruntea Guvernului, e în momentul de faţă un deserviciu făcut ţării. Victor Ponta nu poate fi un premier credibil al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”