Klaus Iohannis intră în PNL în februarie 2013. Ascensiunea sa în partid a fost una rapidă, iar la înscrierea în partid, a primit o funcţie special creată pentru el, cea de prim-vicepreşedinte.
„Am considerat că e poate o ocazie bună pentru mine şi pentru Sibiu să fac urmatorul pas care duce la politica naţională”, spunea Klaus Iohannis
Imediat după intrarea lui Klaus Iohannis în rândurile liberalilor, au apărut şi speculaţii potrivit cărora acesta ar putea fi "premierul din mâneca " lui Crin Antonescu. Însă atunci Klaus Iohannis a infirmat acele zvonuri.
După desfiinţarea USL, atât Klaus Iohannis, cât şi Crin Antonescu au anunţat că vor merge în tandem pentru funcţia de premier şi respectiv preşedinte.
Rezultatul sub aşteptări de la alegerile europarlamentare a dus la demisia lui Crin Antonescu din fruntea partidului. Tot atunci, acesta a renunţat şi la a mai fi candidatul PNL la prezidenţiale. A fost momentul când Klaus Iohannis a făcut încă un pas înainte şi a ajuns preşedintele PNL.
„Acest rezultate pentru mine este foarte emoţionat, am îndrăznit să vin în faţa dumneavoastră să vă cer votul”, a spus Klaus Iohannis.
A urmat încă un pas. Acesta a candidat pentru funcţia de prezidenţiabil PNL şi a intrat în cursă cu fostul lider Crin Antonescu. „Dacă congresul va vota pentru mine, voi accepta”, spunea atunci Klaus Iohannis.
În urma unui sondaj intern, Klaus Iohannis devine prezidenţiabilul PNL. Klaus Iohannis ştie şi ce fel de preşedinte ar fi dacă ajunge la Cotroceni.
„Preşedintele trebuie să fie un model de onestitate, echilibru şi bună-credinţă. Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a intrat în pielea candidatului la prezidenţiale înainte de a fi desemnat oficial. A mers în localitatea Novaci, din judeţul Gorj afectată de inundaţii.
Klaus Iohannis a apărut în prim-planul politicii naţionale în octombrie 2009. După demiterea guvernului Boc printr-o moţiune de cenzură, PNL, PSD şi UDMR au format o nouă majoritate şi i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să îl numească premier pe Klaus Iohannis. Şeful statului a ignorat atunci nominalizarea.
După trei ani de la respingerea acestei propuneri, Klaus Iohannis a fost din nou în cărţi pentru a ajunge într-o echipă guvernamentală. Victor Ponta i-ar fi propus să preia conducerea Ministerului Afacerilor Europene dar Klaus Iohannis a refuzat. Până în 2013, actualul lider al liberalilor a deţinut funcţia de preşedinte al Federaţiei Democrate a Germanilor din România. Klaus Iohannis ocupă din 2000 funcţia de primar al Sibiului.