Emil Hurezeanu, despre harta celor două Românii profilate după alegerile prezidențiale: „Să nu ne facem singuri rău”

Data publicării:
5457f35b682ccf973f83576c

O ţară, două Românii: jumătate roşie - acolo unde Victor Ponta a câştigat alegerile de duminică, cealaltă albastră - unde Klaus Iohannis a ieşit pe primul loc. Plus verdele tradiţional al UDMR.

Harta votului de ieri împarte ţara pe granițele Vechiului Regat. Social-democratul a luat partea leului în Moldova, Oltenia și Muntenia. Nucleul electoral al ACL s-a retras dincolo de munți.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a spus la Digi24 că această hartă nu are nicio valoare.  „Nu pun mare preț pe harta asta, alt preț în afara celui care pur și simplu indică două orientări. N-am mai fi avut Transilvania colorată într-un fel, și Muntenia și Moldova colorate altfel dacă între timp funcționau regiunile. Am fi văzut că există un alt mod de unire în descentralizare, de diversitate în armonie, ca să folosesc un limbaj de lemn. N-am vrut asta din riscuri tactice, politicianiste și ajungem din nou pe linia clasică, dar să fim atenți să nu ne facem singuri rău”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24. 

HARTA VOTULUI. O țară, două Românii

Cât despre o posibilă autonomie a Transilvaniei, Emil Hurezeanu a spus că nici nu poate fi vorba de așa ceva. „Nu e vorba de așa ceva, domnul Ponta este iresponsabil dacă sugerează asta. Suntem o țară înconjurată de o constelație ostilă și tensionată, de peste o jumătate de secol n-am mai fost în situația asta. 

Avem dușmani nesiguri sau dușmani ostili, dar rațiunea de a fi a României de la 1856 de la Congresul de la Paris și chiar puțin mai repede, autonomia acestor ținuturi, Valahia și Muntenia, pentru europeni era o garanție a păstrării perimetrului european împotriva expansionismului imperialist rusesc.

Așa a început războiul din Crimeea, în 1853, printre altele, și pentru că rușii nu se mai dădeau duși din aceste principate. În mai multe etape de articulare a entităților statale românești rațiunea de a fi a României pentru noi înșine, pentru clasa politică responsabilă, chiar și în timpul comunismului, a fost de a reprezenta interesele Occidentului, a fi excepția într-o zonă mult prea expusă puterii rusești, otomane și afilierii țărilor din jur

Să nu ne transformăm acum, prin insinuări în campania electorală, legate de despărțiri și dări autonomii”, a spus jurnalistul la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
'Iubirea' dintre Donald Trump și Elon Musk s-ar sfârși cu un divorț răsunător din cauza infocatei...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Machine Gun Kelly și Brian Austin Green nu și-au mai vorbit de doi ani: Nu au menținut niciun fel de relație
Film Now
Jennifer Garner, mai fericită ca niciodată alături de John Miller. Fosta soție a lui Ben Affleck, radiantă la...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
A murit fosta soție a lui Toma Caragiu. Fuge din țară după dispariția actorului. Cucerește SUA cu 5$
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide pe 30 noiembrie. Vor avea loc programe artistice în fiecare zi. Foto Shutterstock
Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide pe 30 noiembrie. Aici vor avea loc evenimente artistice în...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Secretul lui Jennifer Lopez pentru a trece peste despărțirea de Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului