ACTUALIZARE 13.15 Aflat la Mangalia, premierul a fost întrebat dacă pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi se află proiectul de ordonanță care ar legaliza traseismul politic. „Nu, eu nu știu nimic de așa ceva”, a spus Victor Ponta. „O să ajung la ședință și o să vă anunț cu mare plăcere”, a adăugat șeful excutivului.
ACTUALIZARE 11.50. „Nu vom ezita să facem toate demersurile legale, inclusv plângeri penale. Dacă azi va fi şedinţă de guvern sper să nu se pună problema promovării acestei ordonanţe. Nici nu a fost pusă în dezbatere publică, nu există nicio foaze de hârtie, o explicaţie din partea domnului Dragnea de ce ar băga pe ordinea de zi această ordonanţă.
(VIDEO - Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL)
Vom sesiza toate instituţiile abilitate să facă acest lucru, primul lucru vom apela la Avocatul Poporului, vom merge în instanţă pe legea contenciosului administrativ.
Singurul meu mesaj către cei care aşteaptă să le vină primari: le spun că este o greşeală fundamentală. Nu poţi de dragul a doi primari să subminezi administraţia publică din România, nu poţi da drumul în 2014 traseismului politic pe care l-ai blocat din 2006 până azi”, a declarat Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL.
Primarii din Opoziţie susţin că nu se vor înghesui să treacă la Putere
Sava Constantin, primar Urziceni: „Domnul premier confundă aleşii locali cu un teren de fotbal, pentru că vrea să facă acum repede, după cum ştim cu toţii, iar iubitorii de fotbal ştiu foarte bine. Transferurile rapide în intereseul personal sau al PSD”
Dinu Alexandru, primarul comunei Kogălniceanu: „Primarii sunt demnitari publici. Înalţii demnitari ar fi echivalent cu ce înseamnă în Anglia lord. Nu am auzit vreodată ca un lord din Partidul lui David Cameron să treacă la Partidul Laburist al lui Tony Blair”.
La rândul său, Klaus Iohannis condamnă intenţia guvernanţilor: „Ar fi foarte păcat dacă s-ar legaliza traseismul politic. E clar că guvernul face presiuni asupra primarilor. Mulţi au venit la mine şi s-au plâns că există abordări care nu sunt tocmai principiale”.
Gigel Ştirbu, deputat PNL: „Primarii mei s-au dus şi şi-au făcut fotografii pentru a fi trecuţi pe ordonanţa 28 gestionată de Dragnea. Banii vin cu dedicaţie. Ai semnat adeziunea sau dacă ţi-au făcut foto cu PSD în spate eşti trecut pe listă”.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragne, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.
"Nu am primit încă acest text de lege. Când îl primesc, o să-l discutăm şi anunţăm. Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autorităţile locale", a precizat Ponta.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava că, cel puţin în ultima lună, a primit foarte multe solicitări de la primari din ţară, de la consilieri locali, judeţeni, preşedinţi de consilii judeţene, care i-au semnalat că există o problemă determinată de instabilitate în administraţia locală, generată de apariţia noilor partide.
”Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”, a spus vicepremierul.
El a arătat că, în acest context, propune să existe o perioadă de două săptămâni în care aleşii locali să aleagă partidul în care să activeze.
”În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva, în perioada imediat următoare, pentru că a început să devină o situaţie care trebuie rezolvată urgent, nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze”, a spus Liviu Dragnea.
El a menţionat că în 2006 a fost o situaţie identică, în care au fost 45 de zile, şi consideră că ar trebui aplicată o măsură similară pentru că este nevoie să se limpezească scena politică.
Întrebat dacă prin această propunere de act normativ nu se legiferează migraţia politică, vicepremierul a spus că nu susţine migraţia politică, dar că nici nu poate rămâne indiferent.
„Realitatea din România spune altceva. Suntem în miezul unei migraţii politice. Foarte mulţi primari au candidat din partea unor partide, dar ei sunt deja activişti la celelalte partide. Eu cred că trebuie să limpezim situaţia”.