„PSD nu susţine proiectul de lege al domnului Anghel Stanciu privind pensiile speciale pentru parlamentari. Nu dorim niciun fel de privilegiu sau avantaj pentru senatori şi deputaţi. Considerăm că parlamentarilor trebuie să li se calculeze pensia pe principiul contributivităţii, ca pentru toţi cetăţenii”, a precizat Firea, într-o declaraţie scrie Mediafax.
Anghel Stanciu este deputat PSD şi unul dintre iniţiatorii propunerii legislative privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din rândul aparatului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, din rândul personalului diplomatic şi consular, din rândul funcţionarilor publici parlamentari, din rândul deputaţilor şi senatorilor, din rândul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi din cadrul Curţii de Conturi.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la Parlament, că Guvernul nu susţine introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, ea opinând că este „absolut necesar” să existe un sistem unitar de pensii care să nu prevadă privilegii pentru anumite categorii de persoane. „Punctul de vedere al ministerului, respectiv al Guvernului, este de a nu susţine introducerea pensiilor speciale pentru tot ceea ce înseamnă parlamentari. Noi considerăm că este absolut necesar să existe un sistem unitar de pensii, care să nu acorde pentru anumite categorii sau pentru o anumită categorie privilegii”, a spus Rovana Plumb.
În privința pensiilor speciale pentru parlamentari, Rovana Plumb a spus că nu susține aceste pensii speciale pentru parlamentari.
Proiectul de lege vizează și stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din rândul aparatului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, din rândul personalului diplomatic şi consular, din rândul funcţionarilor publici parlamentari, din rândul deputaţilor şi senatorilor, din rândul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi din cadrul Curţii de Conturi.
Mai exact, aleşii vor primi bani mai mulţi, în funcţie de mandatele de parlamentar. Cei care au un mandat vor primi 2.000 de lei, cei cu două mandate, 3.000 de lei, iar cei cu trei mandate, 4.000 de lei. Dacă proiectul de lege intră în vigoare, plata banilor se va face începând cu 2010, eşalonat. Iniţiatorii legii sunt 11 parlamentari PSD şi unul de la PDL. Proiectul a fost respins de Senat.