Foști lideri politici dezvăluie cum se fraudează alegerile

Data publicării:
stampila votat

„Fraudarea nu este prin votul multiplu, aia este o problemă când lucrurile sunt foarte, foarte, foarte apropiate şi foarte strânse şi diferenţa e foarte strânsă şi atunci poate să aibă o importanţă. Pe când sunt anumiţi reprezentanţi de la anumite partide care pot fi mai... ageri să zicem. E de la caz la caz, acolo unde e norocul şi unde partidul are... Sunt preşedinţi de secţii de votare care nu se implică, mai pleacă, nu vor să se certe cu reprezentanţii partidelor”, spune Marian Vanghelie.

Fost primar al Sectorului 5 timp de două mandate şi jumătate, Marian Vanghelie are experienţă în privinţa alegerilor. Nu numai că a câştigat primăria detaşat de câte ori a candidat, dar a participat activ la campaniile PSD pe când era un apropiat al lui Mircea Geoană. Fostul social-democrat a povestit, pentru Digi24, cum se fraudează alegerile.

„Trebuie să se coroboreze şi cu vreun preşedinte de secţie care încearcă să nu se implice. Şi fie mai pleacă din sală, fie se face că se uită pe alte fişe, sunt diferite formule”, mai spune Marian Vanghelie.

Când preşedintele de secţie se face că nu vede, membrii partidelor iau voturile candidaţilor nereprezentaţi şi le împart între ei. Marian Vanghelie confirmă practic ceea ce Miron Mitrea a dezvăluit pe larg în cartea scrisă în penitenciar.

„Dacă se produce o fraudă serioasă într-o secție de vot, nu este votul multiplu. Este momentul când, la numărătoarea voturilor, voturile partidului sau ale candidatului care nu are reprezentant prezent în acea secție se redistribuie între partidele cu reprezentanți. Și se întâmplă mult mai des decât ați crede. Și la toate partidele. În momentul în care apar voturi fără "stăpân", rar reprezentanții prezenți le lasă în dreptul celui votat.” (citat din cartea „Campanii electorale 1996 – 2014”, semnată de Miron Mitrea - sursa: www.evz.ro)

„Se întâmplă şi cazuri din astea. Este important cât de corect este preşedintele secţiei de votare”, precizează Marian Vanghelie.

„Acest lucru este posibil doar acolo unde, în biroul secţiei de vot, sunt reprezentate doar marile partide, unde există un acord între aceste partide, mai ales în zona rurală. De cele mai multe ori vorbim de două partide care reuşesc să controleze situaţia în secţia de vot, uneori un singur partid”, este de părere Cristian Pîrvulescu, politolog.

Fostul candidat la preşedinţie Mircea Geoană susţine că el însuşi a fost victima unui astfel de sistem de fraudă. „În 2009, am asistat la o uriaşă fraudă. Am trimis la Curtea Constituţională mii de dovezi ale faptului că procese verbale au fost falsificate. Această fraudă electorală e practicată doar de către un partid, pentru că, din ce spune domnul Mitrea, e practicată cam de toată lumea. De cei care controlează cheia de închidere a acestui algoritm, iar cei care se aflau la putere în acel moment erau Traian Băsescu şi partidul pe care îl coordona”, spune acesta.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, rivalul lui Mircea Geoană în alegerile din 2009, neagă existenţa unei astfel de metode de fraudă. Nu este singurul. Toţi liderii PNL şi PSD, aflaţi în funcţie acum spun că ei nu au auzit de aşa ceva.

„Doamnă, nu am fost niciodată într-o secţie de votare. Deci nu, nu, nu vă pot confirma că ăsta este un sistem”, a declarat Traian Băsescu.

Ioan Chelaru, senator, a declarat pentru Digi24: „ Eu, la experienţa mea, niciodată nu mi s-a întâmplat. Şi am făcut alegeri de vreo 20 de ani. Operaţiunea despre care vorbim, nu am cunoştiinţă de existenţa ei şi nu s-a practicat la mine, în judeţul Neamţ”.

„Preşedintele secţiei de votare trebuie să ia fiecare buletin de vot, să îl arate către reprezentanţii partidelor din secţia de votare, să spună pentru cine este şi să îl pună în teancul candidatului respectiv. În secţiile de votare în care delegaţii noștri au impus acest mod legal de numărare a voturilor, nu a fost niciodată posibil acest mod de fraudare pe care îl descrie Miron Mitrea”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL.

La rândul său, Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL, spune: „Mă întreb dacă nu cumva domnul Mitrea ar putea să îşi îngreuneze situaţia şi să intre la acuzaţia de tăinuire, pentru că o astfel de informaţie deţinută de către orice persoană, mai ales de către o persoană importantă în spaţiul public, ar fi trebuit să fie însoţită de o plângere imediată la instituţiile statului”.

În urma dezvăluirilor din cartea sa, Miron Mitrea ar putea fi chemat la audieri, la DNA. Nu ar fi prima dată când organele de anchetă se autosesizează, plecând de la articole de presă. A fost la fel în dosarul social-democratului Mircea Govor, în cazul cărţilor scrise în închisoare şi în dosarul fostului europarlamentar PSD Adrian Severin.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Charlie Hunnam, de nerecunoscut în rolul criminalului în serie Ed Gein. Primele imagini de la filmările...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...