Sesiunea extraordinară pentru Codul fiscal a fost anulată
ACTUALIZARE 14.12. Liderii partidelor parlamentare se vor întâlni joi, la ora 10.00, pentru a ajunge la un consens pe tema reexaminării Codului fiscal. Până când proiectul va intra în plenul Senatului, aleşii chemaţi din vacanţă se vor reuni totuşi pentru a lua act de faptul că sesiunea extraordinară nu mai are obiect.
„Eu mi-am făcut treaba și am pus pe masa Parlamentului un cod foarte bun și sunt convins că, până la urmă, va fi votat”, a mai spus Victor Ponta.
ACTUALIZARE 13.40. Premierul Victor Ponta a declarat că nu și-a schimbat părerea despre Codul fiscal și că susține „forma propusă de Guvern, cu 20% TVA, cu multe prevedri bune pentru mediul de afaceri”.
„Vreau să avem Cod fiscal cu TVA de 20%, sunt lucruri de care avem nevoie, celelalte chestii le stabilesc liderii politici”, a spus premierul, aflat la sediul PSD.
ACTUALIZARE 12.40. Sesiunea extraordinară nu se va putea ține. Dezbaterea propunerii de reexaminare a Codului fiscal va avea loc săptămâna viitoare, a declarat astăzi președintele Senatului.
Biroul Permanent al Senatului va avea loc, ca și sesiunea de plen programată pentru astăzi, dar dezbaterea Codulu fiscal nu va figura pe agendă, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
ACTUALIZARE 12.32. Ședința Comisiei de Buget-Finanțe din Senat pe tema Codului fiscal a fost anulată. Membrii comisiei spun că e nevoie, mai întâi, de un acord politic pe tema acestei legi.
ACTUALIZARE 12.00. „Toate partidele politice au spus că, după întâlnirile tehnice, să aibă loc întâlnirea liderilor politici”, pentru a lua o decizie, a spus și vicepremierul Gabriel Oprea, fără să dea însă detalii.
„E firească această amânare, mă bucur că e așa, pentru că dacă urmăriți discuțiile din comisiile de specialitate din Senat de azi, veți vedea că votul majoritar PSD e împotrivă, împotriva acordului agreat săptămâna trecută. Această dezbatere suplimentară de săptămâna asta și discuția cu toți liderii partidelor nu poate decât să aducă o limpezire suplimentară pe Codul fiscal”, a spus și Alina Gorghiu, copreședinte PNL.
ACTUALIZARE 11.35. Biroul permanent al Camerei Deputaților prin care urma să se convoace sesiunea extraordinară a acestei camere nu mai are loc, așadar este foarte posibil ca sesiunea extraordinară va fi anulată.
La Senat, un Birou Permanent este stabilit pentru ora 14.30, când, cel mai probabil, ar urma să fie anulată sesiunea extraordinară și la această cameră. Aceasta, în condițiile în care reexaminarea Codului fiscal a fost deja discutată în trei comisii.
ACTUALIZARE 11.08. Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la întâlnirea liderilor coaliției, că nu se poate lua astăzi o decizie politică în privința Codului fiscal. El a propus o nouă întâlnire pentru joi, inclusiv cu liderii opoziției, pe această temă, și ca votul din Parlament să fie amânat.
„E mai important să măsurăm de două ori și să tăiem o dată, e o decizie importantă”, a spus Liviu Dragnea.
Până acum, doar Comisia Juridică din Senat a dat aviz pozitiv reexaminării Codului fiscal, în timp ce comisiile pentru Transport și Economie au dat aviz negativ.
ACTUALIZARE 10.24. Comisia Economică a dat aviz negativ cererii președintelul Klaus Iohannis privind reexaminarea Codului Fiscal.
ACTUALIZARE 10.09. Coaliţia de guvernare s-a reunit în această dimineață pentru a decide cum va vota în plen cererea de reexaminare a Codului fiscal. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, declara anterior că nu există consens politic la nivelul Coaliţiei în privinţa acestei legi.
ACTUALIZARE 09.29. Comisia de Transporturi din Senat, prima care a discutat astăzi pe tema Codului fiscal, a dat aviz negativ pentru modificarea acestuia. Ministerul de Finanțe nu a avut de adus nicio modificare pentru partea de Cod fiscal care să vizeze domeniul transporturilor și energiei, chiar dacă a existat un pact politic între principalele partide pentru amânarea eliminării supraaccizei pe carburant.
Senatorii din Comisia de Transporturi au avut nevoie doar de 10 minute pentru a lua această decizie.
Avizul este însă consultativ. Decizia finală va fi luată însă în plenul Senatului, care se reunește la ora 15.00. Până atunci, încă patru comisii trebuie să-și dea avizul asupra propunerilor de modificare a documentului.
„Azi, după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi după analizarea cererii preşedintelui, am decis cu majoritate de voturi să dăm un aviz negativ la cererea de reexaminare a preşedintelui. Am considerat că la Comsie nu sunt elemnete care să ducă la o modificare a punctului nostru de vedere, acela de a susţine cu amendamente Codul fiscal”, a spus Mihai-Viorel Fifor, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Energie din Senat.
Negocierile partidelor politice pe tema Codului Fiscal sunt interpretate diferit de Putere şi de Opoziţie.
Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte PNL: Există un text pe care noi l-am semnat astăzi la nivel tehnic şi care este suportul pentru votul politic din Parlament care înseamnă în cea mai mare parte, consens politic.
„Nu s-a ajuns la o soluție, s-a ajuns la o propunere. (...) Că propunerea la care s-a ajuns poate deveni soluția finală sau mai poate fi nuanțată este cu totul altceva. Vom avea întâlnirea liderilor politici care va decide acest lucru”, spune Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD.
Nici Alianţa Liberalilor şi Democraţilor nu este de acord cu propunerea PNL de reducere a TVA în etape - 20% de la anul şi 19% abia din 2017. UNPR este singura formaţiune de la Putere care a semnat acordul, alături de Opoziţie. Pentru a-şi pune de acord poziţiile, liderii PSD, ALDE şi UNPR vor avea o întâlnire cu câteva ore înainte de începerea sesiunii extraordinare în care parlamentul va rediscuta Codul Fiscal, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis.
Nu doar opiniile diferite sunt o problemă, ci şi procedura, susţine preşedintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Suntem într-o situaţie inedită. Nu avem ce discuta concret, preşedintele nu ne-a dat în scris care sunt punctele pe care vrea să le discute parlamentarii, atunci nu există în regulament procedura de introducere a unor amendamente.
Soluţia este aşteptată de la specialiştii din departamentul legislativ al Senatului, care au fost sesizaţi de Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare Codul Foscal după ce a avut o întâlnire cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Şi Şeful statului, şi cel al BNR susţin că economia României nu poate susţine toate refucerile de taxe prevăzute în proiectul guvernului.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal va revoluționa finanțele din România prin simpla reducere a unor impozite. Nu ne mai putem permite experimente economice. Aflaţi totuşi în prag de an electoral trebuie să înţelegem distanţa între tentaţia politică şi realitatea economică.
Victor Ponta, premierul României: Codul ăsta fiscal nu l-am scris eu sau dumneavoastră. A fost scris de Ministerul de Finanţe împreună cu consultanţii. A fost discutat luni de zile şi a fost votat în unanimitate, deci inclusiv de Partidul Naţional Liberal, după dezbateri în Parlament.
Până la urmă, se pare că premierul şi preşedintele au găsit o soluţie comună. Pe 19 august, cei doi s-au întâlnit la Cotroceni şi ar fi decis ca TVA să scadă la 20 de procente, începând cu 1 ianuarie 2016. În varianta votată în primă fază de Parlament, Codul fiscal prevede, printre altele, reducerea TVA la 19%, eliminarea supraaccizei la carburant şi a taxei pe stâlp.
- Etichete:
- cod fiscal
- parlament
- calin popescu tariceanu
- victor ponta
- udmr
- eugen nicolaescu
- psd
- pnl
- opozitie
- unpr
- sesiune extraordinara
- putere
- klaus iohannis
- alde
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News