La începutul noii legislaturi, în Parlament, erau atât de multi senatori şi deputaţi faţă de estimări, încât nu aveau loc la şedinţele de plen reunit. Au găsit repede soluţia să scape de aglomeraţie. Chiul în masă. Atât la şedinţele de plen, cât şi la comisii.
Așa-zisa lege a uninominalului și-a arătat repede imperfecțiunile. A trimis în Parlament mult mai mulți senatori și deputați decât ar fi trebuit. Unii au ajuns acolo de pe locurile doi și trei. Și așa ne-am trezit cu un Legislativ obez.
Erau cu 118 aleși în plus care nu-și mai găseau locul în parlament în momentul în care erau ședințele de plen reunit. Așadar a fost nevoie de o soluție rapidă. A fost și găsită. Cea mai mare sală din parlament găzduia ședințele de plen reunit. Sala Alexandru Ioan Cuza. Era însă o problemă. O soluție bună, dar costisitoare. De fiecare dată era închiriat un sistem de sunet și un sistem de lumini.
Pentru că parlamentarii nu veneau cu toții la muncă, s-a dovedit că nu era nevoie chiar de atât de multe locuri. Așa că ședințele de plen au început să se țină în sala de plen a Camerei Deputaților. De atunci și până acum niciodată această sală de plen nu a fost plină. Spre exemplu ieri, la ședința de plen reunit au lipsit 150 de aleși. Și dacă la ședințele de plen nu vin cu toții, la comisii nici atât.
Un exemplu este comisia de de buget finanțe din Senat, o comisie care are pe ordinea de zi o ordonanță foarte importantă: ordonanța care impozitează cu 85% salariile celor care au condus comisiile ce fac parte acum din Autoritatea de Supraveghere Financiară. O ordonanță controversată, prioritate a Guvernului și aflată în procedură de urgență. A fost dezbătută de Camera Deputaților și acum ar fi putut fin discutată de Senat. Dar ședința a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
Consilierii ne-au dat și explicația: „Miercurea de obicei e program în comisii. Sau nu știm noi bine? Marțea este”. La întrebarea „Doar marțea? Și miercurea și joia?”, răspunsul a fost tăcere.
Atât de tare s-au obișnuit angajații cu programul de două zile al aleșilor, încât au uitat până și ei că, de fapt, sunt două zile dedicate exclusiv lucrului în comisii. În plus, s-au săturat să dea explicații presei.
Nici la Camera Deputaților situația nu este diferită. Aceleași patru, cinci comisii figurează cu ordine de zi miercurea și joia. Ele ar trebui să salveze onoarea celorlalte 35 care nu lucrează niciodată.
Citiți și:
CHIUL ÎN PARLAMENT. Unde sunt aleşii? Acum o lună făceau „diverse”, acum sunt la „studiu individual”