Unităţile de primiri urgenţe sunt scena celor mai multe agresiuni ale pacienţilor sau rudelor acestora asupra personalului medical. Uneori, de vină e consumul de alcool, alteori - lipsa de răbare sau neînţelegerea modului în care se face triajul cazurilor.
„Au început să ne bruscheze şi să ne agreseze, atât fizic cât şi verbal, pe toate cadrele medicale prezente.Doi dintre paznici se fereau să intre în incinta Unităţii de Primiri Urgenţe să nu cumva să primească şi ei lovituri”, declară Cristina Geormaneanu, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean din Craiova.
Uneori, lucrurile merg chiar mai departe.
„În urmă cu câţiva ani am avut o asistentă sechestrată, a fost şi un proces”, spune Mihai Polinschi directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Inclusiv pacienţii ajunşi în saloanele spitalelelor devin violenţi. Un astfel de caz s-a petrecut luna trecută, la Spitalul Elias din Bucureşti.
„În momentul în care asistenta a încercat să administreze antibioticul pe branulă, deci n-a făcut nimic care să-l deranjeze. Pacientul pur şi simplu a sărit din pat şi a început să o strângă de gât, săraca a căzut”, spune Angheluşa Lupu, director de îngrijiri, Spitalul Elias.
Rănile suferite de asistenta medicală au fost atât de grave încât femeia a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală.
Federaţia Sanitas spune că astfel de incidente nu trebuie să se mai repete.
„Adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură”, afirmă Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.
Proiectul de lege, care are şi sprijinul Ministerului Sănătăţii, ar urma să fie depus în Parlament în cel mult două luni. Până atunci, propunerea va fi popularizată inclusiv în rândul medicilor, care vor fi încurajaţi să-i reclame pe cei care îi agresează fizic sau verbal. Până acum, în cele mai multe astfel de cazuri, autorii au primit doar un avertisment. Dacă agresarea personalului medical ar fi considerată ultraj, atunci fapta va putea fi pedepsită cu amendă sau chiar închisoare, de la şase luni la şase ani.