Medicii cer mai multă protecție în spitale din cauză că au crescut cazurile de violență din partea pacienților, ori din partea familiilor acestora. Au fost situații în care cadrele au fost amenințate cu topoare. Ultimul caz șocant a avut la spitalul din Fetești, unde un medic a fost lovit de un pacient, pentru că serviciul de radiologie nu era funcțional. Un reportaj despre violența în unitățile spitalicești, realizat de Carla Tănasie și Sorin Oțelea.
Agent de pază la Institutul „Marius Nasta”: Uitați, ochelarii sunt sparți, i-am spus cu frumosul...
Polițist: O să primească și o sancțiune pentru injurii și tulburarea liniștii publice.
Agent de pază, către agresor: Dacă eu îți explic care e treaba și matale mă înjuri...
Agent de pază: Mai ales noaptea scot și cuțitul la noi...
Este ora 13:00 și suntem la Institutul „Marius Nasta”. Ruda unui pacient nu vrea să plătească taxa de parcare în spital și a agresat agentul de pază. În același timp, în spital, un pacient amenință asistentele.
„Amenințări fizice și amenințări de viol”
Dragoș Cosmin, șef secție pneumologie: Este vorba de amenințări fizice și amenințări de viol, sigur, ele nu s-au concretizat, dar este suficient ca personalul medical să nu se simtă în siguranță. Este vorba în general de personal de sex feminin, personal care rămâne noaptea să supravegheze pacienții.
Cadrele medicale solicită un echipaj de poliție, care constată și pleacă. Medicii spun că se tem pentru viața lor și vor mai multă protecție.
Dragoș Cosmin, șef secție pneumologie: Noi ne-am dori să se poată asigura pază din partea poliției, la solicitarea personalului. Când avem astfel de cazuri, să ne trimită echipaj, asta ne-ar mai ameliora anxietatea în privința acestor cazuri, ne-am simți mai în siguranță.
Cadre medicale bătute
La Marius Nasta au fost cadre medicale bătute. O asistentă, printre victime.
Daniela Voinea, asistent-șef UPU la „Marius Nasta”: A fost lovită în cap cu telefonul, și loviturile au continuat și jos, și-a pierdut starea de conștiență. Vor să intre în față, vor să intre ca și cum ar sta la coadă la carne. Vine Salvarea și se pun în fața tărgilor, că ei au venit înaintea pacientului de pe targă. Empatia nu ne-am pierdut-o, dar există șansa să ne pierdem răbdarea.
Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Cadrele medicale de la Institutul „Marius Nasta” apelează la poliție cel puțin o dată pe lună la poliție, pentru că nu se simt în siguranță din cauza agresivității pacienților sau a familiilor acestora. Și nu e singurul spital în care se întamplă acest lucru.
Doctoriță bătută de pacient, când era de gardă
Ultimul caz de violență în spital este al unei medic de la Fetești, lovit de un pacient. Doctorița avut nevoie de 10 zile de spitalizare.
Ioana Constandache, medic pneumolog, Spitalul Fetești: A intrat alergând, așa l-am văzut, au fost câteva fracțiuni de secundă, dar a venit în viteză, a îmbrâncit-o pe mama lui ca să o dea la o parte și s-a năpustit direct asupra mea. Am rămas cu repercusiunile unui traumatism cranio-facial, respectiv cefalee, vertij, am suferit o fractură de piramidă nazală.
Ca și alți medici, Ioana Constandache cere mai multă protecție pentru cadrele medicale.
„Am avut asistente tăiate în gardă, s-a intrat cu toporul, s-au rupt calculatoarele”
Ioana Constandache: Este cazul să găsim o pârghie legală, astfel încât să fim și noi protejați. Noi, cadrele medicale, dar și pacienții, pentru că agresorul meu nu mi-a pus în pericol doar viața mea, a pus în pericol și viața pacienților internați la momentul respectiv în spital.
Fiorela Mitoiu, medic-șef UPU Pantelimon: Noi am avut asistente tăiate în gardă, la noi în UPU s-a intrat cu toporul, la noi s-au rupt calculatoarele și s-au aruncat pe pereți pentru motive absurde, că „de ce nu mergem la etajul 5 să o vedem pe mama?”...
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor: În fiecare zi un medic este agresat verbal, este înjurat. Totul este din cauza infrastructurii deficitare.
Editor : Liviu Cojan