Avocaţii preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi au fost primii care au încercat să îi convingă pe judecători să le lase clientul în libertate. Principalul argument: Adrian Duicu este deja de cinci luni în arest iar detenţia preventivă riscă să se transforme în pedeapsă.
„Există în noul cod de procedură penală numeroase măsuri preventive alternative la arestare de care ar trebui să se ţină seama, cu atât mai mult cu cât o măsură preventivă nu poate să fie luată in abstracto, ea trebuie raportată la scopurile pentru care se pot lua măsuri preventive”, a spus Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Adrian Duicu.
A urmat la bară fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, Mihail Vlasov. Acesta le-a spus judecătorilor că arestul la domiciliu este mai greu de suportat decât detenţia şi a dat de înţeles că ancheta care îl vizează ar fi una politică.
„Spuneaţi că este o chestiune de dreptate, le-aţi povestit judecătorilor despre condamnarea dumneavoastră din anii comunismului. Scuză-mă...”, a spus Mihail Vlasov.
Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român, a încercat şi el să îi convingă pe judecători să ridice măsura arestului la domiciliu. Susţine că este judecat pentru că ar fi fraudat o licitaţie declarată legală de magistraţi.
„Deocamdată s-a demonstrat ceea ce am spus întotdeauna, că licitaţia a fost una corectă”, a precizat Gruia Stoica.
Judecătorii au mai primit cereri de eliberare de la omul de afaceri Dan Adamescu şi de la cei patru magistraţi trimişi în judecată în acelaşi dosar cu acesta.