Anchetatorii vor explicaţii şi de la Prefectura Capitalei, care ar fi trebuit să verifice avizele date de primăria de sector. La audieri a ajuns şi şeful Poliţiei Locale din sectorul 4. Sunt trei fronturi penale deschise după tragedia din Colectiv.
Cei doi angajați ai ISU sunt acuzați de abuz în serviciu. Procurorii militari cred că ei au dat avizele de funcționare fără să facă verificări în clubul Colectiv. De altfel, și patronii localului au recunoscut la audieri că au rezolvat problema avizului de la ISU foarte ușor.
„La discuţia cu cele două persoane am participat eu şi Gancea Cătălin. Cele două persoane, dintre care pe femeie o cheamă Antonia sau Tonia, ne-au întrebat dacă avem dosar PSI, le-am spus că nu şi atunci sau cu un alt prilej ne-au prezentat nişte formulare pe care le-am semnat, dar care au fost completate integral de dânşii, inclusiv nişte cărticele, unele în referire la personalul angajat, toate cu privire la PSI. (...) Cele 2 persoane ne-au asigurat că sunt autorizate să facă aceste lucruri. Cu ocazia controlului, persoanele respective au văzut spaţiul şi au întrebat despre numărul de extinctoare”. (sursa: declaraţia lui Costin Mincu, unul dintre acționarii clublui Colectiv)
Uşurinţa cu care au semnat hârtii a condamnat la moarte 47 de tineri şi a trimis în spital peste 100.
Între timp, o altă anchetă DNA merge mai departe. Este vorba de dosarul în care primarul demisionar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost arestat.
Procurorii îşi îndreaptă atenţia către Prefectura Capitalei. Instituţia avea obligaţia să verifice actele emise de consiliile locale, iar acum procurorii vor să ştie dacă avizele eliberate clubului Colectiv de Primăria sectorului 4 au fost verificate.
În paralel, judecătorii care l-au arestat pe fostul edil, dar şi pe cele două subordonate ale acestuia, şi-au motivat decizia. Cristian Popescu Piedone a susţinut în faţa magistraţilor că este nevinovat şi că a semnat actele ca ... primarul.
„În ceea ce priveşte apărarea inculpatului Popescu, în sensul că nu ar putea fi reţinute în sarcina sa acuzaţiile aduse, întrucât acesta a semnat formal autorizaţia, judecătorul o va înlătura apreciind că o astfel de apărare contravine însăşi exercitării atribuţiilor impuse de funcţia pe care inculpatul o deţinea”, se arată în motivare.
Magistrații i-au crezut pe procurori, care arată că fostul primar Cristian Popescu Piedone a avizat funcționarea clubului Colectiv în baza unei hotarâri a Consiliului Local, încălcând o ordonanță a Guvernului. Mai mult decât atât, fostul edil a încercat să sensibilizeze instanța și să scape de arest cu afecțiunile de care suferă. O strategie care nu a avut efect.
Și ancheta care se desfășoară la Parchetul General avansează. Ofițerii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei l-au audiat mai bine de trei ore pe șeful Poliției Locale din sectorul 4 și au ridicat documente de la structura condusă de acesta.
În plus, audierile în acest dosar continuă.
Polițiștii merg în fiecare zi prin spitalele unde sunt internate victimele incendiului pentru a înregistra plângeri ori pentru a-i audia pe cei care pot vorbi. Dosarul cuprinde acum 29 de volume.