Doi dintre martorii-cheie ai DNA în cel mai mare dosar de corupţie instrumentat în România, Microsoft, ar putea fi Eugen Bejinariu, fost şef al Secretariatului General al Guvernului şi Claudiu Florică, director al Fujitsu Siemens Computers România.
Cel puţin aşa reiese din referatul trimis de procurori Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru a cere ridicarea imunităţii în cazul foştilor miniştri suspectaţi de fapte de corupţie.
„Personal, nu am fost implicat în nici un fel în procesul de negociere sau pregătire a documentaţiei referitoare la procedura de achiziţie. În mod concret, pot să declar că, în săptămâna următoare numirii mele în funcţie, s-a prezentat la mine la birou domnul Nica şi m-a informat că anterior numirii mele fuseseră demarate procedurile de achiziţionare a unor licenţe Microsoft şi se luase hotărârea că respectivul contract să fie semnat la SGG. Probabil, pentru a fi mai convingător, la două-trei zile a revenit la mine la birou împreună cu predecesorul meu în funcţie, domnul Şerban Mihăilescu, care a confirmat cele anterior spuse de Nica”, se arată într-o declarație dată de un martor la DNA.
Eugen Bejinariu a stat la şefia instituţiei, până în decembrie 2004, când a fost numit prim-ministru interimar. În dosarul Microsoft a fost citat pentru audieri în urmă cu 3 luni.
Potrivit referatului, acelaşi martor-cheie al cărui nume nu este precizat mai spune: „În ultimii ani, în cursul unor discuţii informale, am aflat că Mihai Tănăsescu şi Dan Nica ar fi primit sume de bani sub formă de comisioane aferente acestui contract. Corelând comportamentul lor din perioada premergătoare contractului cu insistenţa de a aduce acest subiect pe agenda şedinţelor de Guvern şi graba de a finaliza acest contract, precum şi cu informaţiile pe care le-am obţinut ulterior, pot să mă gândesc că persoanele mai sus menţionate au obţinut foloase în urma semnării contractului”.
Ancheta în dosarul Microsoft a fost declanşată în urma unei sesizări depuse la DNA de Corpul de Control al premierului Victor Ponta. Acesta a descoperit nereguli în cazul contractelor semnate între ministerul Educaţiei şi Microsoft pe vremea lui Daniel Funeriu.
Procurorii anticorupţie au extins însă ancheta şi au descoperit că astfel de nereguli ar fi fost săvârşite de demnitari din toate guvernele din perioada 2000-2012. Valoarea contractelor semnate de companiile Microsoft, Siveco şi EADS cu statul român depăşeşte 1 miliard de euro.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că mita oferită demnitarilor este de peste 60 de milioane de euro.
Dan Voiculescu, denunțat de trei oameni de afaceri
Cu o lună înainte de a fi condamnat în dosarul ICA, Dan Voiculescu află că are un nou dosar penal. Trei oameni de afaceri le-au povestit procurorilor că, ani la rând, fostul senator le-ar fi cerut bani, sub forma unor contracte de publicitate, pentru a nu îi denigra la posturile de televiziune pe care le-a fondat.
Cei trei oameni de afaceri care l-ar fi denunţat pe Dan Voiculescu pentru şantaj ar fi Nelu Iordache, Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, susţin surse judiciare. Ultimii doi sunt acţionari ai societăţii Romaqua.
Aceeaşi societate despre care, anul trecut, un fost angajat al omului de afaceri dezvăluia că ar fi fost victima unei campanii negative iniţiate de trustul de presă al lui Dan Voiculescu. Nelu Iordache este acum arestat la domiciliu. Patronul de la Romstrade este acuzat de deturnare de fonduri europene, spălare de bani şi înşelăciune.
Denunțătorul Mircea Băsescu
Denunţul făcut de fratele preşedintelui Traian Băsescu i-a dus în spatele gratiilor pe câţiva lideri ai clanului Bercea. Numai că Mircea Băsescu a fost, la rândul său, denunţat pentru trafic de influenţă.
Acum, fiecare dintre părţi luptă în instanţe, procurorii descoperind indicii care arată că ambele denunţuri sunt întemeiate.
În faţa procurorilor anticorupţie, Mircea Băsescu a susţinut că familia interlopului îi cerea 280.000 de euro ca să nu dea în vileag informaţii despre el. DNA organizează un flagrant.
Familia Anghel vine, însă, cu o altă variantă. Naşul lor le datora bani, pe care îi primise în urmă cu trei ani ca să îl scape de închisoare pe Bercea Mondial.
Mircea Băsescu este în prezent în arest la domiciliu, fiind eliberat din închisoare după şase luni.
Conducerea DNA spune că numărul denunţurilor ajunse pe masa procurorilor anticorupţie a crescut spectaculos în ultimii ani.
„Până în acest moment, în 2014 am primit peste 1.600 de sesizări de la persoane fizice şi juridice, faţă de anul 2010, când au fost primite doar 1.032 de astfel de sesizări. Cred că te adresezi unei instituţii doar când ai încredere în ea”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA.
Din cele 4.500 de anchete începute din luna ianuarie, aproape jumătate au pornit de la aceste denunţuri.