Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Un denunţător susţine că i-a dat mită un milion de euro
FOTO Facebook Sorin Oprescu
ACTUALIZARE 00.03:
Sorin Opresu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului București.
Decizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Sorin Oprescu va fi dus în arestul Poliției Capitalei, informează Agerpres.
ACTUALIZARE 22.30:
În această seară a fost reținut și Mircea Constantinescu, șeful direcției economice din Primăria Capitalei.
ACTUALIZARE 21.00:
Sorin Oprescu se află în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi civile şi aşteaptă să vadă care va fi decizia magistraţilor. Judecătorii vor decide dacă emit sau nu mandat de arestare preventivă pe numele său.
El a fost adus la Tribunalul Bucureşti în jurul orei 19.15, cu o dubă a Poliţiei.
„Nu a pretins domnia sa în mod direct sau indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti sau alte foloase necuvenite sau prestări de servicii în acest sens. Totul se bazează doar pe aprecieri şi supoziţii pe care DNA le-a luat în acest moment ca mijloc de probă ale altor doi denunţători. Nu a condiţionat (atribuirea unor contracte, n.r.), pentru că nici nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte”, a declarat presei avocatul lui Sorin Oprescu.
ACTUALIZARE 19.00:
Din referatul cu propunerea de arestare preventivă reiese că toate neregulile au ieşit la iveală după ce mai mulţi oameni de afaceri i-au denunţat pe doi directori din Primăria Generală. Aceştia erau acuzaţi că cereau mită. Procurorii au descoperit că o parte din bani ar fi ajuns şi la Sorin Oprescu. Modul de operare era unul complex. Totul ar fi început în 2013. Implicarea lui Sorin Oprescu s-a făcut după ce unul dintre directori ar fi fost avertizat că va fi concediat pentru că asupra lui există multe suspiciuni. Atunci, primarului general i s-a oferit o parte din banii primiţi.
“La această întâlnire (...) i-a remis inculpatului Oprescu Sorin suma de 25.000 euro provenind din cei 60.000 euro remişi de denunţători, totodată spunându-i că: „25 de la Mogoşoaia”. Reacţia inculpatului Oprescu Sorin a fost aceea de a spune: „Da, da, da! Mulţam””, se arată în dosarul DNA.
Sorin Oprescu a stabilit un mod concret de operare. Anchetatorii spun că primea mita doar la locuinţa sa din localitatea Ciolpani. Procurorii susţin că cei mai mulţi bani ar fi provenit de pe urma contractelor încheiate de Societatea care administrează complexul de la Mogoşoaia, dar şi de la Administraţia Cimitirelor din Capitală.
„În ceea ce privește modul în care aveau loc remiterile, (…) a arătat că împreună cu (…) se deplasa la casa inculpatului Sorin Oprescu din comuna Ciolpani, unde îi lăsau banii, arătându-i totodată primarului faptul că i-au lăsat, iar acesta din urmă le spunea: „Mulţumesc””, se mai arată în dosarul DNA.
Potrivit achetatorilor, primarul Sorin Oprescu ar fi fost denunţat chiar de unul dintre directorii din subordinea sa, speriat că ar putea fi prins în timp ce colecta mita de la mai mulţi oameni de afaceri.
„Referitor la măsurile de precauţie ale inculpatului Oprescu Sorin, denunţătorul a mai indicat că într-un foişor aflat în curtea imobilului de la Ciolpani se află un aparat în care sunt obligați să își lase telefoanele mobile atunci când discută în foișor. Despre acest aparat (...) i s-ar fi spus că ar bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate”, potrivit DNA.
Denunţătorul susţine că, din 2013 şi până astăzi, a avut peste 20 de întâlniri cu Sorin Oprescu. De fiecare dată scopul a fost acela de a-i da partea de mită care îi revenea. În total, peste un milion de euro. Aceeaşi persoană a mai precizat pentru anchetatori că la primarul general ajungeau chiar 80 la sută din bani.
ACTUALIZARE 18.00:
Sorin Oprescu avea acasă aparatură pentru bruierea telefoanelor, potrivit DNA.
Una dintre cele patru persoane audiate astăzi în cazul lui Sorin Oprescu este chiar şoferul personal al acestuia. Bărbatul a fost audiat cinci ore, iar procurorii au decis să îl reţină pentru 24 de ore. Avocatul şoferului lui Sorin Oprescu a spus că singura acuzaţie formulată de procurori este aceea că el căra mita de la oamenii de afaceri la casa primarului.
Un director din Primăria Capitalei le-a spus procurorilor că, în 2013, a fost chemat în biroul lui Sorin Oprescu şi certat pentru că mai mulţi oameni de afaceri se plângeau, la acea vreme, că respectivul director cerea şpăgi. Sorin Oprescu l-a iertat pe director, cu condiţia ca şi el să fie inclus în circuitul şpăgilor. Directorul a mai spus că a fost de acord să împartă mita cu Sorin Oprescu, cu condiţia să nu fie dat afară.
Angajatul Primăriei a mai spus că sumele erau cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro. El a mărturisit că, la un moment dat, s-a speriat pentru că era urmărit de nişte maşini despre care credea că aparţin DNA.
Acelaşi bărbat a spus procurorilor DNA că Sorin Oprescu îşi cumpărase un aparat cu care bruia telefoanele celor care veneau în vizită în casa lui de la Ciolpani.
ACTUALIZARE 17.30:
Potrivit unor surse, un denunţător a declarat că i-ar fi dat mită în mai multe rânduri lui Sorin Oprescu, iar sumele ar fi fost cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro. Denunţătorul spune că, în perioada 2013-2015, i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu însumând un milion de euro.
Denunţătorul susţine că, de fiecare dată, banii erau lăsaţi acasă la Sorin Oprescu, iar edilul ar fi mulţumit de fiecare dată pentru banii primiţi.
Potrivit denunţătorului, acesta s-ar fi întâlnit de aproximativ 20 de ori cu primarul şi o singură dată nu i-ar fi dat mită.
Procurorii spun că Sorin Oprescu a luat în noaptea de sâmbătă spre duminică 25.000 de euro mită, iar acesta a fost prins în trafic având asupra lui 5.000 de euro.
ACTUALIZARE 16.00:
Patru dintre subordonaţii lui Sorin Oprescu au ajuns în faţa anchetatorilor, la sediul central al DNA. Unul dintre ei a şi ieşit, după câteva ore.
Procurorii consideră că aceste persoane ar putea fi oameni-cheie în anchetă. Martorii au fost reţinuţi în a da declaraţii presei. Ei au spus doar că nu ştiu nimic despre vreo şpagă la Primărie.
Pe de altă parte, Sorin Oprescu încă nu a fost audiat pentru că a refuzat să dea declaraţii în lipsa avocatului său.
ACTUALIZARE 15.00:
Sorin Oprescu a fost adus la Arestul Poliţiei Capitalei cu o dubă a Jandarmeriei. La jumătatea distanţei dintre Ciolpani şi Bucureşti, edilul a fost transferat din duba Poliţiei Capitalei în duba Jandarmeriei. El nu a făcut nicio declaraţie.
Percheziţiile de la casa lui Sorin Oprescu din Ciolpani au durat opt ore. La plecare, anchetatorii au luat două cutii cu documente, o geantă şi unul sau două tablouri înfăşurate în hârtie.
Până la miezul nopţii, autorităţile trebuie să decidă dacă primarul Capitalei va fi arestat preventiv pentru 30 de zile sau nu.
E posibil ca edilul să mai fie scos astăzi din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, pentru că vor avea loc mai multe percheziţii. Conform legii, suspectul trebuie să fie prezent la astfel de acţiuni sau să desemneze o persoană care să-i însoţească pe anchetatori în momentul în care aceştia caută documente sau alte lucruri care îi pot ajuta în anchetă.
La Primăria Capitalei se află, în prezent, alţi reprezentanţi ai DNA.
ACTUALIZARE 14.25. SORIN OPRESCU REŢINUT
Percheziţiile de la Ciolpani s-au încheiat.
Sorin Oprescu a fost scos din casă încătuşat şi urcat în duba Poliţiei.
ACTUALIZARE 12.30. PRIMELE IMAGINI CU SORIN OPRESCU REŢINUT
ACTUALIZARE 11.40. SORIN OPRESCU REŢINUT - MESAJUL TRANSMIS PRIN AVOCATUL SĂU
''Este prematur să fac declarații la acest moment. Vă rog să înțelegeți că noi, avocații, încercăm să tratăm cu echilibru acest caz și să nu cădem în plasa afirmațiilor nefondate. La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzațiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe ''deducții'' ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situație.
Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodată nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiți de la denunțători, iar dl Oprescu nu știa proveniența lor.
Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om doar pe vorbele aruncate de alți inculpați'', a comunicat Alexandru Chiciu, avocatul lui Sorin Oprescu.
ACTUALIZARE 11.15. SORIN OPRESCU REŢINUT
Sorin Oprescu ar fi primit mita acasă, iar ulterior, în jurul orei 22.00, a fost oprit în trafic de anchetatori. Banii, inscripţionaţi, ar fi fost găsiţi asupra lui, potrivit unor surse judiciare.
Anchetatorii l-au întrebat care este provenienţa banilor, iar edilul a motivat că sunt bani personali, pentru a plăti nişte taxe. Anchetatorii au verificat banii cun un aparat special, iar pe bani s-a văzut incrsipţionat cuvântul "mită". Din acel moment, primarul a refuzat să mai facă declaraţii, au adăugat sursele citate.
Sorin Oprescu este încă la Ciolpani, unde au loc percheziţii. Între timp, la DNA au fost aduse cu mandat trei persoane, acuzate de complicitate la fapte de corupţie.
Anchetatorii vorbesc despre o posibilă implicare a fiului lui Sorin Oprescu, care ar fi intermediat şpaga. Aflat în străinătate, el ar fi primit banii în contul tatălui său.
ACTUALIZARE 9.55. SORIN OPRESCU REŢINUT
Sorin Oprescu a fost scos din arest şi dus la locuinţa din Ciolpani, unde au loc percheziţii.
Casa, cu suprafaţa de 500 de metri pătraţi, a fost cumpărată în 1996.
Oprescu mai are un apartament în zona Aviatorilor, acest imobil fiind dobândit în 2001.
ACTUALIZARE 9.40. SORIN OPRESCU REŢINUT
AVEREA LUI SORIN OPRESCU. Primarul general al Capitalei şi-a mărit în ultimul an colecţia de tablouri şi obiecte de cult.
Sorin Oprescu a investit în ultimul an 6.000 de euro în obiecte de artă şi 4.000 de euro în obiecte de cult. De asemenea, contul său de salariu este mai mare cu 28.000 de lei faţă de 2014.
Edilul a cheltuit însă bani de pe un card de debit - aproape 6.000 de dolari. Pe lângă salariul de primar, de 78.000 de lei anual, Sorin Oprescu mai câştigă 50.000 de lei pe an ca profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi încă 19.000 de lei de la Academia de Ştiinţe Medicale.
Citiţi şi
ACTUALIZARE 9.10 SORIN OPRESCU REŢINUT.
DNA informează că faptele de corupţie ar fi fost săvârşite în perioada 2013 – 2015.
Astăzi, au loc percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul Bucureşti, şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, potrivit DNA.
Surse judiciare precizează că au loc percheziţii şi la Administraţia Cimitirelor, la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, la Primăria Bucureşti şi la cele două locuinţe ale lui Sorin Oprescu.
ACTUALIZARE 8.40 SORIN OPRESCU REŢINUT.
El a fost dus la audieri, unde a refuzat să facă declaraţii - întrucât avocatul său nu este în ţară - , context în care DNA a decis reţinerea.
În această dimineaţă, au loc percheziţii la Primăria Bucureşti şi la locuinţa lui Sorin Oprescu, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a lui Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti”.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Lui Sorin Oprescu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", a comunicat DNA.
Citiţi şi
Mandate de primari, la schimb cu cele DNA
Primării fără primari: Peste 10 oraşe mari şi comune din România nu mai au edili
- Etichete:
- sorin oprescu
- dna
- reținere
- luare mita
- sorin oprescu retinut
- sorin oprescu retinut dna
- sorin oprescu luare mita
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News