După ce au câştigat voturile alegătorilor, edilii anchetaţi pentru corupţie şi-au luat adio de la fotoliul de primar, cel puţin până îşi rezolvă problemele cu legea.
După 11 ani la cârma celui mai bogat sector din Capitală, Andrei Chiliman a primit o lovitură dură de la procurori. Nu mai are voie să vină la Primăria Sectorului 1 şi este obligat să se prezinte la secţia de poliţie de două ori pe săptămână.
Nici Primăria Sectorului 5 nu are primar cu acte în regulă de mai bine de patru luni, de când Marian Vanghelie a fost arestat preventiv. Acum, edilul suspendat din funcţie este în arest la domiciliu, iar atribuţiile sale au fost preluate de viceprimar.
„A fost o experienţă de viaţă, să ştiţi. Chiar cred că de multe ori e bine să mai simţi realitatea”, a spus Marian Vanghelie la ieșirea din arest.
După ce a condus timp de 12 ani municipiul Iaşi, Gheorghe Nichita mai poate intra în Primăria Iaşi doar ca simplu vizitator. El a fost suspendat din funcţie şi este cercetat sub control judiciar pe motiv că ar fi folosit poliţia locală pentru a-şi spiona iubita, angajată şi ea la Primăria Iaşi.
Primarul George Scripcaru din Braşov evită să se prezinte la primărie tocmai pentru a nu se întâlni şi cu alte persoane implicate în dosarul în care este anchetat. În schimb, el este obligat să se prezinte periodic la Inspectoratul de Poliţie Braşov.
În luna mai, Radu Mazăre şi-a dat demisia din funcţia de primar al Constanţei printr-o scrisoare trimisă chiar din arest. Le mulţumea sutelor de mii de oameni care l-au votat şi motiva decizia prin stresul şi nedreptăţile la care ar fi fost supus de procurorii anticorupţie.
„O să stau la plajă şi n-o să fac nimic pentru care să-mi înceapă iar procurorii anchete”, a spus el când a fost eliberat din arest.
Până la organizarea de noi alegeri, atribuţiile edililor suspendaţi au fost preluate de viceprimari.