Este prima reacţie pe care o au oficialii Lukoil după măsurile asiguratorii impuse.
Lukoil România contestă acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală.
Totodată, compania îşi apără angajaţii şi precizează că nu se va retrage de pe piaţa din România.
Oficialii companiei precizează că vor merge în instanţă pentru a contesta măsurile luate.
Procurorii au descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume uriaşe după un mecanism clasic. Banii au fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers. Evidenţele Petrotel Lukoil arată că firma a primit sume importante de la acţionarul majoritar, care nu au mai apărut în raportările către Fisc şi nici la Registrul Comerţului. În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproape două miliarde de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai Lukoil Ploieşti.
Ancheta asupra Lukoil a început anul trecut. Procurorii descoperiseră la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spălare de bani şi evaziune şi au pus sechestru pe stocurile de petrol din Portul Constanţa. Rafinăria a început procedurile pentru oprirea activităţii. 3.500 de oameni erau în pericol să rămână făcă locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil. Preşedintele de atunci, Traian Băsescu s-a implicat şi el, şi a vorbit chiar despre naţionalizarea rafinăriei.
După negocieri intense în care s-au implicat şi oameni din Guvern, instanţa a ridicat atunci o parte din sechestru, iar compania şi-a reluat activitatea.
Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia, cu venituri anuale de peste 140 de miliarde de dolari. Activează în 14 ţări şi asigură 2 la sută din necesarul de petrol al întregii lumi. Grupul rus a pus piciorul la noi în ţară acum 17 ani şi a devenit a treia companie petrolieră din România.
Controlează rafinăria Petrotel de la Ploieşti, cumpărată în 1998 pentru 53 de milioane de dolari şi o reţea de peste 300 de benzinării care asigură circa 20% din necesarul de carburant al României. Lukoil are acum peste 4.000 de angajaţi în firmele de la noi din ţară.
Ruşii spun că au investit 400 de milioane de dolari în România, iar rafinăria de la Ploieşti a devenit cea mai complexă din toate unităţile pe care le are Lukoil în lume. Cu toate acestea, Petrotel nu a avut niciodată profit, deşi are cifre de afaceri de peste un miliard de euro în fiecare an, iar în ultimii ani au tot apărut speculaţii că rafinăria ar putea fi închisă. Asta şi pentru că, la doar cîteva sute de kilometri de noi, în portul bulgar Burgas, Lukoil are o rafinărie de aproape trei ori mai mare, care va fi extinsă şi mai mult. Pe lângă rafinărie şi benzinării, Lukoil a început să caute şi petrol în zona românească a platoului continental al Mării Negre. Ruşii au concesionat 1.000 de kilometri pătraţi acum patru ani, dar abia luna trecută au anunţat că vor fora cu primele două sonde. O vor face până la sfârşitul acestui an, cu preţul a 200 de milioane de dolari.
Citiți și: