Cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a senatorului social-democrat Marius Isăilă a ajuns la Parlament şi urmează să fie discutată în şedinţa Biroului Permanent. El este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte care ar fi fost comise în perioada 2012–2014. Cererea nu va ajunge în plen săptămâna aceasta, crede şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
ACTUALIZARE ora 9:11 Noul şef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru încuviinţarea arestării preventive a ajuns în for şi arată că subiectul „va fi tratat cu celeritate”. Totodată, el arată că sunt şanse mici ca plenul să ia o decizie rapidă în acest caz: „Mi-e greu să vă spun dacă în această săptămână se va putea... e puţin probabil să ajungă în discuţia plenului săptămâna aceasta. Fiecare grup parlamentar îşi va decide poziţia în privinţa dosarului. Acum (cererea) merge la comisii”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
-------------------
După discuţia din Biroul Permanent, cererea procurorilor anticorupţie de încuviinţare a arestării preventive ajunge la Comisia Juridică, apoi în plenul Senatului.
Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal din 4 aprilie, când nici el şi nici avocatul acestuia nu au suflat o vorbă în faţa camerelor de luat vederi. Au vorbit în schimb procurorii. La solicitarea Digi24, DNA a precizat că „în prima parte a anului 2012, suspecții Isăilă Marius Ovidiu, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, și Ene Cristian Ștefan, în înţelegere cu suspectul Cristescu Cătălin, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens”.
„După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins lui Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină suspectului Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe lui Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan.
După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalți doi suspecți nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, au transmis procurorii DNA, într-un comunicat de presă.
„În august 2013, în luna august, Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins lui Cristescu Cătălin suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
În acelaşi scop, Isăilă Marius Ovidiu, prin intermediul lui Ene Cristian Ştefan, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro.
După remiterea celor 20.000 de euro, Isăilă Marius Ovidiu, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut, între suspecții Ene Cristian Ştefan şi Cristescu Cătălin”, au mai stabilit procurorii.
Anchetatorii mai spun că senatorul PSD era foarte precaut când cerea mită. Astfel, pentru a fi sigur că nu poartă microfoane, îşi dezbrăca interlocutorii în toalete. Marius Isăilă vorbea în şoaptă, gesticula mult şi nu pronunţa niciodată valoarea mitei, ci doar o arăta cu ajutorul mâinilor.