Dinu Patriciu revine în faţa judecătorilor. Dosarul Rompetrol, din nou la Curtea de Apel Bucureşti

Data publicării:
patriciu

Dosarul Rompetrol, în care este judecat Dinu Patriciu, se judecă vineri la Curtea de Apel Bucureşti, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au retrimis pe rolul Procurorii cer pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei. Omul de afaceri a fost achitat în 2012 de Tribunalul Bucureşti.

În primă instanţă au fost achitaţi şi ceilalţi 11 inculpaţi din dosar: Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş (fost ministru al Comunicaţiilor din partea PNL), Gabriela Anghelache (fost preşedinte CNVM), Miclăuş Paul Gabriel (fost vicepreşedinte CNVM), Elena Albu, Victor Eros (foşti membri CNVM), Claudiu Simulescu, Cerasela Rus, Florin Iulian Aldea (traderi), Petrică Grama (fost director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice), Alexandru Bucşa (fost vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda),  

La recurs, în primă fază, Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa, după ce au admis una dintre cererile avocaților inculpaților: Aceştia au arătat că unul dintre inculpați, Sorin Roșca Stănescu, a fost ales senator, iar legea prevede ca toate cauzele în care sunt implicați demnitari să fie judecați de instanța supremă.

Dosarul Rompetrol a ajuns în instanță în 2006, dar judecata a început abia în 2011. În cei cinci ani scurși au existat nu mai puțin de 60 de termene amânate.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001 suma de 85 milioane USD, cuvenită de fapt bugetului de stat.

În acelaşi dosar, Patriciu este acuzat că, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, când a fost asigurat transferul unui număr de 1 miliard acţiuni RRC de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd.

În perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arată în rechizitoriu, omul de afaceri „a organizat şi a dispus lansarea şi afişarea în sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti a unor ordine de bursă de vânzare şi cumpărare, cu consecinţa inducerii unor semnale false şi înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare cu privire la cererea, oferta şi preţul acţiunilor tranzacţionate cu simbolul RRC”.

La data de 6.04.2004, cu o zi înainte de începerea tranzacţionării acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, Patriciu i-ar fi dezvăluit lui Sorin Roşca Stănescu informaţia privilegiată privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04.2004 i-ar fi dezvăluit lui Sorin Pantiş informaţia privilegiată privind preţul pe care societăţile controlate de grupul de firme Rompetrol urmau să îl afişeze în aceeaşi zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri