Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei speciale pentru magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciul, săvârşite cu intenţie, şi pentru fapte care aduc atingere prestigiului justiţiei.
Avizul CSM este unul consultativ. Proiectul va intra în dezbatere publică unde va sta 30 de zile - şi apoi în discuţia Parlamentului.
În comisia experţilor din cadrul CSM s-au făcut o serie de remarci privitoare la acest proiect de lege, poate cea mai importantă fiind aceea privind o posibilă excepţie de neconstituţionalitate care ar putea fi invocată cu privire la una dintre prevederi. Potrivit acesteia, magistraţii condamnaţi şi care au ieşit la pensie înainte de o decizie definitivă ar trebui să dea banii înapoi.
Această prevedere a fost reformulată în sensul că magistraţii condamnaţi după ce s-au pensionat nu vor da înapoi banii din pensia specială.
O altă observaţie făcută în comisia de experţi a fost că prevederile proiectului de lege sunt destul de vagi şi că ar trebui specificate clar infracţiunile pentru care ar putea fi anulate pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Cazanciuc: Legea nu se aplică retroactiv
„Această lege, din momentul în care va intra în vigoare, se va aplica și celor care au fost condamnați pentru fapte de corupție. Nu se pune problema de retroactivitate. Legea poate dispune doar pentru viitor. De aceea, cei care au fost condamnaţi, nu vor mai beneficia de pensie din momentul în care legea va intra în vigoare", a declarat astăzi Robert Cazanciuc, ministrul Justiției.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţa, pe 14 august, în şedinţa Guvernului, că proiectul de lege privind anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie va fi discutat în şedinţa din 20 august a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Cazanciuc a făcut această precizare după ce premierul i-a solicitat să trimită proiectul de lege la Parlament, până la 1 septembrie.
"Domnu' ministru, legea cu magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de serviciu să-şi piardă pensia specială, vă rog s-o puneţi pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutaţi şi cu CSM. CSM lucrează, nu?", i-a spus premierul lui Robert Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei i-a spus lui Ponta că proiectul acestei legi este convenit cu CSM şi va fi luat în discuţie în şedinţa Consiliului din 20 august.
Victor Ponta anunţa, pe 13 august, că Ministerul Justiţiei are pregătit un proiect de lege prin care se anulează pensiile de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie
Premierul declara că 90-95% dintre magistraţi sunt corecţi, dar nu trebuie să "ne facem că nu ştim" că toate contractele de restituiri de propietăţi şi cele de achiziţii publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap.
"Dacă se face curăţenie în magistratură, e în folosul României şi al magistraţilor corecţi, care sunt toţi trataţi la pachet ca fiind judecător sau procuror corupt", a mai spus atunci Ponta.