După şapte ani de anchetă şi proces, foştii demnitari, acuzaţi că au trădat statul, şi-au pledat nevinovăţia pentru ultima oară în faţa judecătorilor.
„Nu am făcut decât să îmi îndeplinesc atribuţiile de serviciu. În tot ceea ce am întreprins la Ministerul Economiei în acea perioadă nu am făcut decât să urmăresc respectarea interesului statului român”, a declarat Codruţ Sereş, fost ministru al Economiei.
„Nu am comis nicio infracţiune, mi-am exercitat mandatul cu bună credinţă, pentru aducerea la îndeplinire a programului de guvernare”, a spus apărarea lui Nagy Zsolt.
Fără excepţie, şi-au susţinut nevinovăţia şi ceilalţi acuzaţi, oameni influenţi în mediul de afaceri, cei care ar fi beneficiat de informaţiile secrete, dar extrem de preţioase din punct de vedere economic. Toate aceste date ar fi fost furnizate de foştii reprezentanţi ai puterii executive.
„Nu am cerut niciodată vreo informaţie clasificată. Acuzaţiile procurorilor nu au nicio logică şi sunt contrazise chiar de dovezile aduse de procurori”, a spus Vadim Benyatov.
Vadim Benyatov riscă ani grei de închisoare pentru spionaj. Consultant de prestigiu pentru una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, Credit Suisse, acum director în cadrul băncii, a fost judecat pentru spionaj economic, alături de un alt cetăţean străin. Ar fi obţinut ilegal informaţii secrete, legate de privatizarea unor importante companii de stat din România.
Practic, susţine acuzarea, este vorba despre o serie de licitaţii organizate de ministere pentru consultanţă în vederea privatizării unor societăţi de stat, precum Romtelecom, Romaero, Poşta Română sau Avioane Craiova. Procurorii spun că s-a încercat inclusiv influenţarea vânzării unui pachet de acţiuni la PETROM.
Cercetările în dosarul foştilor miniştri au început în 2006, după ce Serviciul Român de Informaţii a sesizat posibile ameninţări la securitatea economică a României, venite din partea unor consorţii internaţionale.
Spionaj economic în marile companii româneşti
- privatizarea S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A.
- vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile PETROM.
- procese de privatizare/restructurare a S.C. ROMAERO S.A. Bucureşti şi S.C. AVIOANE S.A. Craiova
- consultanţă în vederea privatizării S.N. RADIOCOMUNICAŢII S.A.
- adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. POŞTA ROMÂNĂ S.A.
- selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. ROMTELECOM S.A.
Instanţa a încheiat astăzi procesul foştilor miniştri, iar decizia va fi anunţată peste două săptămâni.