„Are deschidere la Drumul Naţional zece metri. Nu este autorizat, nu are contract, nu se plăteşte nimic. În condiţiile în care ei ridică fonduri europene. Cum i s-a eliberat certificatul de urbanism?”, se întreabă angajatul Direcției.
Claudian Ţuţulan este angajat al secţiei Drumuri Naţionale Craiova. În 2013 a reclamat la DIICOT faptul că mai multe firme din judeţul Olt funcţionează pe drumurile naţionale fără autorizaţie.
Un control al CNADNR a scos la iveală că în toată Oltenia sunt 2.246 de astfel de puncte pentru care patronii nu plătesc nimic statului. Unele erau deschise de mai bine de un deceniu.
Claudian Ţuţulan, Direcţia de Control şi Încasări Buget DRDP Craiova: „Nu s-a vrut să se încaseze, ce să o mai ascundem. Nu a vrut. Sunt oameni politici, oameni din tot mediul de afaceri.”
O fermă este unul dintre exemple. Îi aparţine lui Alex Stănescu, rudă cu şeful Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu. Există şi o scuză pentru faptul că n-a plătit dările către stat: accesul se face pe un drum lăturalnic.
Reprezentant fermă: „Noi intrăm cu mașinile când populăm, când depopulăm intrăm prin spate.”
Potrivit legii, toţi agenţii economici care au acces la drumurile naţionale trebuie să obţină autorizaţie în momentul construirii şi să semneze un contract cu proprietarul, Compania de Drumuri şi Autostrăzi.
Tarifele diferă în funcţie de ieşirea la drumul naţional. De exemplu, pentru o benzinărie cu o deschidere de 80 de metri, taxa este de aproximativ 1.600 de lei pe an.
Claudian Ţuţulan, Direcţia de Control şi Încasări Buget DRDP Craiova: „Mulți agenți economici refuză să fie autorizați la reţeaua de drum național din varii motive: zice nu am bani, în condițiile în care ei lucrează, sunt societăți foarte mari.”
Pe aceeaşi listă este şi Aeroportul din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentanţii săi se aprără.
Adrian Predescu, director tehnic al Aeroportului din Craiova: „Nu știu pe ce se întemeaiază susținerea celor de la CNADNDR, pentru că noi funcționăm în municipiul Craiova, funcționăm pe strada Calea Bucureşti, nr. 325, așa cum reiese din certificatul de nomenclatură stradală.”
Doar că Drumul Naţional coincide pe acel tronson cu calea Bucureşti. Dosarul deschis anul trecut a fost iniţial închis, însă luna acesta, procurorul-şef al DIICOT Craiova a dispus redeschiderea şi începerea urmării penale în rem faţă de conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. Tribunalul Dolj va decide dacă procurorii au dreptate.
Potrivit estimărilor, Compania de Drumuri ar fi pierdut peste 3 milioane de euro la nivelul regionalei Oltenia din neîncasarea taxelor de la agenţii economici de la marginea drumurilor naţionale.