Cele mai multe transferuri suspecte au fost în județele Suceava, Prahova, Bihor și Brăila. Inspectorii generali şi cei adjuncţi sunt persoanele care au aprobat aceste transferuri. Aceştia trebuie să dea explicaţii Corpului de control al Ministerului Educaţiei.
„Unii elevi sunt dezavantajați. Imaginați-vă cam ce dramă trăiește un elev care are 9.60, ultima medie de intrare e 9,61 și vede că ultima medie e 8.60 sau 8,90 și, în urma unor cereri făcute la Inspectoratul Școlar, ajunge să ocupe un loc în liceul pe care el și-l dorea foarte mult”, a spus Vasile Șalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei.
„Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali și ai inspectorilor generali adjuncți sunt în județele Suceava, Prahova, Bihor și Brăila. Din punct de vedere administrativ, măsurile le luăm noi. E clar că vom schimba calificativele tuturor membrilor comisiei și, bineînțeles, pentru cei care au semnat aceste hârtii vom face sesizare organelor de anchetă”, a mai spus Vasile Șalaru.
„Corpul de control al ministrului Educaţiei se găseşte, în momentul de faţă la Suceava. Mâine vor finaliza cercetarea şi luni voi avea pe masă raportul Corpului de control (pentru Suceava, n.r.)”, a spus, la Digi24, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta şi-a exprimat speranţa că până miercurea viitoare va avea rapoartele şi din celelalte trei judeţe.
Ministrul a precizat că problema va fi greu de soluţionat, întrucât cele mai multe cereri nu au documente justificative.
„Sunt patru judeţe în care numărul cererilor soluţionate a fost foarte mare în raport cu populaţia şcolară a judeţului. Este vorba despre judeţul Suceava, unde, în urma unui total de 523 de cereri au fost soluţionate favorabil 326. Este vorba despre judeţul Prahova, unde am avut 264 de cereri de transfer, soluţionate favorabil 252, în judeţul Bihor, din 236 de cereri au fost soluţionate favorabil 191 şi judeţul Brăila, unde au fost soluţionate favorabil circa 70 de cereri”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat metodologia de transfer a elevilor: media elevului care solicită transferul nu trebuie să fie mai mică decât media ultimului intrat la profilul respectiv, la liceul respectiv. În plus, se ţine seama dacă este vorba despre gemeni sau tripleţi repartizaţi la licee diferite, care vor să meargă la aceeaşi unitate şcolară.
„Cazurile în care se pot acorda aceste cereri de transfer sunt foarte bine definite. În funcţie de concluzii, se va anula orice transfer făcut în afara cadrului legal şi cei care au aprobat aceste transferuri vor suporta consecinţele legale”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu, care a menţionat că sancţiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.