2.000 de candidaţi s-au înscris în Capitală pe aproape 800 de locuri disponibile pentru medicii rezidenţi.
„Concurența a fost mai mare la stomatologie. La medicină este de doi pe loc, iar la stomatologie de cinci”, spune prorectorul UMF, Ruxandra Ionescu.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi, peste 800 de candidaţi luptă pentru unul dintre cele aproape 400 de locuri. Pentru fiecare dintre cele trei specializări, concurează între doi şi cinci absolvenţi pentru un post.
Dacă vor lua examenul de rezidenţiat, mulţi dintre ei spun că vor rămâne să profeseze în ţară.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţeganu din Cluj-Napoca, peste 700 de absolvenţi speră să obţină un loc din cele aproape 500 de posturi de rezident. Cea mai mare concurenţă este la stomatologie.
La Cluj, viitorii rezidenţi se gândesc să îşi încerce norocul peste hotare. „Încercăm să facem specializarea aici pentru că aici am terminat şcoala şi în viitor, de ce nu, să plecăm dincolo. Trebuie să fim sinceri, e plătit mai bine”, spune unul dintre candidați.
Anul acesta, Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara a scos la concurs peste 400 de locuri. Dintre acestea, peste 300 sunt la medicină, 35 la Stomatologie şi cinci la Farmacie. Numărul total al candidaţilor este de peste 500. Mulţi dintre ei îşi doresc să rămână în ţară dacă vor lua rezidenţiatul. Speră să primească şi bursă lunară de 150 de euro promisă de Guvern.
Cei care au susţinut examenul de rezidenţiat vor afla rezultatele parţiale cel târziu marţi. Rezultatele finale vor fi afişate duminica viitoare.