Cazul bebeluşilor bolnavi. Ministrul sănătății: S-a identificat cauza îmbolnăvirilor
ACTUALIZARE 18.00. Prefectul de Argeş vrea şi demisia directorului Direcţiei de Sănătate Publică din judeţ: „Pentru modul cum a comunicat şi a gestionat aceasta criza, solicit demisia de onoare a doamnei director Sorina Hontaru din funcția de director DSP AG - solicit demisia conducerii Spitalului de pediatrie pentru modul în care a gestionat situaţia”.
Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş: „Sunt numită de Ministerul Sănătăţii. (Dumneavostră nu vă daţi demisia?) Deocamdată nu, pentru că în momentul când voi primi ok-ul de la Ministerul Sănătăţii voi face acest lucru”.
Conducerea şi medicii Spitalului de Pediatrie din Piteşti au reacţionat.
Marlen Petcov, medic chirurg la Spitalul de Pediatrie Piteşti: „Ne-am gândit să ne dăm demisia. Eu am fost ieri la casa de pensii şi mi-am depus dosarul să mă pensionez anticipat. Am muncit o viaţă, am salvat atâţia copii şi am tratat atâţia copii şi nu vreau acum la final de cariera să sjung în altă parte, motiv pentru care mi-am depus dosarul de pensionare deşi nu am vârsta”.
Lucian Matei, medic pediatru la Spitalul de Pediatrie Piteşti: „Dacă continuă cu presiunea şi teroarea asta ne vom da demisia în bloc şi să vedem cine mai lucreaza. Ministrul ne-a transformat într-o ţintă”.
Dacă directorii spitalului de pediatrie nu vor da curs cererii ministrului Sănătăţii, decizia înlăturării lor va putea fi luată de Consiliul de Administraţie al unităţii medicale. Din el fac parte pe lângă managerul spitalului, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi ai Colegiului Medicilor şi ai Ordinului Asistenţilor. Demiterea trebuie făcută însă în baza unor documente care să ateste abateri grave.
ACTUALIZARE 14:20 Ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat într-o conferință de presă susținută la spitalul Marie Curie că s-a identificat cauza îmbolnăvirii bebelușilor internați în ultimele zile. Este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Și șefa secției de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a confirmat că verotoxina, care indică prezența acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.
„Consecutiv întâlnirii de azi cu specialiștii europeni s-au identificat cauzele îmbolnăvirii, respectiv o tulpină de E.coli. Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, cum ar fi produse pasteurizate, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor când se impune”, a spus ministrul sănătății.
„Am organizat întâlnirea de azi cu ANSVSA, li s-au transmis toate informațiile și vor demara o anchetă. În ce privește situația conducerii DSP Argeș, se derulează o anchetă a Corpului de control. Șeful Corpului a venit de la Timișoara, începe o anchetă. Am stabilit ca termen 4 martie pentru finalizarea anchetei”, a anunțat ministrul Cadariu.
Citiți și:
A. Rafila: Nu vaccinurile sunt de vină! Primele ipoteze în cazul îmbolnăvirii bebelușilor
Anchetă penală extinsă în cazul bebelușilor
COMUNICAT MINISTERUL SĂNĂTĂȚII:
Concluziile la care au ajuns specialiștii Centrului European de Boli Transmisibile împreună cu cei români, privind cauzele îmbolnăvirilor multiple din ultima perioadă, care au dus la dignosticul de sindrom hemolitic uremic (SHU) la mai mulți copii:
- cauza îmbolnăvirilor copiilor care au dezvoltat sindrom hemolitic uremic este o tulpina de Escherichia coli (E.coli) enterohemoragic O26.
- două ipoteze privind cauzele îmbolnăvirilor: sursa de infecție de origine alimentară sau o posibilă transmitere interumană. Toate datele privind investigația epidemiologică au fost transmise deja către ANSVSA, care a demarat o anchetă în acest sens.
- importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător.
- se recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.
Ministrul Patriciu ACHIMAȘ CADARIU a solicitat Corpului de Control al Ministrului ca până la data de 4 martie 2016 să finalizeze ancheta privind activitatea Spitalului de Pediatrie din Pitești, a Direcției de Sănătate Publică Argeș, respectiv gestionarea situației pacientului de 1 an și 4 luni internat în cursul zilei de miercuri, 24.02. a.c. de catre toate instituțiile implicate, inclusiv cele 3 unități spitalicești din București, și să stabilească măsurile legale ce se impun.
Totodată, subliniind lipsa repetată a raportărilor din partea Spitalului de Pediatrie din Pitești, ministrul a accentuat că solicitarea unei demisii a conducerii acestei instituții nu trebuie interpretată ca o posibilă compromitere a descentralizării, ci de respectare a dispozițiilor legale în materie.
Starea copiilor internați la Marie Curie
Joi mai erau internați șase copii cu SHU (sindrom hemoragic uremic). Dintre aceștia, doar unul singur (copilul internat seara trecută) se mai află la secția de ATI. Ceilalți cinci primesc tratament în secția de nefrologie a unității.
În spitalul bucureștean se mai află internați trei copii, dintre care unul în vârsta de 9 luni, din Feteşti, și alți 2 copii de 1 an şi 4 luni, respectiv 11 luni din Pitești. Toţi au venit de acasă, însoţiţi de părinţii lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ 2-3 zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E.coli enterohemoragic. Au o stare bună. Sunt echilibraţi şi nu pun la acest moment problema evoluţiei către o boală de tip sindrom hemolitic uremic. Se află în spital, în observaţie.
ACTUALIZARE 13:00 Încă un copil din Argeş este adus la spitalul Marie Curie cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic. Este de vorba despre un bebeluş de 11 luni, din Câmpulung, care prezintă episoade diareice severe.
ACTUALIZARE 10:00 Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a cerut, într-o conferință de presă, demisia conducerii Spitalului de Pediatrie, dar și a conducerii Direcției de Sănătate Publică Argeș. El a invocat reacția târzie a conducerii spitalului, dar și o criză de comunicare între DSP și spitale, ceea ce a fost de natură să inducă teama în populație.
Angajații Spitalului de Pediatrie din Ploiești se solidarizează cu conducerea și amenință că vor ieși în stradă, dacă aceasta va fi demisă. Conducerea spitalului nu poartă nicio vină pentru situația creată, consideră ei.
Spitalul funcționează în subordinea Consiliului Județean, dar procedural, CJ nu poate cere demiterea conducerii, poate să ceară întrunirea Consiliului de Administrație, acesta fiind forul care poate lua, eventual, decizia, prin vot, a demiterii conducerii.
Ministrul reproșează faptul că s-a încălcat o procedură. Conducerea spitalului nu a raportat foarte rapid la București existența unui nou caz foarte grav, așa cum ceruse ministrul. Copilul s-a prezentat la spital pe parcursul serii și a doua zi dimineața a fost luată decizia de a fi trimis la București. În timpul nopții nu se fac raportări, iar în dimineața următoare, Direcția de Sănătate Publică a fost informată, se apără medicii de la Pitești.
- Etichete:
- demitere
- arges
- prefect
- protest medici
- spitalul de pediatrie pitesti
- bebelusi arges
- conducere pediatrie pitesti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News