Exclusiv 2 ani de închisoare pentru cei care creează și distribuie deep fake pe rețelele sociale

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-02-09 200816

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat, vineri, la emisiunea „LIVE cu Rotaru și Kiss” de la Digi24, că legea împotriva materialelor tip „deep-fake”, generate de Inteligență Artificială, este dezbătută în Parlament iar „până în aprilie o să avem această lege”. Oficialul din Guvern afirmă că acele persoane care au inițiat astfel de conținut „pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani”.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: „E, cred, cea mai spinoasă discuție a momentului. Sunt 4 miliarde de oameni care își aleg viitorul în 2024, iar acest fenomen este și în România și în toată lumea. Încă de anul trecut am demarat strategia României de Inteligență Artificială, am cu colegii din Parlament o lege împotriva deep fake, care vine cu niște reglementări foarte clare pentru acele persoane sau companii sau alte entități care generează conținut AI fals. 

În mod normal va trebui votată în cel mai scurt timp, pentru că este în dezbatere la Camera Deputaților, urmează să fie pusă pe OZ. Până în aprilie o să avem această lege. 

Vine cu amenzi pentru cei care produc conținut deep fake și pentru cei între 600 și 90.000 de lei aici, iar în situația în care o instanță de judecată din România constată că vorbim despre o încălcare foarte gravă a legii, atunci acele persoane care au inițiat astfel de conținut pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani. 

Avem pe de o parte toată legislația. România e în avangardă. Am avut discuții foarte clare cu toată industria, cu marile platforme din social media unde sunt distribuite astfel de clipuri video sau fotografii, în momentul de față urmează pragmatic și concret să creăm un set de filtre ca să fie mult mai greu să încarci în rețea astfel de conținut care folosește Inteligența Artificială și nu reflectă realitatea și să creezi un mecanism foarte simplu în care conținutul este eliminat într-un timp foarte scurt”.

El a adăugat că, în cazul în care conţinutul este unul cu caracter umoristic, este obligatoriu, pentru a nu fi amendat, ca pe cel puţin 15 la sută din suprafaţa videoclipului să apară avertismentul că acest conţinut nu este unul real, ci unul creat cu inteligenţă artificială generativă. 

„În situaţia în care totuşi ajunge astfel de conţinut pe reţelele de socializare, suntem în următoarea situaţie - să poţi să dai raport şi acel conţinut să fie scos. Avem cazul Taylor Swift în care a ajuns să fie scos acel conţinut după 17 ore, timp în care a fost văzut de milioane de ori. Vrem să facem acelaşi cadru ca şi cazul zonei de criminalitate, ca în 60 de minute să fie scos acel conţinut. În cazul în care este reclamat, urmează să fie filtrat, în situaţia în care este unul real şi s-a reclamat nereal, atunci urmează să fie pus înapoi”, a mai explicat Bogdan Ivan. 

Întrebat cum vor fi identificaţi cei care generează astfel de conţinut, Ivan a spus că, din punct de vedere tehnic, este destul de simplu să fie identificaţi, menţionând că încă se caută o reglementare în privinţa celor care se vor ocupa cu identificarea lor. 

„Este un lucru foarte clar: (...) facem legi în direcţia asta, creăm instrumente foarte clare împreună cu marile companii mondiale de tehnologie pentru ca românii să fie apăraţi cât mai tare de acest fenomen”, a mai spus ministrul Cercetării. 

Pe de altă parte, întrebat referitor la TikTok şi la faptul că există o recomandare din partea Comisiei Parlamentare pentru Controlul Activităţii SRI ca acesta să fie interzis pe dispozitivele instituţiilor publice, Ivan a spus că rămâne o recomandare foarte clară în acest sens. 

„Rămâne la nivel de recomandare în momentul de faţă. (...) Dacă mă întrebaţi pe mine, funcţionarii trebuie să muncească pentru banii pentru care sunt plătiţi în cele 8 ore de serviciu, nu să stea pe TikTok sau pe Facebook”, a adăugat ministrul.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri