Guvernul va putea emite ordonanțe în vacanța parlamentară. Proiectul a fost adoptat

Data publicării:
Palatul Victoria
Palatul Victoria, sediul guvernului României. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a adoptat marţi proiectul de lege prin care este abilitat să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară din perioada iulie-august, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Proiectul de lege urmează să fie trimis Parlamentului, spre aprobare.

"A fost aprobat spre trimitere în Parlament proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple în domenii care nu fac obiectul legii organice, pe perioada viitoarei vacanţe parlamentare. Proiectul stabileşte abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare din perioada iulie-august 2024 pentru următoarele domenii: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, muncă şi solidaritate socială, sănătate, transport şi infrastructură, investiţii şi proiecte europene, cultură, sport, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în actele normative cu putere de lege", a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

În expunerea de motive se reaminteşte că, potrivit Constituţiei, Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

În practica parlamentară, legile de abilitare au fost adoptate, de regulă, înainte de încheierea sesiunilor parlamentare ordinare, Guvernul fiind împuternicit să emită ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare, în domenii limitativ prevăzute de actul normativ, domenii care nu fac obiectul legilor organice stabilite de art.73 alin. (3) din Constituţie sau în alte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri